ÇASİAD Şubat 2.Hafta Ekonomi Değerlendirme Raporu

Güncel 17.02.2016 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

ÇASİAD Şubat 2.Hafta Ekonomi Değerlendirme Raporu

ÇASİAD’ın haftalık olarak Türkiye ve Dünya ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bilgi notu yayınlandı. Şubat ayı 2.haftanın değerlendirme notu şu şekilde
  TÜRKİYE EKONOMİSİ Ocak ayında enflasyon %9,58’e yükseldi (2015 Aralık seviyesi %8,81). Bir önceki ay %9,5 seviyesinde olan çekirdek enflasyonun bu ay %9,6’ya yükseldiği görülüyor. Ocak ayında alkollü içeceklere ve tütün mamullerine yapılan zammın etkisi enflasyona yansıdı; alkollü içecek ve tütün grubundaki artış bu ay %11,17 oldu (geçen ay %5,68). Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre %0,8, geçen senenin aynı ayına göre %4,4 arttı. Geçtiğimiz aylarda yükselen imalat sanayi kapasite kullanım oranı da sanayi üretiminin tekrar artacağı işaretini vermişti. Öte yandan dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre artan sanayi üretimi büyümenin 2015’te %4’ün üstünde gerçekleşeceğinin sinyalini veriyor. IMF, Türkiye’ye ilişkin beklentilerinigüncelledi. 2015 yılına ilişkin büyüme tahmini %3,8’e çıkarılırken, 2016 yılında ekonominin %3,5-4 bandında büyümesinin beklendiği açıklandı. IMF, Türkiye’nin %5 enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikası uygulanması gerektiğini ve politika çerçevesinin sadeleştirilmesi gerektiğini vurguladı. DÜNYA EKONOMİSİ ·  ABD’de istihdam verileri tahminlerden daha iyi yönde gerçekleşti ve işsizlik oranı Ocak ayında %4,9 seviyesine geriledi. Öte yandan Ocak ayı PMI endeksi 48,2 ile bir önceki aya göre 0,2 puan arttı. Buna rağmen endeks son 4 aydır 50’nin altında seyrediyor ve bu durum sanayi üretiminde daralma yaşandığını gösteriyor. ABD ekonomisindeki ivme kaybı FED’in faiz artırımında temkinli bir davranış sergileneceğine işaret ediyor. ·  Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı Eylül 2011’den bu yana en düşük seviyesine geriledi: %10,4. Avrupa Komisyonu ise bölgenin 2016 yılı ekonomik büyüme tahminini %1,8’den %1,7’ye düşürdü. Komisyon 2015 yılında mülteciler nedeniyle beklenenin üstünde kamu harcaması yapıldığını ve bu nedenle büyümenin arttığını açıkladı. ·  Çin’de döviz stoklarının 99,5 milyar dolar eridiği açıklandı. Çin Merkez Bankası, son dönemde para biriminin değerini artırmak için rezervlerden dolar satıyordu. ·  OPEC ülkelerinden Suudi Arabistan ve Venezüella arasında yapılan görüşmelerden net bir sonuç elde edilememesi nedeniyle petrol fiyatları 30 doların altını gördü. ·  Hindistan ekonomisi 2015 yılı son çeyreğinde %7,3 oranında büyüdü. Böylelikle Hindistan 2015 yılında Çin’i geçerek en hızlı büyüyen ekonomi oldu.  
ÇASİAD’ın haftalık olarak Türkiye ve Dünya ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bilgi notu yayınlandı. Şubat ayı 2.haftanın değerlendirme notu şu şekilde

  TÜRKİYE EKONOMİSİ

Ocak ayında enflasyon %9,58’e yükseldi (2015 Aralık seviyesi %8,81). Bir önceki ay %9,5 seviyesinde olan çekirdek enflasyonun bu ay %9,6’ya yükseldiği görülüyor. Ocak ayında alkollü içeceklere ve tütün mamullerine yapılan zammın etkisi enflasyona yansıdı; alkollü içecek ve tütün grubundaki artış bu ay %11,17 oldu (geçen ay %5,68).

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre %0,8, geçen senenin aynı ayına göre %4,4 arttı. Geçtiğimiz aylarda yükselen imalat sanayi kapasite kullanım oranı da sanayi üretiminin tekrar artacağı işaretini vermişti. Öte yandan dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre artan sanayi üretimi büyümenin 2015’te %4’ün üstünde gerçekleşeceğinin sinyalini veriyor.

IMF, Türkiye’ye ilişkin beklentilerinigüncelledi. 2015 yılına ilişkin büyüme tahmini %3,8’e çıkarılırken, 2016 yılında ekonominin %3,5-4 bandında büyümesinin beklendiği açıklandı. IMF, Türkiye’nin %5 enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikası uygulanması gerektiğini ve politika çerçevesinin sadeleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA EKONOMİSİ

·  ABD’de istihdam verileri tahminlerden daha iyi yönde gerçekleşti ve işsizlik oranı Ocak ayında %4,9 seviyesine geriledi. Öte yandan Ocak ayı PMI endeksi 48,2 ile bir önceki aya göre 0,2 puan arttı. Buna rağmen endeks son 4 aydır 50’nin altında seyrediyor ve bu durum sanayi üretiminde daralma yaşandığını gösteriyor. ABD ekonomisindeki ivme kaybı FED’in faiz artırımında temkinli bir davranış sergileneceğine işaret ediyor.

·  Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı Eylül 2011’den bu yana en düşük seviyesine geriledi: %10,4. Avrupa Komisyonu ise bölgenin 2016 yılı ekonomik büyüme tahminini %1,8’den %1,7’ye düşürdü. Komisyon 2015 yılında mülteciler nedeniyle beklenenin üstünde kamu harcaması yapıldığını ve bu nedenle büyümenin arttığını açıkladı.

·  Çin’de döviz stoklarının 99,5 milyar dolar eridiği açıklandı. Çin Merkez Bankası, son dönemde para biriminin değerini artırmak için rezervlerden dolar satıyordu.

·  OPEC ülkelerinden Suudi Arabistan ve Venezüella arasında yapılan görüşmelerden net bir sonuç elde edilememesi nedeniyle petrol fiyatları 30 doların altını gördü.

·  Hindistan ekonomisi 2015 yılı son çeyreğinde %7,3 oranında büyüdü. Böylelikle Hindistan 2015 yılında Çin’i geçerek en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.