Çanakkale’de 108 Yıl Sonra Yeni Şehitlik Bulundu

Yaşam 22.05.2023 - 13:36, Güncelleme: 22.05.2023 - 13:36
 

Çanakkale’de 108 Yıl Sonra Yeni Şehitlik Bulundu

Her karşı toprağı şehitlerimizin kanları ile sulanan Gelibolu Yarımadası’nda şimdiye kadar birçok şehitlik bulundu. Hemen her bölgede şehit kemikleri çıkarken, 108 yıl sonra yeni bir şehitlik daha tespit edildi.
Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı, Gelibolu Yarımadası’nda yaşandı. 108 yıl önce adeta dünya devletlerine karşı mücadele verildi. Dedelerimiz büyük bir zafer kazanırken binler şehit de verdiler. Burada şehit olanlar savaş sırasında belli yerlerde defin edildi. Şimdiye kadar bir çok şehitlik ihya edilirken, yeni yeni şehitlikler de bulunuyor. Tarihin en kanlı savaşlarından biti olan Çanakkale Savaşları'nda düşmana geçit vermeyerek, kahramanlık destanı yazan Mehmetçiklerin gerçek mezarları, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından tespit edilerek, ihya ediliyor. Çalışmalar kapsamında  Conkbayırı Mevkii 28’nci Alay Mıntıka bölgesinde 108 yıl önce Kara Savaşları sırasında Conkbayırı Muhaberelerinde düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliği bulundu. Bölge üzerinde düzenli şekilde çevrilmiş taş yığınları, şahideler, kafatası ve kemik parçaları olması üzerine şehitlik olduğu tespit edildi. Daha sonra diri örtü temizliğine başlandı. Jeoradar ile alan taraması yapıldı. Şehitlik bölgesi kesinleştirilmesinin ardından ihya edilecek. YENİ ŞEHİTLİK BULUNDU 28. Alay Şehitliğinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alan’dayız. Çanakkale Kara Muharebelerinin en yoğun yaşandığı, en sıcak çarpışmaların yaşandığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’yi Geçilmez yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alan’da bir şehitlik daha ortaya çıkarıldı. 28’inci Alay’ın özellikle 10 Ağustos Muharebelerinde, hücum esnasında çok büyük savaşların yaşandığı anda büyük kayıplar verdiği ama buraları da düşman eline terk etmediği topraklarda 28’inci Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin metfun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarıldı. Çanakkale Tarihi Alan zaten her karışı şehitlik olan bir vatan parçasıdır. Çanakkale Tarihi Alan’da her adımda mutlaka bir şehide, şehitliğe rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak da uzun zamandan beri bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Burada 28’inci Alay’a ait bir şehitlik olduğunu tespit ettik. Bundan sonraki çalışmalarımız devam edecek. O kahraman şehitlerimizin, bu topraklar için toprağa düşen askerlerimizin bir şehitlikte, uğruna canlarını feda ettikleri ay yıldızlı, al bayrağımızın altında ebedi istirahatlerini geçirecekleri bu topraklarda onların isimlerini tarihe mal edeceğiz. Gelen bütün ziyaretçiler Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük kahramanların isimlerini bir kez daha hatırlamış olacaklar. Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük ruh, oy yüksek ruh, Çanakkale ruhu işte bu topraklarda ortaya çıktı. Bu topraklar Çanakkale Ruhunun doğduğu topraklardır. Bu topraklar Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı’nda başlangıcı olan topraklardır” şeklinde konuştu.
Her karşı toprağı şehitlerimizin kanları ile sulanan Gelibolu Yarımadası’nda şimdiye kadar birçok şehitlik bulundu. Hemen her bölgede şehit kemikleri çıkarken, 108 yıl sonra yeni bir şehitlik daha tespit edildi.

Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı, Gelibolu Yarımadası’nda yaşandı. 108 yıl önce adeta dünya devletlerine karşı mücadele verildi. Dedelerimiz büyük bir zafer kazanırken binler şehit de verdiler. Burada şehit olanlar savaş sırasında belli yerlerde defin edildi. Şimdiye kadar bir çok şehitlik ihya edilirken, yeni yeni şehitlikler de bulunuyor. Tarihin en kanlı savaşlarından biti olan Çanakkale Savaşları'nda düşmana geçit vermeyerek, kahramanlık destanı yazan Mehmetçiklerin gerçek mezarları, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından tespit edilerek, ihya ediliyor. Çalışmalar kapsamında  Conkbayırı Mevkii 28’nci Alay Mıntıka bölgesinde 108 yıl önce Kara Savaşları sırasında Conkbayırı Muhaberelerinde düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliği bulundu. Bölge üzerinde düzenli şekilde çevrilmiş taş yığınları, şahideler, kafatası ve kemik parçaları olması üzerine şehitlik olduğu tespit edildi. Daha sonra diri örtü temizliğine başlandı. Jeoradar ile alan taraması yapıldı. Şehitlik bölgesi kesinleştirilmesinin ardından ihya edilecek.
YENİ ŞEHİTLİK BULUNDU
28. Alay Şehitliğinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alan’dayız. Çanakkale Kara Muharebelerinin en yoğun yaşandığı, en sıcak çarpışmaların yaşandığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’yi Geçilmez yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alan’da bir şehitlik daha ortaya çıkarıldı. 28’inci Alay’ın özellikle 10 Ağustos Muharebelerinde, hücum esnasında çok büyük savaşların yaşandığı anda büyük kayıplar verdiği ama buraları da düşman eline terk etmediği topraklarda 28’inci Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin metfun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarıldı. Çanakkale Tarihi Alan zaten her karışı şehitlik olan bir vatan parçasıdır. Çanakkale Tarihi Alan’da her adımda mutlaka bir şehide, şehitliğe rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak da uzun zamandan beri bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Burada 28’inci Alay’a ait bir şehitlik olduğunu tespit ettik. Bundan sonraki çalışmalarımız devam edecek. O kahraman şehitlerimizin, bu topraklar için toprağa düşen askerlerimizin bir şehitlikte, uğruna canlarını feda ettikleri ay yıldızlı, al bayrağımızın altında ebedi istirahatlerini geçirecekleri bu topraklarda onların isimlerini tarihe mal edeceğiz. Gelen bütün ziyaretçiler Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük kahramanların isimlerini bir kez daha hatırlamış olacaklar. Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük ruh, oy yüksek ruh, Çanakkale ruhu işte bu topraklarda ortaya çıktı. Bu topraklar Çanakkale Ruhunun doğduğu topraklardır. Bu topraklar Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı’nda başlangıcı olan topraklardır” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.