Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Biz Kadınlar Diye Söze Başladıklarında

İnsanı, kadın, erkek, genç, yaşlı, eğitimli, fakir, zengin, güzel, çirkin ya da çok daha farklı kriterlere göre sınıflandırmak, doğanın bu en değerli varlığına yapılacak en büyük haksızlıktır. Kadın kolları, kadın kotası, kadınlara pozitif ayrımcılık gibi kadını adeta aşağılayan kampanyalara da tümden karşıyım. Biz kadınlar diye söze başladıklarında, en büyük ayrıştırmayı kendilerinin yaptığının farkında bile değiller. Evet, kendilerine karşı büyük haksızlıklar yapılıyor ama benzeri haksızlıklar herkese yapılıyorsa, olaya kadın gözüyle değil, önce insan gözüyle bakmakta yarar var. Eğer bir yerde bir kadına haksızlık yapılıyorsa, herkese yapılıyordur. Yani bu noktada ortadan kaldırmak için vereceğimiz mücadele, kadına ya da erkeğe yapılan ayrımcılık değil, topyekûn haksızlık olmalıdır. Yasalar herkesi eşit şekilde korumalıdır. Kadın için, erkek için, çocuk için diye ayırmak başka sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bugün bazı sözleşmeler üzerinden hakların tartışmaya açılmasının altında yatan sebep de budur… *** Kadın yöneticilerimizin sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, küçük birkaç hatırlatma yaparak bitirmek isterim. Neden Bayan Değil Kadın 1- İki cinsiyet vardır: Kadın ve erkek. 2- Bayan yalnızca bir hitap şeklidir, cinsiyet yerine kullanılmaz. 3- Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette "kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?" demeyeceksiniz. "Erkek/adam/herif bakar mısınız?" diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen "bayan" değil; cinsiyet yerine kullanılan "bayan". 4- Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda "Hanımefendi ya da bayan" diyebilirsiniz ki bir kadın olarak şahsi önerim "Hanımefendi" diye hitap edilmesidir. 5- Erkeğe "erkek" denildiği durumlarda kadına da "kadın" denilir. "Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır", "Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda" denilemez. Bilgi formlarında cinsiyetlerinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri bayan diğeri erkek şeklinde görünüyorsa o formu doldurmayın. 6- Bayanlar reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar futbol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış. Lütfen onları ayırın. 7- Kız diye bir cinsiyet de yoktur. Kadın/erkek; tıp dilinde dişi/erkek olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir. 8- Ayıp olan kadın demek değil, kadın kelimesinin çağrışımlarını ayıp bulup bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da bayanlaştırmaya çalışmaktır. Bayan kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir. 9- Yine karıştırırsanız şuradan aklınıza gelsin: Günün adı "8 Mart Dünya Bayanlar Günü" değil "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Kutlu olsun! Ve son söz; "Hiçbir kadın geleceğini bir adamın vicdanına, aşkına, günün sonunda bir gün aklının karışmasına bırakmamalı..."
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2021 - Pazartesi

Biz Kadınlar Diye Söze Başladıklarında

İnsanı, kadın, erkek, genç, yaşlı, eğitimli, fakir, zengin, güzel, çirkin ya da çok daha farklı kriterlere göre sınıflandırmak, doğanın bu en değerli varlığına yapılacak en büyük haksızlıktır. Kadın kolları, kadın kotası, kadınlara pozitif ayrımcılık gibi kadını adeta aşağılayan kampanyalara da tümden karşıyım.

Biz kadınlar diye söze başladıklarında, en büyük ayrıştırmayı kendilerinin yaptığının farkında bile değiller.

Evet, kendilerine karşı büyük haksızlıklar yapılıyor ama benzeri haksızlıklar herkese yapılıyorsa, olaya kadın gözüyle değil, önce insan gözüyle bakmakta yarar var.

Eğer bir yerde bir kadına haksızlık yapılıyorsa, herkese yapılıyordur. Yani bu noktada ortadan kaldırmak için vereceğimiz mücadele, kadına ya da erkeğe yapılan ayrımcılık değil, topyekûn haksızlık olmalıdır.

Yasalar herkesi eşit şekilde korumalıdır. Kadın için, erkek için, çocuk için diye ayırmak başka sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bugün bazı sözleşmeler üzerinden hakların tartışmaya açılmasının altında yatan sebep de budur…

***

Kadın yöneticilerimizin sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, küçük birkaç hatırlatma yaparak bitirmek isterim.

Neden Bayan Değil Kadın

1- İki cinsiyet vardır: Kadın ve erkek.

2- Bayan yalnızca bir hitap şeklidir, cinsiyet yerine kullanılmaz.

3- Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette "kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?" demeyeceksiniz. "Erkek/adam/herif bakar mısınız?" diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen "bayan" değil; cinsiyet yerine kullanılan "bayan".

4- Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda "Hanımefendi ya da bayan" diyebilirsiniz ki bir kadın olarak şahsi önerim "Hanımefendi" diye hitap edilmesidir.

5- Erkeğe "erkek" denildiği durumlarda kadına da "kadın" denilir. "Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır", "Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda" denilemez. Bilgi formlarında cinsiyetlerinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri bayan diğeri erkek şeklinde görünüyorsa o formu doldurmayın.

6- Bayanlar reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar futbol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış. Lütfen onları ayırın.

7- Kız diye bir cinsiyet de yoktur. Kadın/erkek; tıp dilinde dişi/erkek olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir.

8- Ayıp olan kadın demek değil, kadın kelimesinin çağrışımlarını ayıp bulup bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da bayanlaştırmaya çalışmaktır. Bayan kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

9- Yine karıştırırsanız şuradan aklınıza gelsin: Günün adı "8 Mart Dünya Bayanlar Günü" değil "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"

Kutlu olsun!

Ve son söz; "Hiçbir kadın geleceğini bir adamın vicdanına, aşkına, günün sonunda bir gün aklının karışmasına bırakmamalı..."

Yazıya ifade bırak !