Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

İmar Planı Adalar İçin Fırsattır

1/100.000 ölçekli imar planı Çanakkalenin belki de uzun bir süre gündemini oluşturacak. Çünkü plana itirazlar, plan üzerinde yapılacak tadilatlar ve mahkeme süreçleri bunlar göze alındığında planın nihai şeklini alması muhtemelen 2-3 yılı bulur. Plan çok kapsamlı olduğu için konuşulacak başlık çok. Üç ana başlık var Gökçeada , Bozcaada ve Çanakkale Köprüsü. Plana göre Gökçeadanın güney kıyısı bölgesinin büyük bir kısmı turizm bölgesi ilan edilmiş. Gökçeadanın güney kıyı bölgesinde yeni oteller ve yeni turistik yapılar yapılabilecek. Gökçeadanın şehir merkezinin bulunduğu bölgeye yakın bazı tarım alanları da kentsel gelişim alanı ilan edilmiş. Bu alanlarda da konut yapılabilecek. Gökçeada bu fırsatı iyi değerlendirirse tam bir cazibe merkezi haline gelecek. Çünkü dünyada örneğine az rastlayabileceğimiz potansiyeli olan ve kendi kendine yetebilen bir ada olması ve teşviklere rağmen Gökçeada hakkettiği değeri bir türlü göremedi. Bu plan ada için büyük bir fırsattır. Bozcaadanın güney kıyı bölgesi kentsel gelişim alanı adı altında imara açılıyor. Akvaryum Koyunun da içinde bulunduğu bu bölgede yeni yapılar yapılabilecek. Adanın doğu kıyısı ise ‘turizm tesis bölgesi  adı altında imara açılıyor. Bu bölgede de turistlik oteller yapılabilecek. Bu durum, “ada betonlaşıyor” diyen belli bir kesim tarafından fazlasıyla abartılıyor ve abartılacak. Çünkü imara açılacak bu bölgede iddia edildiği gibi bir betonlaşma olmayacak. Devasa otellerden ziyade daha butik tarzda oteller olacak açıkçası bu adanın ihtiyacı. Burada çokça tartışılması gereken ise adalardan ziyade Çanakkale Köprüsünün getirisi ve götürüsüdür. Mevcut durumda köprü çok da ekonomik bir yatırım değil, zannetmeyelim ki sadece bayramlarda oluşan trafik yoğunluğu ve feribotla karşıya geçmenin zorlukları sebebiyle Çanakkale köprüsü yapılmak isteniyor. Köprü bu bölgenin fabrika bacalarının açık hedefi haline gelmesini hızlandıracak. Bölgede bir anda onlarca fabrika yükselecek, mevcut durumda bile yaşadığımız sıkıntılar ortadayken onlarca fabrikanın bu bölgede faaliyet göstermesinin sonuçlarını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Köprü yapılsın mı evet fakat köprü buraya fabrikaları getirmesin, köprü lojistik amaçlı kullanılsın...  
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2014 - Cumartesi

İmar Planı Adalar İçin Fırsattır

1/100.000 ölçekli imar planı Çanakkalenin belki de uzun bir süre gündemini oluşturacak. Çünkü plana itirazlar, plan üzerinde yapılacak tadilatlar ve mahkeme süreçleri bunlar göze alındığında planın nihai şeklini alması muhtemelen 2-3 yılı bulur. Plan çok kapsamlı olduğu için konuşulacak başlık çok. Üç ana başlık var Gökçeada , Bozcaada ve Çanakkale Köprüsü.

Plana göre Gökçeadanın güney kıyısı bölgesinin büyük bir kısmı turizm bölgesi ilan edilmiş. Gökçeadanın güney kıyı bölgesinde yeni oteller ve yeni turistik yapılar yapılabilecek. Gökçeadanın şehir merkezinin bulunduğu bölgeye yakın bazı tarım alanları da kentsel gelişim alanı ilan edilmiş. Bu alanlarda da konut yapılabilecek. Gökçeada bu fırsatı iyi değerlendirirse tam bir cazibe merkezi haline gelecek. Çünkü dünyada örneğine az rastlayabileceğimiz potansiyeli olan ve kendi kendine yetebilen bir ada olması ve teşviklere rağmen Gökçeada hakkettiği değeri bir türlü göremedi. Bu plan ada için büyük bir fırsattır.

Bozcaadanın güney kıyı bölgesi kentsel gelişim alanı adı altında imara açılıyor. Akvaryum Koyunun da içinde bulunduğu bu bölgede yeni yapılar yapılabilecek. Adanın doğu kıyısı ise ‘turizm tesis bölgesi  adı altında imara açılıyor. Bu bölgede de turistlik oteller yapılabilecek. Bu durum, “ada betonlaşıyor” diyen belli bir kesim tarafından fazlasıyla abartılıyor ve abartılacak. Çünkü imara açılacak bu bölgede iddia edildiği gibi bir betonlaşma olmayacak. Devasa otellerden ziyade daha butik tarzda oteller olacak açıkçası bu adanın ihtiyacı.

Burada çokça tartışılması gereken ise adalardan ziyade Çanakkale Köprüsünün getirisi ve götürüsüdür. Mevcut durumda köprü çok da ekonomik bir yatırım değil, zannetmeyelim ki sadece bayramlarda oluşan trafik yoğunluğu ve feribotla karşıya geçmenin zorlukları sebebiyle Çanakkale köprüsü yapılmak isteniyor. Köprü bu bölgenin fabrika bacalarının açık hedefi haline gelmesini hızlandıracak. Bölgede bir anda onlarca fabrika yükselecek, mevcut durumda bile yaşadığımız sıkıntılar ortadayken onlarca fabrikanın bu bölgede faaliyet göstermesinin sonuçlarını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Köprü yapılsın mı evet fakat köprü buraya fabrikaları getirmesin, köprü lojistik amaçlı kullanılsın...

 

Yazıya ifade bırak !