Bu Okul Başka Bir Okul

Eğitim 18.09.2017 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Bu Okul Başka Bir Okul

BBOM (Başka Bir Okul Mümkün) Derneği tarafından Kalabaklı Köyü’nde kurulan “Özel Kalabaklı İlkokulu” ya da öğrencilerinin koyduğu adıyla “Bilge Leylek Özel İlkokulu” alternatif eğitim yapısı, demokratik yönetimi ve ekolojik dşünce yapısıyla diğer okullardan farklı bir duruş sergiliyor.
Eğitim felsefesi “her çocuk kendine özgüdür ve yaşamının bir parçası olan eğitim sürecini şekillendirmeye hakkı vardı” düşüncesine dayanan BBOM Derneği tarafından Kalabalıklı Köyü’ne kurulan, resmi adıyla “Özel Kalabaklı İlkokulu” 2017-2018 eğitim yılında kayıtlarını almaya başladı. Şu an 36 öğrencisi bulunan okulda, anaokulu ve ilköğretim 1 düzeyindeki öğrenciler ilk olarak kabul edildi. Alternatif eğitim yapısı, demokratik yönetimi ve ekolojik dşünce yapısıyla diğer okullardan farklı bir duruş sergiliyen okulda, okulun adı minik öğrenciler tarafından değiştirildi. Okul önünde yer alan leylek yuvasından yola çıkılarak, anaokulu ve ilkokulu öğrencilerinin fikir talepleri doğrultusunda okulun isminin “Bilge Leylek Özel İlkokulu” olmasında karar kılındı. Çocuklara demokrasi bilinci yerleştirmek amacıyla, okulun sınıflarında dairesel biçimde ders işleniyor. Çember kuran öğrenciler, çembere dahil olan öğretmenleri ile birlikte MEB müfredatı ile birlikte alternatif eğitim modellerini öğreniyor. Örneğin çocuklar doğayı ormana giderek öğreniyor, sebze ve meyveleri okulun bahçesine ekerek tanıyorlar. Demokratik bilincin gelişmesi için okulun arka tarafı boş bırakılarak, öğrencilerin karar vermesinde karar kılınmış. Minik öğrenciler kendi aralarında oylayarak okulun arkasında ne olması gerektiğini belirleyecek. Eşitlik, toplumsal adalet, özgürlük, dayanışma, çoğulculuk, toplumsal duyarlılık, şiddet karşıtlığı, ayrımcılık karşıtlığı, ekolojik düşünce, yaratıcılık, üretkenlik, dürüstlük, öz denetimcilik, eleştirellik, bilimsellik, farkındalık ve empati değerlerini ilke edinen BBOM modelini yakından tanımak isteyen ebeveyn, çocuk ve eğitim gönüllüleri Bilge Leylek Özel İlkokulu’nu görmeye davet edildi. Kar amacı gütmeyen Bilge Leylek Özel İlkokulu’nun anaokulu ve ilkokul düzeyinde kayıt alımları devam ediyor.  
BBOM (Başka Bir Okul Mümkün) Derneği tarafından Kalabaklı Köyü’nde kurulan “Özel Kalabaklı İlkokulu” ya da öğrencilerinin koyduğu adıyla “Bilge Leylek Özel İlkokulu” alternatif eğitim yapısı, demokratik yönetimi ve ekolojik dşünce yapısıyla diğer okullardan farklı bir duruş sergiliyor.

Eğitim felsefesi “her çocuk kendine özgüdür ve yaşamının bir parçası olan eğitim sürecini şekillendirmeye hakkı vardı” düşüncesine dayanan BBOM Derneği tarafından Kalabalıklı Köyü’ne kurulan, resmi adıyla “Özel Kalabaklı İlkokulu” 2017-2018 eğitim yılında kayıtlarını almaya başladı. Şu an 36 öğrencisi bulunan okulda, anaokulu ve ilköğretim 1 düzeyindeki öğrenciler ilk olarak kabul edildi.

Alternatif eğitim yapısı, demokratik yönetimi ve ekolojik dşünce yapısıyla diğer okullardan farklı bir duruş sergiliyen okulda, okulun adı minik öğrenciler tarafından değiştirildi. Okul önünde yer alan leylek yuvasından yola çıkılarak, anaokulu ve ilkokulu öğrencilerinin fikir talepleri doğrultusunda okulun isminin “Bilge Leylek Özel İlkokulu” olmasında karar kılındı. Çocuklara demokrasi bilinci yerleştirmek amacıyla, okulun sınıflarında dairesel biçimde ders işleniyor. Çember kuran öğrenciler, çembere dahil olan öğretmenleri ile birlikte MEB müfredatı ile birlikte alternatif eğitim modellerini öğreniyor. Örneğin çocuklar doğayı ormana giderek öğreniyor, sebze ve meyveleri okulun bahçesine ekerek tanıyorlar. Demokratik bilincin gelişmesi için okulun arka tarafı boş bırakılarak, öğrencilerin karar vermesinde karar kılınmış. Minik öğrenciler kendi aralarında oylayarak okulun arkasında ne olması gerektiğini belirleyecek.

Eşitlik, toplumsal adalet, özgürlük, dayanışma, çoğulculuk, toplumsal duyarlılık, şiddet karşıtlığı, ayrımcılık karşıtlığı, ekolojik düşünce, yaratıcılık, üretkenlik, dürüstlük, öz denetimcilik, eleştirellik, bilimsellik, farkındalık ve empati değerlerini ilke edinen BBOM modelini yakından tanımak isteyen ebeveyn, çocuk ve eğitim gönüllüleri Bilge Leylek Özel İlkokulu’nu görmeye davet edildi. Kar amacı gütmeyen Bilge Leylek Özel İlkokulu’nun anaokulu ve ilkokul düzeyinde kayıt alımları devam ediyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.