Çanakkaleliler Kaz Dağlarında Altın Madeni İstemiyor

Güncel 03.11.2015 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Çanakkaleliler Kaz Dağlarında Altın Madeni İstemiyor

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü sakinlerinin, altın madeni ocağı ve kırma eleme tesisi için yapılacak ÇED toplantısını protestosuna destek verdi. Protestolar sonucunda toplantı yapılamadı.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü sakinleri, altın madeni ocağı ve kırma eleme tesisi için yapılacak ÇED toplantısını protesto etti. Köylülere destek için CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'de protestolara katıldı. Erkek; "Kaz Dağlarının altını zeytindir, Altını Oymayın" bölgede yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekerek, "Çanakkaleliler Kaz Dağlarında Altın Madeni İstemiyor" dedi. " Gölet Kirlenirse Tarım ve Hayvancılık Biter" Kaz Dağlarının eteklerinde patlatma yöntemiyle yılda 750 bin ton cevher çıkarmak isteyen şirket; büyük kısmı orman ve bir kısmı şahıs arazisi olan  toplamda 12 bin dönümlük ruhsat sahasının  yaklaşık 920 dönümlük kısmında cevher çıkarmayı, bunun etrafında kırılmış cevher stok alanı, sosyal tesis, bitkisel toprak ve  ekonomik olmayan kayaç depo alanı, kırma ve eleme tesis alanı kurmayı planlıyor. 920 dönümlük alan Kısacık, Baharlar, Güzelköy, Akçin, Dağahmetçe, Koşuburnu köylerini etkisine almakta. Bahsi geçen saha, Türkiye’nin oksijen deposu niteliğindeki Kaz Dağlarının eteklerinin olmasının yanında, tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyecek de bir yerde. Proje sahasına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi 700 yıl geriye giden Akçin Köyü, altın arama faaliyetlerinden en çok etkilenecek yerlerden biri. Köyde, sulama amaçlı kullanılan Akçin Göleti bulunmakta. Göletin kirlenmesi durumunda, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın biteceği, gelecek kuşaklara bu bölgede yaşam alanı sağlanamayacağı belirtilmekte. "Kaz Dağları Büyük Tehdit Altında" 2013 yılında işletme ruhsatı alan maden arama şirketi, 37 yıl boyunca altın arama faaliyetlerine devam etmeyi öngörmekte. Bu süreçte, 56 milyon 284 bin ton cevherin çıkarılıp satılması ve aynı miktarda oluşan ekonomik olmayan kayacın Kaz Dağları’nda bırakılması planlanmakta. Altın arama faaliyetleri süresince, cevher çıkarmak için önce ağaçların kesilmesi, ardından çok türde bitkinin sağlıklı olarak yetiştirilmesi için elverişli toprak olan nebati toprağı sıyrılması ve daha sonra da bölgedeki kayaçların patlatılması söz konusu.  
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü sakinlerinin, altın madeni ocağı ve kırma eleme tesisi için yapılacak ÇED toplantısını protestosuna destek verdi. Protestolar sonucunda toplantı yapılamadı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü sakinleri, altın madeni ocağı ve kırma eleme tesisi için yapılacak ÇED toplantısını protesto etti. Köylülere destek için CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'de protestolara katıldı. Erkek; "Kaz Dağlarının altını zeytindir, Altını Oymayın" bölgede yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekerek, "Çanakkaleliler Kaz Dağlarında Altın Madeni İstemiyor" dedi.

" Gölet Kirlenirse Tarım ve Hayvancılık Biter"

Kaz Dağlarının eteklerinde patlatma yöntemiyle yılda 750 bin ton cevher çıkarmak isteyen şirket; büyük kısmı orman ve bir kısmı şahıs arazisi olan  toplamda 12 bin dönümlük ruhsat sahasının  yaklaşık 920 dönümlük kısmında cevher çıkarmayı, bunun etrafında kırılmış cevher stok alanı, sosyal tesis, bitkisel toprak ve  ekonomik olmayan kayaç depo alanı, kırma ve eleme tesis alanı kurmayı planlıyor. 920 dönümlük alan Kısacık, Baharlar, Güzelköy, Akçin, Dağahmetçe, Koşuburnu köylerini etkisine almakta. Bahsi geçen saha, Türkiye’nin oksijen deposu niteliğindeki Kaz Dağlarının eteklerinin olmasının yanında, tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyecek de bir yerde. Proje sahasına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi 700 yıl geriye giden Akçin Köyü, altın arama faaliyetlerinden en çok etkilenecek yerlerden biri. Köyde, sulama amaçlı kullanılan Akçin Göleti bulunmakta. Göletin kirlenmesi durumunda, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın biteceği, gelecek kuşaklara bu bölgede yaşam alanı sağlanamayacağı belirtilmekte.

"Kaz Dağları Büyük Tehdit Altında"

2013 yılında işletme ruhsatı alan maden arama şirketi, 37 yıl boyunca altın arama faaliyetlerine devam etmeyi öngörmekte. Bu süreçte, 56 milyon 284 bin ton cevherin çıkarılıp satılması ve aynı miktarda oluşan ekonomik olmayan kayacın Kaz Dağları’nda bırakılması planlanmakta. Altın arama faaliyetleri süresince, cevher çıkarmak için önce ağaçların kesilmesi, ardından çok türde bitkinin sağlıklı olarak yetiştirilmesi için elverişli toprak olan nebati toprağı sıyrılması ve daha sonra da bölgedeki kayaçların patlatılması söz konusu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.