Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Dikkat, Bu Taciz Olayı Hepimizin Başına Gelebilir

Söylemeye korktuğumuz bir gerçeğe parmak basmak istiyorum. Ülkemizde kadınlar bilinçlendi ve bu tüm takdirleri hak ediyor. Ama taciz tecavüz ve şiddet olaylarının halen çok yaygın olması sebebiyle, bu bilinçlenme bir nevi erkek düşmanlığına doğru evriliyor. Bundan 15 yıl kadar önceki kadın ile bu günkü kadın artık olaylara aynı tepkiyi vermiyor. Kendini korumayı biliyor ama bunu bazen o kadar abartıyor ki, her an tacizci bir sapık muamelesi görme ihtimalini yaşanıyor. TCK 6284 “kadının beyanı esastır” maddesi suiistimal ediliyor. Aslında bu maddenin açılımı şu şekildedir, “Cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve bazı durumlarda ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilkedir.” Bir avukattan dinlemiştim, “asansöre bir kadınla asla yalnız binme, milyonda bir de olsa kadın “sapık” diye bağırsa ve gidip şikâyette bulunsa yeminle kurtuluşun yok.  Öyle ki kendisine gelen bir davayı anlatmıştı, bir kadın evine tesisatçı çağırıyor arızayı tamir ettiriyor. Usta 250 lira tuttu diyor, kadın çok pahalı 100 lira olsun diyor ve usta kabul etmiyor. Kadın, tamam yarın öderim deyip ustayı gönderiyor. Usta itiraz ediyor, lanet olsun deyip evden çıkıyor. Sinirle evden çıktığı için tamir malzemelerinden birini evde unuttuğunu fark ediyor ve tekrar yukarı çıkarak malzemeyi alıyor, kadın o ara yine söyleniyor…  Akşamına ustanın kapısını polisler çalıyor, hakkınızda şikâyet var! Kadın ustayı, bana cinsel tacizde bulundu diye şikâyet etmiş ve bir senaryo yazmış. Usta ramazan ayının son haftasında iftarını edemeden gözaltına alınmış ve 40 gün hapis yatmış.  Araya kadını tanıyan birilerini sokmuşlar rica minnet ikna etmişler ve kadın davasını geri çekmiş! Cinsel taciz davalarında şikâyetten vazgeçilebiliyor. Burası da sorunlu önce şikâyet et, linç et sonra vazgeçtim dedi. O vazgeçtim sürecinde “her türlü para pul pazarlığı da yapıp ne koparsam kar diyebilirsin!” Bazen bir kadına “merhaba” demeye bile korkuyorsun. Hemen sarkma gibi algılanıyor. Velhasıl, kadınların bilinçlenmesi çok güzel ve sonuna kadar destekliyorum ama gelişimini tamamlamamış ülkelerde duyarlılıklar diğer taraftan aşırılıklara ve mağduriyetlere sebep oluyor. Gelişimini tamamlamamış toplumlarda duyarlılıklar abartılıyor ve bunun sonucunda da tersine bir haksızlık ortaya çıkıyor.
Ekleme Tarihi: 28 Temmuz 2023 - Cuma

Dikkat, Bu Taciz Olayı Hepimizin Başına Gelebilir

Söylemeye korktuğumuz bir gerçeğe parmak basmak istiyorum. Ülkemizde kadınlar bilinçlendi ve bu tüm takdirleri hak ediyor. Ama taciz tecavüz ve şiddet olaylarının halen çok yaygın olması sebebiyle, bu bilinçlenme bir nevi erkek düşmanlığına doğru evriliyor.

Bundan 15 yıl kadar önceki kadın ile bu günkü kadın artık olaylara aynı tepkiyi vermiyor. Kendini korumayı biliyor ama bunu bazen o kadar abartıyor ki, her an tacizci bir sapık muamelesi görme ihtimalini yaşanıyor.

TCK 6284 “kadının beyanı esastır” maddesi suiistimal ediliyor. Aslında bu maddenin açılımı şu şekildedir, “Cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve bazı durumlarda ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilkedir.”

Bir avukattan dinlemiştim, “asansöre bir kadınla asla yalnız binme, milyonda bir de olsa kadın “sapık” diye bağırsa ve gidip şikâyette bulunsa yeminle kurtuluşun yok. 

Öyle ki kendisine gelen bir davayı anlatmıştı, bir kadın evine tesisatçı çağırıyor arızayı tamir ettiriyor. Usta 250 lira tuttu diyor, kadın çok pahalı 100 lira olsun diyor ve usta kabul etmiyor. Kadın, tamam yarın öderim deyip ustayı gönderiyor. Usta itiraz ediyor, lanet olsun deyip evden çıkıyor. Sinirle evden çıktığı için tamir malzemelerinden birini evde unuttuğunu fark ediyor ve tekrar yukarı çıkarak malzemeyi alıyor, kadın o ara yine söyleniyor… 

Akşamına ustanın kapısını polisler çalıyor, hakkınızda şikâyet var! Kadın ustayı, bana cinsel tacizde bulundu diye şikâyet etmiş ve bir senaryo yazmış. Usta ramazan ayının son haftasında iftarını edemeden gözaltına alınmış ve 40 gün hapis yatmış. 

Araya kadını tanıyan birilerini sokmuşlar rica minnet ikna etmişler ve kadın davasını geri çekmiş! Cinsel taciz davalarında şikâyetten vazgeçilebiliyor. Burası da sorunlu önce şikâyet et, linç et sonra vazgeçtim dedi. O vazgeçtim sürecinde “her türlü para pul pazarlığı da yapıp ne koparsam kar diyebilirsin!”

Bazen bir kadına “merhaba” demeye bile korkuyorsun. Hemen sarkma gibi algılanıyor. Velhasıl, kadınların bilinçlenmesi çok güzel ve sonuna kadar destekliyorum ama gelişimini tamamlamamış ülkelerde duyarlılıklar diğer taraftan aşırılıklara ve mağduriyetlere sebep oluyor. Gelişimini tamamlamamış toplumlarda duyarlılıklar abartılıyor ve bunun sonucunda da tersine bir haksızlık ortaya çıkıyor.

Yazıya ifade bırak !