Kaza Değil, Kader Değil, İş Cinayeti!
Kaza Değil, Kader Değil, İş Cinayeti!
Çanakkale’de, iki gün önce, yeni belediye binası inşaatındaki vincin devrilmesi sonucu bir işçi hayatını kaybetmesi, bir işçi yaralanması üzerine İDA Dayanışma Derneği aynı alanda “ Kaza değil, Kader Değil, İş Cinayeti!”başlığı ile basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “ Bu inşaat bittiğinde, “iş cinayeti”nde yaşamı elinden alınmış Mehmet Yıldız isimli işçi arkadaşımızın, binanın en değerli salonuna isminin verilmesini istiyoruz” denildi.
İDA Dayanışma Derneği Basın Açıklaması
Kaza değil, Kader Değil, İş Cinayeti!
“Çanakkale’de, iki gün önce, yeni belediye binası inşaatındaki vincin devrilmesi sonucu bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı. İddiaya göre, inşaat alanında çalışma yapan vincin freni boşaldı”., İstatistiklere giren yaşamı ellerinden alınmış işçilerden söz eden, artık sıradanlaşmış bir haber üst başlığı okuduğumuz.
Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’ne göre ülkemizde 2015 yılında en az bin 730 işçi, Aralık ayında ise en az 137 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye İş cinayetleri sıralamasında Avrupa’da birinci, Dünyada ilk üç içerisinde yer alıyor. Yani İş Sağlığı ve Güvenliği literatüründe “iş cinayeti” olarak adlandırdığımız işçi ölümleri konusunda özellikle son 10 (on) yıldır istikrar sürüyor. Yani ülkemizde, işçilerin fıtratında (!) ölümle yüz yüze gelme oranı çok yüksek. Bu kadar çok işçi ölümü muktedirler açısından pek sorun teşkil etmiyor ne yazık ki.
Özetle işçi, emekçi katliamlarının, “iş kazası” etiketiyle normalleştirildiği ve bu katliamlarının sorumlularının çoğu zaman bulunmadığı bir ülkede yaşıyoruz.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; işçiler, kamu çalışanları, işçi aileleri, hekimler, mühendisler, akademisyenler, gazeteciler, hukukçular ve onların örgütlenmelerinin oluşturduğu; devletten ve sermayeden bağımsız; sağlıklı ve güvenli çalışma mücadelesini yürüten bir koordinasyon, bir emek örgütüdür. Yine bu meclisin araştırmalarına göre Türkiye’deki iş cinayetlerinin inşaat, tarım, taşımacılık, belediyecilik ve madencilikte yoğunlaştığı görülüyor.
İki gün önce; Çanakkale Belediyesi’nin sahibi olduğu inşaat alanında meydana gelen bu olayın adli yönden soruşturulmaya başlandığını biliyoruz. Sebebin ve faillerin bir an önce ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Tabelada yazdığı gibi, Mercan ve Derya İnşaat Sanayi Tic. Ltd. Şirketleri iş ortaklığı tarafından yürütülen bu alandaki çalışmalarda alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Olay günü ve saati iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının görevleri başında olup olmadıklarını merak ediyoruz. Bu inşaat alanında daha temellerin oluşturulması aşamasında, böyle elim bir olayın olması bizleri denetim ve kontrol konusunda fazlası ile kaygılandırmıştır.
Çanakkale Belediyesi’nin “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi olarak projelendirdiği bu şantiyede yaşanan bu acı olayın sebepleri bulunup, gerekli önlemlerin alındığına dair garanti alınana kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz.
Bu inşaat bittiğinde, “iş cinayeti”nde yaşamı elinden alınmış Mehmet Yıldız isimli işçi arkadaşımızın, binanın en değerli salonuna isminin verilmesini istiyoruz.
Çanakkale Belediye Başkanlığı’nın kaza ve kader olarak tanımlanamayacak bu olayda ilgili iki inşaat firmasının “İş Sağlığı ve Güvenliği” açısından gerekli önlemleri aldığına dair açıklama yapması, Çanakkale halkı ve kamuoyunu rahatlatacaktır.
Çanakkale’de ve ülkemizde işlenen iş cinayetlerinin takipçisi olacağımızı ve bu cinayetlerin bitirilmesi, esas faillerinin deşifre edilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.