“Bu Bölgede Yaşayan Bizleriz, Madenin Açılmasına İhtiyacımız Var”

Güncel 15.03.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

“Bu Bölgede Yaşayan Bizleriz, Madenin Açılmasına İhtiyacımız Var”

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarında Doğu Biga Madencilik tarafından işletilmesi planlanan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi ile ilgili yaşanan gelişmelere, yöre muhtarları tepki gösterdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının, “Ruhsat hukuku devam ediyor. Temdit değerlendirme aşamasında” açıklamasını yaptığı gün Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlediği programda, Bakan Pakdemirli’nin Haluk Levent’e alanın rehabilite edileceği sözünü vermesi, muhtarları harekete geçirdi.
Bugüne kadar maden şirketinin birçok konuda köylere destek olduğunu belirten 8 köy muhtarı, madenin bir an önce açılmasını istediklerini söylediler. Madende işe başlayan ancak çalışmalar durunca işsiz kalan binlerce kişi olduğunu söyleyen köy muhtarları, şirketin bir an önce yeniden çalışmaya başlamasını bekliyor. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesine yakın 8 köy, madenin bir an önce faaliyete geçmesini bekliyor. Madene en yakın köy olan Kirazlı köyü muhtarı Erkan Can, “Şirketin köyümüze çok faydaları olduğunu bizzat görmüşüzdür. Gelen kişilere de gösterebiliriz. Her işte, köyde yapılan işlerde yardımcı oldu. Maden çalışsın mı çalışmasın mı? Biz çalışsın istiyoruz. Köylü olarak da hiçbir zaman madene karşı olmadık. Olmayacağız da. Köyde 20’den fazla insan çalışıyordu. Bunlar işsiz kaldı. Arabalar vardı. Kirazlı köyünde, köy yerinde 6 tane servis arabası vardı. Diğer katma değerleri de düşününce, madene karşı olmak hakikaten bilemiyorum yani” dedi. “Maden Olmasa Yolumuz Olmayacaktı” Yukarışapçı köyü muhtarı Halil Yılmaz; “Bayağı bir yüksek işçi kapasitem var. Bana gelip gelip maden ne zaman açılıyor diye soran komşularım, arkadaşlarım, iş arkadaşlarım, köylüm, hepsi bunlar bana soruyorlar. Bende açılacağını ve bize hiçbir zararı olmayacağını dile getiriyorum. O zaman komşularım ve köylülerim sevinerek gidiyorlar yanımdan açılacak diye. Bize kepçe olsun, diğer işler olsun her şeyde yardımcı oluyorlar. Köyümüzde her işimizde yardım ediyorlar. Biz bu sebeple madenin açılmasını ve çalışmasını istiyoruz. Ben 56 yaşındayım. Maden olmasaydı, bizim Kirazlı Köyü bağlantımız, Çanakkale bağlantımız asfalt olma şansı yoktu. Maden sebebiyle asfaltımız oldu. Ulaşım rahatladı, gelip gitmemiz rahatladı. Daha hızlı ve öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına ulaşmamız mümkünleşti. Bu sebepten ben açılmasını istiyorum. Şu anda Çevremiz ve doğamıza herhangi bir zararı olacağını tahmin etmiyoruz. Olduktan sonra da ilk etapta karşı çıkacak kişiler bizleriz” diye konuştu. “Bu Bölgede Yaşayan Bizleriz, Madenin Açılmasına İhtiyacımız Var” Kirazlı Altın ve Gümüş Madenine yakın köylerden Aşağışapçı Köyü Muhtarı Şenol Arslan, “Doğu Biga Madencilik 10 yıldan beri bölgemizde çalışıyor. İlişkilerimiz bugüne kadar çok iyi. Köyümüzden 9 Kilometre yolumuz vardı Çanakkale'ye giden. O yolumuz yapıldı. Köyümüzün Camisi'nin içerisine, kahvemize, hayır yerine bir şeyler yapıldı. Çok desteğini görüyoruz madenin. Bu bölgede yaşayan bizleriz. Madende işe ihtiyacımız var. Madenden de iş bekliyorum, çalışmasını istiyorum” dedi.
Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarında Doğu Biga Madencilik tarafından işletilmesi planlanan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi ile ilgili yaşanan gelişmelere, yöre muhtarları tepki gösterdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının, “Ruhsat hukuku devam ediyor. Temdit değerlendirme aşamasında” açıklamasını yaptığı gün Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlediği programda, Bakan Pakdemirli’nin Haluk Levent’e alanın rehabilite edileceği sözünü vermesi, muhtarları harekete geçirdi.

Bugüne kadar maden şirketinin birçok konuda köylere destek olduğunu belirten 8 köy muhtarı, madenin bir an önce açılmasını istediklerini söylediler. Madende işe başlayan ancak çalışmalar durunca işsiz kalan binlerce kişi olduğunu söyleyen köy muhtarları, şirketin bir an önce yeniden çalışmaya başlamasını bekliyor.
Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesine yakın 8 köy, madenin bir an önce faaliyete geçmesini bekliyor. Madene en yakın köy olan Kirazlı köyü muhtarı Erkan Can, “Şirketin köyümüze çok faydaları olduğunu bizzat görmüşüzdür. Gelen kişilere de gösterebiliriz. Her işte, köyde yapılan işlerde yardımcı oldu. Maden çalışsın mı çalışmasın mı? Biz çalışsın istiyoruz. Köylü olarak da hiçbir zaman madene karşı olmadık. Olmayacağız da. Köyde 20’den fazla insan çalışıyordu. Bunlar işsiz kaldı. Arabalar vardı. Kirazlı köyünde, köy yerinde 6 tane servis arabası vardı. Diğer katma değerleri de düşününce, madene karşı olmak hakikaten bilemiyorum yani” dedi.
“Maden Olmasa Yolumuz Olmayacaktı”
Yukarışapçı köyü muhtarı Halil Yılmaz; “Bayağı bir yüksek işçi kapasitem var. Bana gelip gelip maden ne zaman açılıyor diye soran komşularım, arkadaşlarım, iş arkadaşlarım, köylüm, hepsi bunlar bana soruyorlar. Bende açılacağını ve bize hiçbir zararı olmayacağını dile getiriyorum. O zaman komşularım ve köylülerim sevinerek gidiyorlar yanımdan açılacak diye. Bize kepçe olsun, diğer işler olsun her şeyde yardımcı oluyorlar. Köyümüzde her işimizde yardım ediyorlar. Biz bu sebeple madenin açılmasını ve çalışmasını istiyoruz. Ben 56 yaşındayım. Maden olmasaydı, bizim Kirazlı Köyü bağlantımız, Çanakkale bağlantımız asfalt olma şansı yoktu. Maden sebebiyle asfaltımız oldu. Ulaşım rahatladı, gelip gitmemiz rahatladı. Daha hızlı ve öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına ulaşmamız mümkünleşti. Bu sebepten ben açılmasını istiyorum. Şu anda Çevremiz ve doğamıza herhangi bir zararı olacağını tahmin etmiyoruz. Olduktan sonra da ilk etapta karşı çıkacak kişiler bizleriz” diye konuştu.
“Bu Bölgede Yaşayan Bizleriz, Madenin Açılmasına İhtiyacımız Var”
Kirazlı Altın ve Gümüş Madenine yakın köylerden Aşağışapçı Köyü Muhtarı Şenol Arslan, “Doğu Biga Madencilik 10 yıldan beri bölgemizde çalışıyor. İlişkilerimiz bugüne kadar çok iyi. Köyümüzden 9 Kilometre yolumuz vardı Çanakkale'ye giden. O yolumuz yapıldı. Köyümüzün Camisi'nin içerisine, kahvemize, hayır yerine bir şeyler yapıldı. Çok desteğini görüyoruz madenin. Bu bölgede yaşayan bizleriz. Madende işe ihtiyacımız var. Madenden de iş bekliyorum, çalışmasını istiyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.