AK Gençler Hayır Dolabı Projesi

Güncel 25.01.2016 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

AK Gençler Hayır Dolabı Projesi

Çanakkale’nin en aktif gençleri olarak bilinen AK Parti Gençlik Kolları Sosyal İşler Komisyonu örnek bir proje daha imza atmaya hazırlanıyor. Gençler şehrin farklı noktalarına yerleştirecekleri içinde gıda maddelerinin bulunduğu Hayır Dolaplarıyla ihtiyaç sahiplerine ilk elden ulaşmayı hedefliyorlar.
Bu uygulama Osmanlı döneminde sadaka taşarı uygulamasına benzerliğiyle de dikkat çekiyor. Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Halit Kubilay Fırat konuyla ilgili değerlendirmesinde “Ak Genç Sosyal Politikalar Birimi olarak ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermesi için ürettiğimiz Hayır Dolaplarını en yakın zamanda Çanakkale'nin çeşitli yerlerine koyacağız. Emeği geçen kardeşlerimden Allah razı olsun.” Açıklamasında bulundu. Osmanlı'da Sadaka Taşları Osmanlı medeniyetinin inceliklerinden ve alan elin veren eli görmediği yardımlaşma örneklerinden biri olan “Sadaka Taşı” geleneği özellikle payitaht İstanbul’da çok yaygındı. Bir zamanlar sadece İstanbul’da yüz yetmiş üç adet sadaka taşının olduğu bilinmektedir. İnsanlık onurunu koruma amaçlı bu muhteşem yardımlaşmanın ilk aşaması genellikle varlıklı insanların gece karanlığında veya kimsenin olmadığı bir zaman diliminde paralarını bu taşın üstündeki çukura bırakmasıyla gerçekleşirdi. İhtiyacı olup zor durumda bulunan veya fakir olmasına rağmen kimseden para isteyemeyen insanlar, etrafta kimseler yokken bu taştaki paradan ihtiyacı kadar olan miktarı karşılar, fazlasına ise dokunmazdı. 17. yüzyıl İstanbul’unu anlatan bir Fransız gezgin, tam bir hafta boyunca bu taşlardan birini gözlemlediğini fakat bu süre zarfında taşın üstündeki paralara kimsenin dokunmadığını yazmaktadır. Daha Önceki Projeyle de Dikkat Çekmişlerdi AK Parti Gençlik Kolları geçtiğimiz gülerde önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atmıştı gençler, soğuk kış günlerinin yoğun şekilde hissedildiği bu günlerde yem bulmakta zorlanacak kuşlar için yemlik yaparak şehrin farklı noktalarındaki ağaçlara asmıştılar. Herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği bu projeye öncülük ederek güzel bir örnek oluşturan gençlere ise bir çok platformdan tebrik ve teşekkür gelmişti..  
Çanakkale’nin en aktif gençleri olarak bilinen AK Parti Gençlik Kolları Sosyal İşler Komisyonu örnek bir proje daha imza atmaya hazırlanıyor. Gençler şehrin farklı noktalarına yerleştirecekleri içinde gıda maddelerinin bulunduğu Hayır Dolaplarıyla ihtiyaç sahiplerine ilk elden ulaşmayı hedefliyorlar.

Bu uygulama Osmanlı döneminde sadaka taşarı uygulamasına benzerliğiyle de dikkat çekiyor.

Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Halit Kubilay Fırat konuyla ilgili değerlendirmesinde “Ak Genç Sosyal Politikalar Birimi olarak ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermesi için ürettiğimiz Hayır Dolaplarını en yakın zamanda Çanakkale'nin çeşitli yerlerine koyacağız.

Emeği geçen kardeşlerimden Allah razı olsun.” Açıklamasında bulundu.

Osmanlı'da Sadaka Taşları

Osmanlı medeniyetinin inceliklerinden ve alan elin veren eli görmediği yardımlaşma örneklerinden biri olan “Sadaka Taşı” geleneği özellikle payitaht İstanbul’da çok yaygındı. Bir zamanlar sadece İstanbul’da yüz yetmiş üç adet sadaka taşının olduğu bilinmektedir.

İnsanlık onurunu koruma amaçlı bu muhteşem yardımlaşmanın ilk aşaması genellikle varlıklı insanların gece karanlığında veya kimsenin olmadığı bir zaman diliminde paralarını bu taşın üstündeki çukura bırakmasıyla gerçekleşirdi. İhtiyacı olup zor durumda bulunan veya fakir olmasına rağmen kimseden para isteyemeyen insanlar, etrafta kimseler yokken bu taştaki paradan ihtiyacı kadar olan miktarı karşılar, fazlasına ise dokunmazdı.

17. yüzyıl İstanbul’unu anlatan bir Fransız gezgin, tam bir hafta boyunca bu taşlardan birini gözlemlediğini fakat bu süre zarfında taşın üstündeki paralara kimsenin dokunmadığını yazmaktadır.

Daha Önceki Projeyle de Dikkat Çekmişlerdi

AK Parti Gençlik Kolları geçtiğimiz gülerde önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atmıştı gençler, soğuk kış günlerinin yoğun şekilde hissedildiği bu günlerde yem bulmakta zorlanacak kuşlar için yemlik yaparak şehrin farklı noktalarındaki ağaçlara asmıştılar. Herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği bu projeye öncülük ederek güzel bir örnek oluşturan gençlere ise bir çok platformdan tebrik ve teşekkür gelmişti..

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.