2019 Yılı Daralma Yılı Olacaktır

Eğitim 10.09.2018 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

2019 Yılı Daralma Yılı Olacaktır

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın eylül ayı meclis toplantısında gündem ekonomi oldu. ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun ekonomik olarak nasıl bir rota izleyeceğiz sorusuna, “Hak ettiğimizden fazla tükettik. Türkiye üretim potansiyeli olarak düşüş yaşıyor. 2019 yılı daralma yılı olacaktır. Toplum olarak raydan çıktık!” yorumunda bulundu.
ÇTSO Eylül ayı meclis toplantısında Meclis Başkanı Osman Okyay’ın ekonomik değerlendirmeleri damga vurdu. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunda nasıl bir yol izlenmeli sorusuna Okyay çarpıcı cevaplar verdi. “Tam gaz devam edersek duvara toslarız!” Osman Okyay ekonomi ile ilgili, “Danıştığımız ekonomistler var. Ya ekonomiyi yavaşlatacağız yani büyüme hızını düşüreceğiz. Bunu sağlayacak önlemler alacağız. Ya da tam gaz devam edip duvara toslayacağız. Şu anda görünen ikinci şıkkın uygulanır olduğudur. Benim 2019’dan beklentilerim çok ciddi bir küçülmeye gideceğiz. Ekonomide artık büyüme yılı değil, eksi büyüme yılı geçireceğiz. “Türkiye üretim toplumu olmaktan çıktı” Bu sarmaldan çıkmanın başka kolay yolu olduğunu düşünmüyorum. Bu benim şahsi fikrim değil, ekonomide danıştığımız, ekonomistlerin yorumudur. Har vurup harman savurup, hepimizin yapmakta olduğu lüks tüketim mallarında artış frenlenmezse toparlanamayız. Üretimi canlandırıcı reformlar gerekmektedir. Türkiye üreten bir toplum olmaktan çıktı. “Ekonomide acı bir reçete uygulayacağız” Sanayi üretimi çok düşük miktarlarda kaldı. Üretim 25’lerden 15’lere düştü. İşin yönetim ayağında sanayi kısmının toparlanması lazımdır. Bizler üretmiyoruz şu anda. Sürekli olarak cepten yiyoruz. Dış kaynaklı para ile ekonomiyi döndürüyoruz. Mutlaka harcama ayağında kısıntı gereklidir. Bu da ekonomik soğuma demektir. Üretim ve ihracat muhakkak arttırılmalıdır. Talep daraltılması ve ekonomik soğuma acı reçetedir. Bu acı reçeteyi uygulamak zorunda kalacağız. “Bir mucize olmazsa 2019 küçülme yılı olacak” 2019 dediğim gibi, bir mucize olmadığı takdirde kesinlikle küçülme yılı olmaya adaydır. Ben bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bizim biraz ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız, hak ettiğimiz kadar harcama yapmamamız gerektiğine inanıyorum. Tekrar tekrar söylüyorum, bizim mutlaka üretim yapmamız lazım. Ülke bu harcama profiline göre istenen yerde değildir. “7-8 yıldır toplum olarak raydan çıktık!” Bu hadi üretime teşvik yapalım, para verelim diyince çözülmüyor. Üretimin bir sürü bileşeni var. Yetişmiş insan gücünden, makine ekipman sektörünün güçlendirilmesine kadar bir sürü bileşeni var. İleri teknolojiye yatırım yapıp inovasyon yapılmalıdır. Dolayısıyla zor bir döneme girdiğimiz kesin. Doğru işler yapılırsa, aslında tekrar raya oturacağız. Biz 7-8 senedir toplum olarak raydan çıkmış bir haldeyiz” açıklamasında bulundu.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın eylül ayı meclis toplantısında gündem ekonomi oldu. ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun ekonomik olarak nasıl bir rota izleyeceğiz sorusuna, “Hak ettiğimizden fazla tükettik. Türkiye üretim potansiyeli olarak düşüş yaşıyor. 2019 yılı daralma yılı olacaktır. Toplum olarak raydan çıktık!” yorumunda bulundu.

ÇTSO Eylül ayı meclis toplantısında Meclis Başkanı Osman Okyay’ın ekonomik değerlendirmeleri damga vurdu. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunda nasıl bir yol izlenmeli sorusuna Okyay çarpıcı cevaplar verdi.

“Tam gaz devam edersek duvara toslarız!”

Osman Okyay ekonomi ile ilgili, “Danıştığımız ekonomistler var. Ya ekonomiyi yavaşlatacağız yani büyüme hızını düşüreceğiz. Bunu sağlayacak önlemler alacağız. Ya da tam gaz devam edip duvara toslayacağız. Şu anda görünen ikinci şıkkın uygulanır olduğudur. Benim 2019’dan beklentilerim çok ciddi bir küçülmeye gideceğiz. Ekonomide artık büyüme yılı değil, eksi büyüme yılı geçireceğiz.

“Türkiye üretim toplumu olmaktan çıktı”

Bu sarmaldan çıkmanın başka kolay yolu olduğunu düşünmüyorum. Bu benim şahsi fikrim değil, ekonomide danıştığımız, ekonomistlerin yorumudur. Har vurup harman savurup, hepimizin yapmakta olduğu lüks tüketim mallarında artış frenlenmezse toparlanamayız. Üretimi canlandırıcı reformlar gerekmektedir. Türkiye üreten bir toplum olmaktan çıktı.

“Ekonomide acı bir reçete uygulayacağız”

Sanayi üretimi çok düşük miktarlarda kaldı. Üretim 25’lerden 15’lere düştü. İşin yönetim ayağında sanayi kısmının toparlanması lazımdır. Bizler üretmiyoruz şu anda. Sürekli olarak cepten yiyoruz. Dış kaynaklı para ile ekonomiyi döndürüyoruz. Mutlaka harcama ayağında kısıntı gereklidir. Bu da ekonomik soğuma demektir. Üretim ve ihracat muhakkak arttırılmalıdır. Talep daraltılması ve ekonomik soğuma acı reçetedir. Bu acı reçeteyi uygulamak zorunda kalacağız.

“Bir mucize olmazsa 2019 küçülme yılı olacak”

2019 dediğim gibi, bir mucize olmadığı takdirde kesinlikle küçülme yılı olmaya adaydır. Ben bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bizim biraz ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız, hak ettiğimiz kadar harcama yapmamamız gerektiğine inanıyorum. Tekrar tekrar söylüyorum, bizim mutlaka üretim yapmamız lazım. Ülke bu harcama profiline göre istenen yerde değildir.

“7-8 yıldır toplum olarak raydan çıktık!”

Bu hadi üretime teşvik yapalım, para verelim diyince çözülmüyor. Üretimin bir sürü bileşeni var. Yetişmiş insan gücünden, makine ekipman sektörünün güçlendirilmesine kadar bir sürü bileşeni var. İleri teknolojiye yatırım yapıp inovasyon yapılmalıdır. Dolayısıyla zor bir döneme girdiğimiz kesin. Doğru işler yapılırsa, aslında tekrar raya oturacağız. Biz 7-8 senedir toplum olarak raydan çıkmış bir haldeyiz” açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.