“Zengin Madenlerimizin, Fakir Bekçileri Olmamalıyız”

Ekonomi 07.12.2020 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

“Zengin Madenlerimizin, Fakir Bekçileri Olmamalıyız”

Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu’nun 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi: “Anadolu topraklarında yaşamış Santa Barbara’yı koruyucu melekleri kabul eden madenciler her yıl 4 Aralık’ı Dünya Madenciler Günü olarak kutlamaktadır. Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşıdır. Günümüz koşullarında madensiz yaşam düşünülemez. Madencilerin yerin derinliklerinden binbir meşakkatle çıkardığı madenler sayesinde yaşamımız modernleşmekte ve kolaylaşmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir arttıkça, ülkeler daha fazla enerji ve maden tüketmektedir. Öz kaynaklarını üretmeyen ve değerlendirmeyen ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. Bu yüzden maden arama ve üretimini artıracak yatırımların yapılmasını sağlamalıyız Ülkemiz doğal gazda % 99, petrolde % 95, kömürde % 61 dışa bağımlıdır. Aynı şekilde metal olarak dışa bağımlılığımız kurşun, çinko ve nikelde yaklaşık % 100, aliminyumda % 95, altında % 85, bakırda % 77, demir cevherinde ise  % 64 oranındadır. Her sene enerji üretimi için ithal kömüre 4-5 milyar dolar, metaller için de 15-20 milyar dolar bedel ödemekteyiz. Öz kaynaklarımızın üretilmesi ile enerjide dışa bağımlılığımız ve cari açığımız azalacak hatta sıfırlanacaktır. Bu yüzden madenciliğin gelişmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve desteklenmesi gerekmektedir. Keşfedilen her kaynak ve üretime geçirilen her maden ülkemizin kalkınmasına hizmet demektir. Çevre ve İnsan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmalıyız. Unutulmamalı ki biz zengin madenlerimizin fakir bekçileri olmamalıyız. Bu vesile ile tüm madencilik camiamızın 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, sektörümüze emeği geçen tüm madencilere şükranlarımızı sunuyor ve bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm emekçileri minnet ve şükranla anıyoruz.” 
Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu’nun 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Anadolu topraklarında yaşamış Santa Barbara’yı koruyucu melekleri kabul eden madenciler her yıl 4 Aralık’ı Dünya Madenciler Günü olarak kutlamaktadır.

Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşıdır. Günümüz koşullarında madensiz yaşam düşünülemez. Madencilerin yerin derinliklerinden binbir meşakkatle çıkardığı madenler sayesinde yaşamımız modernleşmekte ve kolaylaşmaktadır.

Kişi başına düşen milli gelir arttıkça, ülkeler daha fazla enerji ve maden tüketmektedir. Öz kaynaklarını üretmeyen ve değerlendirmeyen ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. Bu yüzden maden arama ve üretimini artıracak yatırımların yapılmasını sağlamalıyız

Ülkemiz doğal gazda % 99, petrolde % 95, kömürde % 61 dışa bağımlıdır. Aynı şekilde metal olarak dışa bağımlılığımız kurşun, çinko ve nikelde yaklaşık % 100, aliminyumda % 95, altında % 85, bakırda % 77, demir cevherinde ise  % 64 oranındadır.

Her sene enerji üretimi için ithal kömüre 4-5 milyar dolar, metaller için de 15-20 milyar dolar bedel ödemekteyiz. Öz kaynaklarımızın üretilmesi ile enerjide dışa bağımlılığımız ve cari açığımız azalacak hatta sıfırlanacaktır. Bu yüzden madenciliğin gelişmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve desteklenmesi gerekmektedir. Keşfedilen her kaynak ve üretime geçirilen her maden ülkemizin kalkınmasına hizmet demektir. Çevre ve İnsan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmalıyız. Unutulmamalı ki biz zengin madenlerimizin fakir bekçileri olmamalıyız.

Bu vesile ile tüm madencilik camiamızın 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, sektörümüze emeği geçen tüm madencilere şükranlarımızı sunuyor ve bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm emekçileri minnet ve şükranla anıyoruz.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.