Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Biga’da Politik Hesaplar ve İttifak Tartışmaları

Cumhur İttifakının sadece Çanakkale merkezde iş birliği yapacak olması dikkatleri en çok geçtiğimiz dönem AK Parti ve MHP’nin ittifakla kazandığı Biga Belediyesine çevirdi. Biga’nın etkili isimlerden olan Mayıs 2023 seçimlerde MHP birinci sıra milletvekili adayı gösterilen Sıtkı Keçeci belediye başkan adayı gösterildi.  AK Partinin Biga’da işi bir hayli zor olacak gelin rakamlara bakalım.  2019 seçimlerinde belediyeyi Cumhur İttifakıyla kazanan AK Parti 17.095, CHP 16.751 ise oy almıştı AK Parti seçimi sadece 344 farkla kazanmıştı. Sıtkı Keçeci Mayıs 2023 seçimlerinde Biga’da köyler dahil 7256 oy aldı. Biga merkezde MHP’nin 3 bin civarında bir oyu var eğer Keçeci merkezde aldığı bu oyu yeniden alırsa mevcut tabloda AK Parti belediyeyi kaybeder fakat… Biga’da AK Partinin lehine olacak iki gelişme var. Geçtiğimiz seçimlere Millet İttifakı olarak giren CHP ve İYİ Parti de ayrı ayrı adaylarını çıkardılar. İYİ Parti burada ne kadar oy alırsa MHP’nin alacağı oyla dengelenir ve AK Parti bu sefer belki de farkı artırarak seçimi kazanır. Biga AK Partinin lehine olan diğer bir gelişme ise mevcut başkan Bülent Erdoğan’ın son bir yılda daha makul bir anlayışla belediye başkanlığı yapması oldu. Daha önce yazmıştım, “Bülent Erdoğan hırsız değil uğursuz değil çok da iyi bir insan ama iyi insan olması maalesef yetmiyor.” MHP ve kendi parti teşkilatlarıyla yaşadığı problemler Erdoğan’ı bir hayli yordu son bir yılda ise bunun farkına vardı ve tekrar edeyim daha makul bir anlayışla yol aldı.  Peki bu denli detaylı hesaplar yapmaya gerek var mıydı Biga’da ittifak olamaz mıydı? Söylenen; genel merkezler karar aldı bazı büyükşehir ve illerde ittifak olacak ama ilçelerde ittifak yok. Böyle denilince “ne yapalım genel merkezin kararı denildi ve kabullenildi” fakat tam olarak öyle değil yanı başımızda Keşan’da geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde ittifak olduğu duyuruldu. Keşan’ın yapabildiğini Çanakkale neden yapamadı! Bu konuda kulislerden aldığım bilgiler var fakat şimdi yazıp da birilerinin ayarını bozmak istemem… Keşan’ın yaptığını Çanakkale Cumhur İttifakı Biga’da yapsaydı şu anda oldukça rahat bir süreç yaşanırdı. Aynı şekilde Gelibolu’da, Ayvacık’ta, Gökçeada’da “kesin alırız”denilirdi.
Ekleme Tarihi: 19 Şubat 2024 - Pazartesi

Biga’da Politik Hesaplar ve İttifak Tartışmaları

Cumhur İttifakının sadece Çanakkale merkezde iş birliği yapacak olması dikkatleri en çok geçtiğimiz dönem AK Parti ve MHP’nin ittifakla kazandığı Biga Belediyesine çevirdi. Biga’nın etkili isimlerden olan Mayıs 2023 seçimlerde MHP birinci sıra milletvekili adayı gösterilen Sıtkı Keçeci belediye başkan adayı gösterildi. 

AK Partinin Biga’da işi bir hayli zor olacak gelin rakamlara bakalım. 

2019 seçimlerinde belediyeyi Cumhur İttifakıyla kazanan AK Parti 17.095, CHP 16.751 ise oy almıştı AK Parti seçimi sadece 344 farkla kazanmıştı. Sıtkı Keçeci Mayıs 2023 seçimlerinde Biga’da köyler dahil 7256 oy aldı. Biga merkezde MHP’nin 3 bin civarında bir oyu var eğer Keçeci merkezde aldığı bu oyu yeniden alırsa mevcut tabloda AK Parti belediyeyi kaybeder fakat…

Biga’da AK Partinin lehine olacak iki gelişme var. Geçtiğimiz seçimlere Millet İttifakı olarak giren CHP ve İYİ Parti de ayrı ayrı adaylarını çıkardılar. İYİ Parti burada ne kadar oy alırsa MHP’nin alacağı oyla dengelenir ve AK Parti bu sefer belki de farkı artırarak seçimi kazanır. Biga AK Partinin lehine olan diğer bir gelişme ise mevcut başkan Bülent Erdoğan’ın son bir yılda daha makul bir anlayışla belediye başkanlığı yapması oldu. Daha önce yazmıştım, “Bülent Erdoğan hırsız değil uğursuz değil çok da iyi bir insan ama iyi insan olması maalesef yetmiyor.” MHP ve kendi parti teşkilatlarıyla yaşadığı problemler Erdoğan’ı bir hayli yordu son bir yılda ise bunun farkına vardı ve tekrar edeyim daha makul bir anlayışla yol aldı. 

Peki bu denli detaylı hesaplar yapmaya gerek var mıydı Biga’da ittifak olamaz mıydı? Söylenen; genel merkezler karar aldı bazı büyükşehir ve illerde ittifak olacak ama ilçelerde ittifak yok. Böyle denilince “ne yapalım genel merkezin kararı denildi ve kabullenildi” fakat tam olarak öyle değil yanı başımızda Keşan’da geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde ittifak olduğu duyuruldu. Keşan’ın yapabildiğini Çanakkale neden yapamadı! Bu konuda kulislerden aldığım bilgiler var fakat şimdi yazıp da birilerinin ayarını bozmak istemem… Keşan’ın yaptığını Çanakkale Cumhur İttifakı Biga’da yapsaydı şu anda oldukça rahat bir süreç yaşanırdı. Aynı şekilde Gelibolu’da, Ayvacık’ta, Gökçeada’da “kesin alırız”denilirdi.

Yazıya ifade bırak !