Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Kepez Kazanılmadan Çanakkale Belediyesi Kazanılmaz!

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler artık siyasetin bir numaralı gündemi. İttifakların da konuşulmasıyla seçim atmosferine iyiden iye girildi. İttifak konusu aslında bu seçimde hemen her parti için büyük bir tehdit, bazı illerde AK Parti MHP ittifakı AK Partiye yararken, İstanbul gibi illerde CHP, İyi Parti, HDP ittifakı AK Partiyi bir hayli zorlayabilir. Eğer ittifaklar konusunda partiler anlaşılırsa Çanakkale’de CHP-İyi Parti ittifakına şahit olacağız. Tepede işler nasıl şekillenecek bir kenarda dursun, biz yereldeki duruma AK Parti açısından bakalım. Mikrofonu eline alan her AK Partilinin “Hedefimiz Çanakkale Belediyesini Almak”sözleri ise merkezdeki AK Parti oyunu dikkate alınca biraz zor gibi görünüyor, zor ama imkânsız değil. Zoru başarma iddiasında olan AK Partinin henüz bir eylem planı yok. Eğer bir eylem planı yapacaksa bunun ilk ayağını Kepez’in oluşturması gerekiyor.  Kepez Çanakkale’nin içinde kalmış çok şirin bir belde, hastane gibi her gün binlerce vatandaşın ziyaret ettiği kamu binalarını sınırları içinde barındıran ve her geçen nüfusu hızla artan beldede yapılan her iş vatandaş nezdinde aslında bir ön kabul oluşmasına sebep oluyor. Devlet tarafından yapılan hastane gibi kamu yatırımları takdir toplarken o hastaneye yol, durak yapmayan belediyeye haklı olarak çok ağır eleştiriler yapılıyor. Burası çok daha güzel bir yer olmalı diyerek belediyenin eksik, yetersiz hizmetlerini eleştiren vatandaşlar artık Kepez’de bir değişim olması gerektiğini açık bir dille ifade ediyorlar. Bunun farkında olan CHP’li mevcut belediye başkanı Ömer Faruk Mutan da çok da profesyonel bir hamle ile “Vites Büyüttüm Hedefim Çanakkale Belediyesi”diyor…. Aslında Mutan’ın bu söylemi de benim tezimi doğruluyor; “AK Partinin Çanakkale Belediyesini almasının yolu aslında Kepez’i almaktan geçiyor.”  Bunu doğru şekilde okuyan ve bu yönde adımlar atan AK Partinin ilgili organları Mart 2019’da yapılacak seçimde Kepez’de doğru bir aday ile yola çıkarsa bir sonraki yerel seçimlerde partililer Çanakkale belediyesini alabilirmiyizden öte kaç farkla alırızı konuşurlar…   Kepez’de şu aday olmalı ya da şu olmamalı diye özellikle bir isim zikretmedim çünkü henüz bir eylem planı ortaya konulmadı, o eylem planı hazırlandıktan sonra işte o zaman isimler konuşulmalı.  Kepez’de kim aday olmalı aşamasına gelindiğinde ise AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin şu sözleri referans noktası oluşturacak. Özhaseki, “Adayımızın en önemli hasleti ahlak, erdem ve tevazu sahibi olması olacak. Tayyip Bey gönül belediyeciliğine büyük önem veriyor. Yönetim kabiliyeti olmalı. Para, zaman ve mekân yönetimi. Bu üç vasıf bizim için önemli” Bunlar objektif ve sübjektif kriterler. Özhaseki işin özünü ise şu cümle ile özetliyor: “Şehir ne istiyor ne bekliyor? Bunlara bakıp şehrin sevdiği ve istediği insanları bulacağız.”
Ekleme Tarihi: 05 Eylül 2018 - Çarşamba

Kepez Kazanılmadan Çanakkale Belediyesi Kazanılmaz!

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler artık siyasetin bir numaralı gündemi. İttifakların da konuşulmasıyla seçim atmosferine iyiden iye girildi. İttifak konusu aslında bu seçimde hemen her parti için büyük bir tehdit, bazı illerde AK Parti MHP ittifakı AK Partiye yararken, İstanbul gibi illerde CHP, İyi Parti, HDP ittifakı AK Partiyi bir hayli zorlayabilir. Eğer ittifaklar konusunda partiler anlaşılırsa Çanakkale’de CHP-İyi Parti ittifakına şahit olacağız.

Tepede işler nasıl şekillenecek bir kenarda dursun, biz yereldeki duruma AK Parti açısından bakalım. Mikrofonu eline alan her AK Partilinin “Hedefimiz Çanakkale Belediyesini Almak”sözleri ise merkezdeki AK Parti oyunu dikkate alınca biraz zor gibi görünüyor, zor ama imkânsız değil. Zoru başarma iddiasında olan AK Partinin henüz bir eylem planı yok. Eğer bir eylem planı yapacaksa bunun ilk ayağını Kepez’in oluşturması gerekiyor. 

Kepez Çanakkale’nin içinde kalmış çok şirin bir belde, hastane gibi her gün binlerce vatandaşın ziyaret ettiği kamu binalarını sınırları içinde barındıran ve her geçen nüfusu hızla artan beldede yapılan her iş vatandaş nezdinde aslında bir ön kabul oluşmasına sebep oluyor. Devlet tarafından yapılan hastane gibi kamu yatırımları takdir toplarken o hastaneye yol, durak yapmayan belediyeye haklı olarak çok ağır eleştiriler yapılıyor. Burası çok daha güzel bir yer olmalı diyerek belediyenin eksik, yetersiz hizmetlerini eleştiren vatandaşlar artık Kepez’de bir değişim olması gerektiğini açık bir dille ifade ediyorlar. Bunun farkında olan CHP’li mevcut belediye başkanı Ömer Faruk Mutan da çok da profesyonel bir hamle ile “Vites Büyüttüm Hedefim Çanakkale Belediyesi”diyor…. Aslında Mutan’ın bu söylemi de benim tezimi doğruluyor; “AK Partinin Çanakkale Belediyesini almasının yolu aslında Kepez’i almaktan geçiyor.” 

Bunu doğru şekilde okuyan ve bu yönde adımlar atan AK Partinin ilgili organları Mart 2019’da yapılacak seçimde Kepez’de doğru bir aday ile yola çıkarsa bir sonraki yerel seçimlerde partililer Çanakkale belediyesini alabilirmiyizden öte kaç farkla alırızı konuşurlar…  

Kepez’de şu aday olmalı ya da şu olmamalı diye özellikle bir isim zikretmedim çünkü henüz bir eylem planı ortaya konulmadı, o eylem planı hazırlandıktan sonra işte o zaman isimler konuşulmalı. 

Kepez’de kim aday olmalı aşamasına gelindiğinde ise AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin şu sözleri referans noktası oluşturacak. Özhaseki, “Adayımızın en önemli hasleti ahlak, erdem ve tevazu sahibi olması olacak. Tayyip Bey gönül belediyeciliğine büyük önem veriyor. Yönetim kabiliyeti olmalı. Para, zaman ve mekân yönetimi. Bu üç vasıf bizim için önemli” Bunlar objektif ve sübjektif kriterler. Özhaseki işin özünü ise şu cümle ile özetliyor: “Şehir ne istiyor ne bekliyor? Bunlara bakıp şehrin sevdiği ve istediği insanları bulacağız.”

Yazıya ifade bırak !