Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

MHP’nin Birinci Sıra Adayı

Türk milletinin gönlünde Milliyetçi Hareket Partisinin çok ayrı bir yeri vardır. Bu hareket şu ana kadar belki de hiçbir partinin gerçekleştiremediği bir gençlik hareketenin de öncüsü olmuş ve davası olan bir neslin yetiştirilmesinde çok büyük katkıları olmuştur. Maalesef bu hareket Genel Başkan Devlet Bahçeli önderliğinde bir türlü istenilen sıçramayı yapamamıştır. Bahçelinin MHPsi 1999 genel seçimlerde % 17.98 oy alarak 129 milletvekili çıkarmıştır. MHPnin yıkımı ise Kasım 2002 genel seçimlerinde olmuştur. MHP 2002 seçimlerinde %10 barajını aşamamış aldığı %8.3 oy oranı parlementoya dahi girememiştir. Yıkımın üstünden geçen 5 yılın sonunda 2007 seçimlerinde %14.29 oy alarak 71 milletvekili çıkaran MHP mecliste ancak 3. parti olabilmiştir. Haziran 2011 seçimlerinde ise %13,01 olan MHP ancak 53 milletvekili çıkarabilmiştir. Yapılan anketlere bakıldığında ise 2015 seçimlerinde MHPnin oy oranı %13 ile %16 arasında değişmektedir. Açıkçası bu oy oranları kimsede şaşkınlık yaratmamaktadır. MHPnin bu başarısız grafiği sadece lidere ve partinin politikalarına mal edilmemeli. Çünkü MHPnin oyları AK Parti var olduğu sürece %18in üzerine çıkamaz, bu AK Partinin ihtiyaca verdiği cevaptan dolayıdır. Çünkü AK Parti, toplumun temsil ihtiyaçlarına çok yönlü cevap verebiken belki de tek partidir. Yani ben milliyetçiyim, ama bir tarafımda ulusalcı, diğer tarafım muhafazakar diyebilen, hemen her kesimin kendinden renkler bulabileceği bir parti. MHPnin ülke genelinde yaşadığı “çöküş” Çanakkalede çok daha ağır olmuştur. 4 milletvekili çıkaran Çanakkaleden  MHP 99da 1, 2002de sıfır, 2007de 1, 2011de sıfır çekmiştir.              30 Mart ve 10 ağustos seçimleri sonuçlarına göre bugün seçim olsa, AK Parti 2, CHP 1 ve MHP 1 milletvekili çıkarabiliyor.  Tabi anketler yanılabilir nasıl mı? MHPnin 2011 seçimlerinde düştüğü hataya yeniden düşerse; 2011 seçimlerinde MHP Füsun Koroğlu Çorapçıoğlu ithal adayıyla seçime girmiş ve hüsrana uğramıştı, MHP yine aynı hataya düşerse bu hüsranı yeniden yaşar ve şu anda garanti gözüken 1 milletvekilini çıkaramaz.             “MHP 2015 seçimleri için ne yapmalı?” sorusuna verilecek yanıt, garantici olmalı. Nasıl mı, hemen her kesime hitap eden, tabandan garanti oy alabilecek, partinin üzerinde uzlaşarak tek yumruk olabileceği bir isim belirlemeli. MHP açıkçası bu konuda çok şanslı, bu dönem belirtilen tarife uyan en az üç isim sayılabilir. Bunlardan birinci sırada olması gereken ismi telafuz etmekte açıkçası sakınca görmüyorum, Kürşat Tuna.             Kürşat Tuna, sevimli bir adam, aktif, genç, dinamik ve başarılı bir işadamı, TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı, üniversitede dersler veren bir hoca... CVsi dolu, muhabbeti hoş bir adam Tuna. MHP bir an öne Kürşat Tuna ismi üzerinde uzlaşarak, 2015 seçimleri için hakkına razı olarak çıkarması muhtemel 1 vekil için var gücüyle çalışmalıdır.
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2015 - Cumartesi

MHP’nin Birinci Sıra Adayı

Türk milletinin gönlünde Milliyetçi Hareket Partisinin çok ayrı bir yeri vardır. Bu hareket şu ana kadar belki de hiçbir partinin gerçekleştiremediği bir gençlik hareketenin de öncüsü olmuş ve davası olan bir neslin yetiştirilmesinde çok büyük katkıları olmuştur.

Maalesef bu hareket Genel Başkan Devlet Bahçeli önderliğinde bir türlü istenilen sıçramayı yapamamıştır. Bahçelinin MHPsi 1999 genel seçimlerde % 17.98 oy alarak 129 milletvekili çıkarmıştır. MHPnin yıkımı ise Kasım 2002 genel seçimlerinde olmuştur. MHP 2002 seçimlerinde %10 barajını aşamamış aldığı %8.3 oy oranı parlementoya dahi girememiştir. Yıkımın üstünden geçen 5 yılın sonunda 2007 seçimlerinde %14.29 oy alarak 71 milletvekili çıkaran MHP mecliste ancak 3. parti olabilmiştir. Haziran 2011 seçimlerinde ise %13,01 olan MHP ancak 53 milletvekili çıkarabilmiştir. Yapılan anketlere bakıldığında ise 2015 seçimlerinde MHPnin oy oranı %13 ile %16 arasında değişmektedir. Açıkçası bu oy oranları kimsede şaşkınlık yaratmamaktadır.

MHPnin bu başarısız grafiği sadece lidere ve partinin politikalarına mal edilmemeli. Çünkü MHPnin oyları AK Parti var olduğu sürece %18in üzerine çıkamaz, bu AK Partinin ihtiyaca verdiği cevaptan dolayıdır. Çünkü AK Parti, toplumun temsil ihtiyaçlarına çok yönlü cevap verebiken belki de tek partidir. Yani ben milliyetçiyim, ama bir tarafımda ulusalcı, diğer tarafım muhafazakar diyebilen, hemen her kesimin kendinden renkler bulabileceği bir parti.

MHPnin ülke genelinde yaşadığı “çöküş” Çanakkalede çok daha ağır olmuştur. 4 milletvekili çıkaran Çanakkaleden  MHP 99da 1, 2002de sıfır, 2007de 1, 2011de sıfır çekmiştir. 

            30 Mart ve 10 ağustos seçimleri sonuçlarına göre bugün seçim olsa, AK Parti 2, CHP 1 ve MHP 1 milletvekili çıkarabiliyor.  Tabi anketler yanılabilir nasıl mı? MHPnin 2011 seçimlerinde düştüğü hataya yeniden düşerse; 2011 seçimlerinde MHP Füsun Koroğlu Çorapçıoğlu ithal adayıyla seçime girmiş ve hüsrana uğramıştı, MHP yine aynı hataya düşerse bu hüsranı yeniden yaşar ve şu anda garanti gözüken 1 milletvekilini çıkaramaz.

            “MHP 2015 seçimleri için ne yapmalı?” sorusuna verilecek yanıt, garantici olmalı. Nasıl mı, hemen her kesime hitap eden, tabandan garanti oy alabilecek, partinin üzerinde uzlaşarak tek yumruk olabileceği bir isim belirlemeli. MHP açıkçası bu konuda çok şanslı, bu dönem belirtilen tarife uyan en az üç isim sayılabilir. Bunlardan birinci sırada olması gereken ismi telafuz etmekte açıkçası sakınca görmüyorum, Kürşat Tuna.

            Kürşat Tuna, sevimli bir adam, aktif, genç, dinamik ve başarılı bir işadamı, TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı, üniversitede dersler veren bir hoca... CVsi dolu, muhabbeti hoş bir adam Tuna. MHP bir an öne Kürşat Tuna ismi üzerinde uzlaşarak, 2015 seçimleri için hakkına razı olarak çıkarması muhtemel 1 vekil için var gücüyle çalışmalıdır.

Yazıya ifade bırak !