Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Troia Festivalinin Üzerine Siyasetin Gölgesi Düşmüştür

Gelelim Can Dündara verilen Homeros Bilim, Sanat ve Kültür ödülü meselesine. Bu yıl 52.si düzenlenen Troia Festivalinde Homeros Bilim, Sanat ve Kültür ödülünün MİT TIR’ları haberini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verildi. Daha önce çok önemli ve değerli isimlere verilen bu ödüle bu yıl maalesef siyaset karışmıştır ve hata edilmiştir. Keşke ödül 51 yıldır üzerine siyaset düşmemiş Troia Festivalinin hatırına bir başka isime verilseydi... Bu konuyla ilgili Fecri Polat köşesinde çok güzel işlemiş, o her şeyi söylemiş benim daha da bir şey söylememe gerek yok; İşte Polatın söyledikleri; Can, Dündar, MİT, Tır, Cumhuriyet, Gazete, Erdoğan, Dava falan filan…  Bu, şu demek oluyordu. Homeros ödülleri ve Homeros artık Türk siyaseti için bir malzeme olmuştu. Homeros ve Troia ile alakası olmayan biri, sadece Çanakkale Belediyesinin bağlı olduğu siyasi parti çizgisinde düşünüyor diye veya onlar kadar hükümet karşıtı olduğu için bu ödüle layık görülüyor. Peki, nasıl olmalıydı?  1-      Bilimsel bir çalışmanın yapıldığı Troiada açılış yapılması ve bu alanda, bu kadar siyaset kokan alengirli işler yapmak ve Homerosu buna alet etmek doğru değil. Bu ödül bu alanda, Homeros ve Troiaya gönül veren birine verilmeliydi. 2-      Yüzlerce Troia dostu, Homeros araştırmacısı, Troiaya kendini adamış bilim adamı, gazeteci, yazar, çizer var. Bu ödül onlardan birine verilmeliydi. 3-      Ünlü olması şartı varsa eğer, bu ödül, bir Çanakkale aşığı, Troia dostu, Troia Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Bozcaadada Homeros Okumaları adı altında geleneksel büyük bir etkinliği hayata geçirmiş bir Homeros aşığı olarak Haluk Şahine verilmeliydi. Ya da yerel bir yazar Yusuf Ay… 4-      Onları geçtim. Her anı Homeros ve Troia olan, Troia ve Homeros dendiğinde akla ilk gelen bilim adamları var. Bir ödül verilecekse onlara verilmeliydi. Bu yanlış kişi ve yanlış ödül bize gösterdi ki; her doğru şey, bir gün siyasetin kirli çarkına yakalanıyor ve yok olup gidiyor. Bugün CHPnin elinde olan Çanakkale Belediyesi Homeros Ödülünü can Dündara veriyor. Bir daha ki seçimde belediye seçimlerini AKP kazanıp da Homeros Ödülünü Nihat Hatipoğlu veya Ethem Sancaktan birine verirse hiç şaşırmayacağım. Günün Sözü: Adı, Barış ödülü olan ve “Birlikte Yaşıyoruz” sloganıyla yapılan bir festival kapsamında verilecek olan “Homeros Ödülü”nün daha çok kavgaya sebep olacak kirli bir siyaset uğruna heba edilmesi 2015 yılının yanlışları listesinde yerini almıştır.
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2015 - Cumartesi

Troia Festivalinin Üzerine Siyasetin Gölgesi Düşmüştür

Gelelim Can Dündara verilen Homeros Bilim, Sanat ve Kültür ödülü meselesine. Bu yıl 52.si düzenlenen Troia Festivalinde Homeros Bilim, Sanat ve Kültür ödülünün MİT TIR’ları haberini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verildi. Daha önce çok önemli ve değerli isimlere verilen bu ödüle bu yıl maalesef siyaset karışmıştır ve hata edilmiştir. Keşke ödül 51 yıldır üzerine siyaset düşmemiş Troia Festivalinin hatırına bir başka isime verilseydi...

Bu konuyla ilgili Fecri Polat köşesinde çok güzel işlemiş, o her şeyi söylemiş benim daha da bir şey söylememe gerek yok; İşte Polatın söyledikleri;

Can, Dündar, MİT, Tır, Cumhuriyet, Gazete, Erdoğan, Dava falan filan… 

Bu, şu demek oluyordu. Homeros ödülleri ve Homeros artık Türk siyaseti için bir malzeme olmuştu.

Homeros ve Troia ile alakası olmayan biri, sadece Çanakkale Belediyesinin bağlı olduğu siyasi parti çizgisinde düşünüyor diye veya onlar kadar hükümet karşıtı olduğu için bu ödüle layık görülüyor.

Peki, nasıl olmalıydı? 

1-      Bilimsel bir çalışmanın yapıldığı Troiada açılış yapılması ve bu alanda, bu kadar siyaset kokan alengirli işler yapmak ve Homerosu buna alet etmek doğru değil. Bu ödül bu alanda, Homeros ve Troiaya gönül veren birine verilmeliydi.

2-      Yüzlerce Troia dostu, Homeros araştırmacısı, Troiaya kendini adamış bilim adamı, gazeteci, yazar, çizer var. Bu ödül onlardan birine verilmeliydi.

3-      Ünlü olması şartı varsa eğer, bu ödül, bir Çanakkale aşığı, Troia dostu, Troia Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Bozcaadada Homeros Okumaları adı altında geleneksel büyük bir etkinliği hayata geçirmiş bir Homeros aşığı olarak Haluk Şahine verilmeliydi. Ya da yerel bir yazar Yusuf Ay…

4-      Onları geçtim. Her anı Homeros ve Troia olan, Troia ve Homeros dendiğinde akla ilk gelen bilim adamları var. Bir ödül verilecekse onlara verilmeliydi.

Bu yanlış kişi ve yanlış ödül bize gösterdi ki; her doğru şey, bir gün siyasetin kirli çarkına yakalanıyor ve yok olup gidiyor.

Bugün CHPnin elinde olan Çanakkale Belediyesi Homeros Ödülünü can Dündara veriyor. Bir daha ki seçimde belediye seçimlerini AKP kazanıp da Homeros Ödülünü Nihat Hatipoğlu veya Ethem Sancaktan birine verirse hiç şaşırmayacağım.

Günün Sözü: Adı, Barış ödülü olan ve “Birlikte Yaşıyoruz” sloganıyla yapılan bir festival kapsamında verilecek olan “Homeros Ödülü”nün daha çok kavgaya sebep olacak kirli bir siyaset uğruna heba edilmesi 2015 yılının yanlışları listesinde yerini almıştır.

Yazıya ifade bırak !