Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Hani Yerinde Dönüşüm?

Şehrin gündeminde olan çok önemli bir konu var, sosyal konutların kentsel dönüşüm kapsamın yenilenmesi. Bu konuyla ilgili olarak daha önce bu köşede o günkü bilgilerle siz değerli okuyucularımla konunun detaylarını paylaşmıştım. Bu konu o gün sadece AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Babacaoğlunun eleştirdiği bir konu idi fakat şimdi ise işin üstatları konumunda olan ve Türkiyenin en önemli Mimarlık Dergilerinden olan ve 1963 yılından bu yana yayınlanan Mimarlık Dergisinde,  Kentsel Dönüşümün Tek Alternatifi mi var? YIK-YAPE. Başlığıyla Yrd. Doç. Dr. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yeşim Özgen Kösten tarafından kaleme alınan bir makaleyle bu konuya olan bakışım yüzden yüz değiştir. Siz Değerli okuyucularımızın da bu http://www.mo.org.tr/mimarlikdergisi/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=401&RecID=3836 bu makaleyi okumasını önemle rica ediyorum. Konuyla ilgili Çanakkalenin Mimar İsmail Erten ile de bu konuda bir röportaj gerçekleştirdim, ilerleyen haftalarda bu röportajı da siz değerli okuyucularla paylaşacağım. Şimdilik konuyla alakalı kısa bir değerlendirmede bulunup detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacağım. Sosyal Konutlarda mevcutta 800ye yakın konut var bu konutların sayısı 1600e çıkacak.  Ve projede 8 ile 13 katlı binalar olacak, Yani oradaki nüfus bir anda 2 katına çıkacak, buranın altyapısı buna hazır mı? Ve oradaki dairlerin bedelleri 400 bin Türk Lirasına kadar çıkacak. Peki ranta dayalı bir kentsel dönüşüme karşıysak ve yerinde dönüşümü savunuyorsak eğer, burada bulunan 800 kişi bu proje bittiğinde acaba mevcut yerlerinde kalacaklar mı? 400 bin liraya dairlerini satıp başka bir muhitte 2 daire satın alıp bu bölgeyi terk mi edecekler? Gözüken tabloda burada şu anda yaşayan 800 kişiden yarısından fazlası bu proje bittiğinde sosyal dokusu değişen bu konutlarda yaşamayacaklar. İşte tam olarak burada akıllara şu soru geliyor, hani yerinde dönüşüm? Şimdilik bu konuda ilk sorum bu olsun, ilerleyen günlerde bu konuyla ilgili çok daha detaylı bilgilendirmelerde bulunacağım.                                                                                                                  
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2016 - Cumartesi

Hani Yerinde Dönüşüm?

Şehrin gündeminde olan çok önemli bir konu var, sosyal konutların kentsel dönüşüm kapsamın yenilenmesi. Bu konuyla ilgili olarak daha önce bu köşede o günkü bilgilerle siz değerli okuyucularımla konunun detaylarını paylaşmıştım. Bu konu o gün sadece AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Babacaoğlunun eleştirdiği bir konu idi fakat şimdi ise işin üstatları konumunda olan ve Türkiyenin en önemli Mimarlık Dergilerinden olan ve 1963 yılından bu yana yayınlanan Mimarlık Dergisinde,  Kentsel Dönüşümün Tek Alternatifi mi var? YIK-YAPE. Başlığıyla Yrd. Doç. Dr. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yeşim Özgen Kösten tarafından kaleme alınan bir makaleyle bu konuya olan bakışım yüzden yüz değiştir. Siz Değerli okuyucularımızın da bu http://www.mo.org.tr/mimarlikdergisi/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=401&RecID=3836 bu makaleyi okumasını önemle rica ediyorum.

Konuyla ilgili Çanakkalenin Mimar İsmail Erten ile de bu konuda bir röportaj gerçekleştirdim, ilerleyen haftalarda bu röportajı da siz değerli okuyucularla paylaşacağım. Şimdilik konuyla alakalı kısa bir değerlendirmede bulunup detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacağım.

Sosyal Konutlarda mevcutta 800ye yakın konut var bu konutların sayısı 1600e çıkacak.  Ve projede 8 ile 13 katlı binalar olacak, Yani oradaki nüfus bir anda 2 katına çıkacak, buranın altyapısı buna hazır mı? Ve oradaki dairlerin bedelleri 400 bin Türk Lirasına kadar çıkacak.

Peki ranta dayalı bir kentsel dönüşüme karşıysak ve yerinde dönüşümü savunuyorsak eğer, burada bulunan 800 kişi bu proje bittiğinde acaba mevcut yerlerinde kalacaklar mı? 400 bin liraya dairlerini satıp başka bir muhitte 2 daire satın alıp bu bölgeyi terk mi edecekler? Gözüken tabloda burada şu anda yaşayan 800 kişiden yarısından fazlası bu proje bittiğinde sosyal dokusu değişen bu konutlarda yaşamayacaklar. İşte tam olarak burada akıllara şu soru geliyor, hani yerinde dönüşüm? Şimdilik bu konuda ilk sorum bu olsun, ilerleyen günlerde bu konuyla ilgili çok daha detaylı bilgilendirmelerde bulunacağım.

                                                                                                                 

Yazıya ifade bırak !