Öz, K Belgelerinin Maliyetlerini Ve Toplanan Ücretleri Sordu

Güncel 28.03.2016 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Öz, K Belgelerinin Maliyetlerini Ve Toplanan Ücretleri Sordu

Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Ulaştırma Bakanlığınca düzenlenen Belgeler, bu belgelerin devir sorunları ve toplanan yüksek ücretlere ilişkin olarak TBMM Başkanlığına önerge verdi.
Öz’ün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle: “Son yıllarda Kamyonetlerde K Belge maliyetlerinde anlamlı bir düşüş gerçekleştirilmiştir. Fakat kamyonlarda K Belgesi maliyeti hala çok yüksektir. Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 22. Maddesine göre taşımacılık faaliyetini bırakan yetki belgesi sahipleri, talep etmeleri hallerinde belgelerini birinci derece yakınları veya %25 hisseye sahip olduğu bir tüzel kişiliğe devredebiliyor. Buna ilişkin olarak;    1. K1 belgesi devir işlemlerinin düzenlendiği yönetmeliğin ilgili maddesinde bir değişiklik yapılarak, K1 belge sahiplerinin mesleği bırakmaları halinde yönetmelikte geçen kişiler dışında diğer şahıslara da belgelerini devretmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmayı planlıyor musunuz?    2. Karayolları Taşıma Yönetmeliği yürürlüğe girdiği ilk tarihten itibaren kaç kez değiştirilmiştir?    3. Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde toplam kaç kez “ücret” kelimesi geçmektedir?    4. Yetki belgesi türlerini nitelendirmek açısından alfabemizdeki harflerin yetmediği ve neredeyse her bir belge türünün yanına birde numara konduğu anlaşılmaktadır. Bu yönetmelik ilk yürürlüğe girdiği andan itibaren hangi belge türleri için yanıt vereceğiniz tarih itibariyle ayrı ayrı toplam kaç TL belge ücreti tahsil edilmiştir? Yönetmelik kapsamında toplanan toplam belge ücreti miktarı yıllar itibari ile kaç Türk Lirası’dır?    5. Bu paralar nerede (hangi hesaplarda) toplanmaktadır? Şayet Bakanlığınız Döner Sermaye saymanlığı hesaplarında toplanıyor ise paraların harcama yetkilisi kimdir? Bu güne kadar toplanan paralar hangi amaçlar için kullanılmıştır?     6. Avrupa Birliği ülkelerinden bu tarz belgeler için ücret alan kaç ülke vardır? ve bu ülkelerde Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen belge türlerinin muadili belgeler için alınan ücretler ne kadardır?”
Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Ulaştırma Bakanlığınca düzenlenen Belgeler, bu belgelerin devir sorunları ve toplanan yüksek ücretlere ilişkin olarak TBMM Başkanlığına önerge verdi.

Öz’ün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:

“Son yıllarda Kamyonetlerde K Belge maliyetlerinde anlamlı bir düşüş gerçekleştirilmiştir. Fakat kamyonlarda K Belgesi maliyeti hala çok yüksektir. Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 22. Maddesine göre taşımacılık faaliyetini bırakan yetki belgesi sahipleri, talep etmeleri hallerinde belgelerini birinci derece yakınları veya %25 hisseye sahip olduğu bir tüzel kişiliğe devredebiliyor. Buna ilişkin olarak;

 

 1. K1 belgesi devir işlemlerinin düzenlendiği yönetmeliğin ilgili maddesinde bir değişiklik yapılarak, K1 belge sahiplerinin mesleği bırakmaları halinde yönetmelikte geçen kişiler dışında diğer şahıslara da belgelerini devretmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmayı planlıyor musunuz?

 

 2. Karayolları Taşıma Yönetmeliği yürürlüğe girdiği ilk tarihten itibaren kaç kez değiştirilmiştir?

 

 3. Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde toplam kaç kez “ücret” kelimesi geçmektedir?

 

 4. Yetki belgesi türlerini nitelendirmek açısından alfabemizdeki harflerin yetmediği ve neredeyse her bir belge türünün yanına birde numara konduğu anlaşılmaktadır. Bu yönetmelik ilk yürürlüğe girdiği andan itibaren hangi belge türleri için yanıt vereceğiniz tarih itibariyle ayrı ayrı toplam kaç TL belge ücreti tahsil edilmiştir? Yönetmelik kapsamında toplanan toplam belge ücreti miktarı yıllar itibari ile kaç Türk Lirası’dır?

 

 5. Bu paralar nerede (hangi hesaplarda) toplanmaktadır? Şayet Bakanlığınız Döner Sermaye saymanlığı hesaplarında toplanıyor ise paraların harcama yetkilisi kimdir? Bu güne kadar toplanan paralar hangi amaçlar için kullanılmıştır?

 

 

6. Avrupa Birliği ülkelerinden bu tarz belgeler için ücret alan kaç ülke vardır? ve bu ülkelerde Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen belge türlerinin muadili belgeler için alınan ücretler ne kadardır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.