Kavga Kimin Arasında; Köylüyle Çevrecileri Karşı Karşıya Getirdiler

Güncel 03.01.2015 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Kavga Kimin Arasında; Köylüyle Çevrecileri Karşı Karşıya Getirdiler

24 Aralık’ta Lapseki Şahinli köyünde siyanürle altın işletmeciliği yapacak Batı Anadolu Madenciliğin halkın katılımı toplantısı yapıldı. Toplantıda yaşananlar önümüzdeki günlerde köyde savaşının haberci oldu. Toplantıyı izlemek, tepkilerini göstermek üzere köye 100 civarında çevreci ilgi gösterdi. Ancak önceden toplantı salonunu işgal eden firma yetkilileri dışarıdan kimsenin izlememesi için gereken tedbirleri almıştı. Köy kahvesine girmek isteyen halk dışarıda kalınca siyanürle altın işletmeciliği yapan firma kendi kendine toplantıyı gerçekleştirdi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise bu duruma seyirci kalmayı “uygun” gördü. Toplantıya katılmak isteyen halka maden firması ile ilişkisi olduğu iddia edilen bir köylünün itiraz etmesi kafaları karıştırdı.  Köylünün çoğunun dışarıda sessizce izlediği, köy kahvesinin ise madende çalışma sözü almış kişiler tarafından doldurulması dikkat çekti. Şahinli köylülerinin, madencilerin parlak vaatleri ile çevrecilerin tehlike uyarıları arasında sıkıştığı gözlendi. Köyün eski muhtarının işsizlik konusunda sıkıntıları olduğu ancak bir yandan da siyanürlü altın işletmeciliğinin tehlikeleri karşında “madenciler daha önce yapılan sondajlarda sularımızı kirletmişlerdi. Çok tedirginiz. Ancak para da kazanmak istiyoruz. Firma bize söz verdi iş sağlayacaklar” dedi. Bu toplantı, zengin maden yataklarından büyük paralar kazanmak isteyen firmanın önümüzdeki günlerde neler yapacağını gösterdi. Çevre tepkilerini hiçe saymak için köy halkından sadece birkaç kişiyi memnun etmenin, çevrecilerle birkaç köylüyü kavga ettirmenin çabası olarak kayda geçti.   Köy kahvesi camına asılan duyuruda ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesine göre toplantının yapıldığı yazılıydı. Buna göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini yapmamıştır. Siyanürlü altın madencisinden yana tavır almıştır. ÇED Yönetmeliği 9. Maddesi b) Halkın Katılımı Toplantısı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılır. Toplantıda; halkın, proje hakkında bilgilendirilmesi, görüş, soru ve önerilerinin alınması sağlanır. 

24 Aralık’ta Lapseki Şahinli köyünde siyanürle altın işletmeciliği yapacak Batı Anadolu Madenciliğin halkın katılımı toplantısı yapıldı. Toplantıda yaşananlar önümüzdeki günlerde köyde savaşının haberci oldu.

Toplantıyı izlemek, tepkilerini göstermek üzere köye 100 civarında çevreci ilgi gösterdi. Ancak önceden toplantı salonunu işgal eden firma yetkilileri dışarıdan kimsenin izlememesi için gereken tedbirleri almıştı.

Köy kahvesine girmek isteyen halk dışarıda kalınca siyanürle altın işletmeciliği yapan firma kendi kendine toplantıyı gerçekleştirdi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise bu duruma seyirci kalmayı “uygun” gördü.

Toplantıya katılmak isteyen halka maden firması ile ilişkisi olduğu iddia edilen bir köylünün itiraz etmesi kafaları karıştırdı.  Köylünün çoğunun dışarıda sessizce izlediği, köy kahvesinin ise madende çalışma sözü almış kişiler tarafından doldurulması dikkat çekti.

Şahinli köylülerinin, madencilerin parlak vaatleri ile çevrecilerin tehlike uyarıları arasında sıkıştığı gözlendi. Köyün eski muhtarının işsizlik konusunda sıkıntıları olduğu ancak bir yandan da siyanürlü altın işletmeciliğinin tehlikeleri karşında “madenciler daha önce yapılan sondajlarda sularımızı kirletmişlerdi. Çok tedirginiz. Ancak para da kazanmak istiyoruz. Firma bize söz verdi iş sağlayacaklar” dedi.

Bu toplantı, zengin maden yataklarından büyük paralar kazanmak isteyen firmanın önümüzdeki günlerde neler yapacağını gösterdi. Çevre tepkilerini hiçe saymak için köy halkından sadece birkaç kişiyi memnun etmenin, çevrecilerle birkaç köylüyü kavga ettirmenin çabası olarak kayda geçti.

 

Köy kahvesi camına asılan duyuruda ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesine göre toplantının yapıldığı yazılıydı. Buna göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini yapmamıştır. Siyanürlü altın madencisinden yana tavır almıştır.

ÇED Yönetmeliği 9. Maddesi

b) Halkın Katılımı Toplantısı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılır. Toplantıda; halkın, proje hakkında bilgilendirilmesi, görüş, soru ve önerilerinin alınması sağlanır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.