“Sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor”

Güncel 26.09.2022 - 13:08, Güncelleme: 26.09.2022 - 13:08
 

“Sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor”

Geçtiğimiz hafta ‘Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik, üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlanacak.
Geçtiğimiz hafta ‘Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik, üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlanacak. Projenin üretici açısından etkisini değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Bir proje yapılırken problemi sağlıklı analiz etmek gerekir. Geçtiğimiz ay içinde hayvan ithalatında kota kaldırıldı. Canlı hayvan tırları memlekette cirit atıyor. Hal böyle iken sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor” dedi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli besicilik sistemi ile besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması, güçlü tedarik zinciri oluşturulması, verim ve kırsalda istihdamın artırılması, üreticinin girdi tedarikinin önceden planlanması ve sektör için örnek bir model teşkil ettirilmesi amaçlandı.  una göre Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı 201- 250 kg olanlara 2,5 TL/kg 251 - 300 kg olanlara 3,5 TL/kg301 kg ve üzeri olanlara 5 TL/kg, destekleme ödemesi yapılacak. Peki bu çalışma et fiyatlarında rahatlama sağlayacak mı? Üretici bu durumdan kazançlı çıkacak mı? Ayrıntıları alanında uzaman bir isme sorduk. Yeni projeyi değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin; “Bunu uzun süredir uygulayan iktidar sahipleri hayvancılığın geliştirilmesi, et üretiminin artırılması için Sözleşmeli Besicilik modelini uygulamaya koyuverdi. Daha önce Köye Dön, 300 Koyun gibi çok çeşitli projeler uygulandı ama hiçbiri tutmadı. Bir proje yapılırken problemi sağlıklı analiz etmek gerekir. Geçtiğimiz ay içinde hayvan ithalatında kota kaldırıldı. Canlı hayvan tırları memlekette cirit atıyor. Döviz yükseldiği için maliyetleri arttı ama yine de üreticinin düzenini bozmaya devam ediyor. Hal böyle iken sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor. Hayvancılıkta dışa bağımlılık çok yükseldi. Arpa ihraç eden memleket arpa ithal ediyor. Mısır üretimi eskiden beri yetmiyor ve açık ithalatla kapatılıyor. Yine hayvancılığın önemli kalemlerinden olan soya küspesi ithalatla karşılanıyor. Ot ve silaj üretimi hayvan varlığına yetmiyor” dedi.
Geçtiğimiz hafta ‘Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik, üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlanacak.

Geçtiğimiz hafta ‘Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik, üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlanacak. Projenin üretici açısından etkisini değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Bir proje yapılırken problemi sağlıklı analiz etmek gerekir. Geçtiğimiz ay içinde hayvan ithalatında kota kaldırıldı. Canlı hayvan tırları memlekette cirit atıyor. Hal böyle iken sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor” dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli besicilik sistemi ile besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması, güçlü tedarik zinciri oluşturulması, verim ve kırsalda istihdamın artırılması, üreticinin girdi tedarikinin önceden planlanması ve sektör için örnek bir model teşkil ettirilmesi amaçlandı.  una göre Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı 201- 250 kg olanlara 2,5 TL/kg 251 - 300 kg olanlara 3,5 TL/kg301 kg ve üzeri olanlara 5 TL/kg, destekleme ödemesi yapılacak. Peki bu çalışma et fiyatlarında rahatlama sağlayacak mı? Üretici bu durumdan kazançlı çıkacak mı? Ayrıntıları alanında uzaman bir isme sorduk.
Yeni projeyi değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin; “Bunu uzun süredir uygulayan iktidar sahipleri hayvancılığın geliştirilmesi, et üretiminin artırılması için Sözleşmeli Besicilik modelini uygulamaya koyuverdi. Daha önce Köye Dön, 300 Koyun gibi çok çeşitli projeler uygulandı ama hiçbiri tutmadı. Bir proje yapılırken problemi sağlıklı analiz etmek gerekir. Geçtiğimiz ay içinde hayvan ithalatında kota kaldırıldı. Canlı hayvan tırları memlekette cirit atıyor. Döviz yükseldiği için maliyetleri arttı ama yine de üreticinin düzenini bozmaya devam ediyor. Hal böyle iken sözleşmeli besicilik sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor. Hayvancılıkta dışa bağımlılık çok yükseldi. Arpa ihraç eden memleket arpa ithal ediyor. Mısır üretimi eskiden beri yetmiyor ve açık ithalatla kapatılıyor. Yine hayvancılığın önemli kalemlerinden olan soya küspesi ithalatla karşılanıyor. Ot ve silaj üretimi hayvan varlığına yetmiyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.