Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

12 Dönümün Lafı mı Olur?

Eski Kanyak Fabrikasının kıyı şeridinde kalan denize cepheli hizmet binalarının da bulunduğu 12.026,56 m² arsanın tamamı Çanakkale halkına aittir, imza Çanakkale Belediyesi. Ardından bu arazinin 17 Burada AVMye ihale yoluyla verilmesi birçok kesim tarafından “peşkeş” diye yorumlanmıştı.  İddialar üzerine Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan "12 yıldır Belediye Başkanıyım. Bu kentte 12 yıldır hiç kimseye peşkeş çekmedim ve çektirtmem" dedi. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; varsayalım burası peşkeş çekildi, keşke her peşkeşden Çanakkale halkı bu kadar karlı çıksa. Bu alan mevcut haliyle halka herhangi bir faydası olmayan “ayyaşların” mekanı durumunda, burası için belediye imkanları kullanılarak yapılabilecekler ise sınırlı. Belediyenin yapabileceği en iyi ihtimalle, işlevini yitirmiş mevcut binalardan birkaçı restore edilip “Türkan Saylan Sosyal Tesisleri” benzeri bir mekan yaratmak olabilirdi. Şehrin nitelikli sinema salonlarına, deniz kenarında oturulabilecek kaliteli mekanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı 12 dönümlük arazi üzerinde betonlaşmaya çok fazla gitmeden yapabilecek tek yatırımcı da 17 Burada AVM olsa gerek. Çünkü AVMnin  içinde sinema salonu yok. Firma daha fazla kar elde edilmek adına ve sahil şeridindeki 12 dönümlük araziyi yap, işlet, devam et, yoluyla kendisinin alacağını çok öncesinden görmüş olması sebebiyle koskoca AVM içinde sinema salonlarına yer vermemiş. Sonuç olarak Sayın Gökhan bu konuda bir inisiyatif almıştır ve iyi ki de almıştır. 17 Burada AVM 12 dönümlük bu arazide yer alan yapıların bir kısmını yıkıp, bir kısmını restore ederek ve nitelikli bir sinema salonu inşaa ederek, Çanakkale halkının hizmetine sunacak. Bu alana ikinci bir Kıyı AVM yapılmasından ziyade Sinema Salonları ve restore edilmiş eski yapıların olması Çanakkale halkının kârınadır bir nevi ehven-i şer durumu yani, çok da fazla kaşımamak gerek. 17 Burada AVM firması gerçekten de şehre büyük bir yatırım yapmıştır, şehrin yıllardır “özlemle” beklediği AVM yatırımını Çanakkaleye kazandırmıştır. 12 dönümlük arazinin lafı mı olur yani!  Hem adamlar Bayan Voleybol takımımıza da sponsor oldular. Şehrin menfaatleri konusunda bu denli hassas olanlar KİPAnın bulunduğu araziyi kiraya verenleri ve  KİPAyı neden eleştirmez? Asıl peşkeş burasıdır, KİPA Çanakkaleden milyonlar kazanmaktadır fakat şehre hiçbir yatırımı ve elle tutulur sosyal bir projesi yoktur. İhalenin iptal edilmesi haberlerine felan da çok takılmayın, ihale yenilenecek ve yeniden 17 Burada AVM alacak...Şartname "ona göre" hazırlanacak, ihale şartnamesinde yer alacaklarla 17 Burada AVM’nin yapmak istedikleri birebir örtüşecek. böyle bir yatırımı da daha önce söylediğim gibi 17 Burada AVM’den başkası yapmaz çünkü proje ilk günden beri bir bütün olarak hesaplanmış...
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2014 - Cumartesi

12 Dönümün Lafı mı Olur?

Eski Kanyak Fabrikasının kıyı şeridinde kalan denize cepheli hizmet binalarının da bulunduğu 12.026,56 m² arsanın tamamı Çanakkale halkına aittir, imza Çanakkale Belediyesi. Ardından bu arazinin 17 Burada AVMye ihale yoluyla verilmesi birçok kesim tarafından “peşkeş” diye yorumlanmıştı.  İddialar üzerine Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan "12 yıldır Belediye Başkanıyım. Bu kentte 12 yıldır hiç kimseye peşkeş çekmedim ve çektirtmem" dedi. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; varsayalım burası peşkeş çekildi, keşke her peşkeşden Çanakkale halkı bu kadar karlı çıksa.

Bu alan mevcut haliyle halka herhangi bir faydası olmayan “ayyaşların” mekanı durumunda, burası için belediye imkanları kullanılarak yapılabilecekler ise sınırlı. Belediyenin yapabileceği en iyi ihtimalle, işlevini yitirmiş mevcut binalardan birkaçı restore edilip “Türkan Saylan Sosyal Tesisleri” benzeri bir mekan yaratmak olabilirdi. Şehrin nitelikli sinema salonlarına, deniz kenarında oturulabilecek kaliteli mekanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı 12 dönümlük arazi üzerinde betonlaşmaya çok fazla gitmeden yapabilecek tek yatırımcı da 17 Burada AVM olsa gerek. Çünkü AVMnin  içinde sinema salonu yok. Firma daha fazla kar elde edilmek adına ve sahil şeridindeki 12 dönümlük araziyi yap, işlet, devam et, yoluyla kendisinin alacağını çok öncesinden görmüş olması sebebiyle koskoca AVM içinde sinema salonlarına yer vermemiş.

Sonuç olarak Sayın Gökhan bu konuda bir inisiyatif almıştır ve iyi ki de almıştır. 17 Burada AVM 12 dönümlük bu arazide yer alan yapıların bir kısmını yıkıp, bir kısmını restore ederek ve nitelikli bir sinema salonu inşaa ederek, Çanakkale halkının hizmetine sunacak. Bu alana ikinci bir Kıyı AVM yapılmasından ziyade Sinema Salonları ve restore edilmiş eski yapıların olması Çanakkale halkının kârınadır bir nevi ehven-i şer durumu yani, çok da fazla kaşımamak gerek. 17 Burada AVM firması gerçekten de şehre büyük bir yatırım yapmıştır, şehrin yıllardır “özlemle” beklediği AVM yatırımını Çanakkaleye kazandırmıştır. 12 dönümlük arazinin lafı mı olur yani!  Hem adamlar Bayan Voleybol takımımıza da sponsor oldular. Şehrin menfaatleri konusunda bu denli hassas olanlar KİPAnın bulunduğu araziyi kiraya verenleri ve  KİPAyı neden eleştirmez? Asıl peşkeş burasıdır, KİPA Çanakkaleden milyonlar kazanmaktadır fakat şehre hiçbir yatırımı ve elle tutulur sosyal bir projesi yoktur.

İhalenin iptal edilmesi haberlerine felan da çok takılmayın, ihale yenilenecek ve yeniden 17 Burada AVM alacak...Şartname "ona göre" hazırlanacak, ihale şartnamesinde yer alacaklarla 17 Burada AVM’nin yapmak istedikleri birebir örtüşecek. böyle bir yatırımı da daha önce söylediğim gibi 17 Burada AVM’den başkası yapmaz çünkü proje ilk günden beri bir bütün olarak hesaplanmış...

Yazıya ifade bırak !