“SPEKÜLATİF FİYATLAMALAR SONLANDIRILMALIDIR…”

Siyaset 28.12.2021 - 12:02, Güncelleme: 28.12.2021 - 12:02
 

“SPEKÜLATİF FİYATLAMALAR SONLANDIRILMALIDIR…”

Dövizin düşmesinin ardından fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlar, her gün aynı etiketlerle karşılaşınca tepki göstermeye başladılar. MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım da düşmeyen fiyatlara isyan etti. Yıldırım, “Kur reel değerlerine çekilirken; fiyatlardaki abartılı artışların sonlandırılması ve özellikle temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili piyasa rakamlarının da gerçek değerlerine indirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Dolar kısa sürede 8 TL’den 18 TL’ye kadar çıktı. Dövizin her yükselişinde hemen her şey aynı oranda zam aldı. Devlet akaryakıta, marketler gıdalara, pazarcılar sebze meyveye, firmalar teknoloji ürünlerine. Arabalar, evler, dolara bağlı olan olmayan her ürün jet hızı ile arttı. Bu hafta başında hükümetin aldığı yeni ekonomik kararlarla beraber dolar bir gecede yüzde 40 civarında düşerek 11 TL’ye kadar geriledi. Dövizin düşmesi ile beraber vatandaşlar ilk olarak akaryakıt fiyatlarının düşmesin bekledi. Fiyatların düşeceği beklentisi ile kimse akaryakıt da almadı. Araçlarındaki depo geçen süre içinde boşaldı ama akaryakıt fiyatları düşmedi. Bahane olarak da vergiler gösterildi. Akaryakıt fiyatları düşmeyince hiçbir ürün de de düşme yaşanmadı. Özellikle marketlerdeki fiyat etiketlerinde de bir oynama olmadı. Dövizle hızla artan fiyatlar dövizin düşmesine rağmen olduğu yerde kaldı. Fiyatların düşmemesine her geçen gün tepkiler de artıyor. “Spekülatif Fiyatlamalar Sonlandırılmalıdır…” Her kesimden tepkilere neden oluyor. Tepki gösterenlerden biri de MHP İl Başkanı Yıldırım oldu. Yıldırım sert bir dille bunu eleştirerek fiyatların eski halime dönmesini istedi. Yıldırım’ın konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Ekranların sağ alt köşesinde yer alan kur hareketleri ülkemize karşı kurulan tuzakları görmek için yeter de artar… Fırsatçılar da spekülatif ortamdan yararlanıp temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında aşırı artışlar yapmışlardır. Piyasa spekülatörleri ve kâra doymayan simsarlar, mal stoklamak ve dövizdeki artışa paralel zamlar yapmak suretiyle fahiş kazançlar elde etmişlerdir. Ancak kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin, hayata geçirilmesi üzerine, döviz kurunda uzun süredir biriken spekülatif köpük temizlenmeye başlamış, dolara koşma yarışı da sonlandırılmıştır. Ancak kurdaki düşüş hızı, kur bahane edilerek her alanda, her kalemde arttırılan fiyatların gerçek ve makul rakamlara indirilmesinde görülmemektedir.  Kur reel değerlerine çekilirken; fiyatlardaki abartılı artışların sonlandırılması ve özellikle temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili piyasa rakamlarının da gerçek değerlerine indirilmesi gerekmektedir. Artık herkesin, her kesimin elini taşın altına koymasının zamanı gelmiştir. Devlet bizim, millet bizimdir… Kimin ne yaptığını ne yapmak istediğini görüyor, takip ediyoruz. Biz bu oyunu bozarız....” FİYATLARI ACİL İNDİRİN Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da fiyatların indirilmesi için çağrıda bulundu. Pehlivan, “Çiftçi milletin efendisidir, asildir! Zor zamanda milletinin yanında olan çiftçidir. Kötü günde dahi üretime devam eden, ülkeyi doyurandır. Üretimin devamlılığı ve ülke ekonomisi için gübre, mazot, yem ve ilaç fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Dövizin düşmesinin ardından fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlar, her gün aynı etiketlerle karşılaşınca tepki göstermeye başladılar. MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım da düşmeyen fiyatlara isyan etti. Yıldırım, “Kur reel değerlerine çekilirken; fiyatlardaki abartılı artışların sonlandırılması ve özellikle temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili piyasa rakamlarının da gerçek değerlerine indirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Dolar kısa sürede 8 TL’den 18 TL’ye kadar çıktı. Dövizin her yükselişinde hemen her şey aynı oranda zam aldı. Devlet akaryakıta, marketler gıdalara, pazarcılar sebze meyveye, firmalar teknoloji ürünlerine. Arabalar, evler, dolara bağlı olan olmayan her ürün jet hızı ile arttı. Bu hafta başında hükümetin aldığı yeni ekonomik kararlarla beraber dolar bir gecede yüzde 40 civarında düşerek 11 TL’ye kadar geriledi.
Dövizin düşmesi ile beraber vatandaşlar ilk olarak akaryakıt fiyatlarının düşmesin bekledi. Fiyatların düşeceği beklentisi ile kimse akaryakıt da almadı. Araçlarındaki depo geçen süre içinde boşaldı ama akaryakıt fiyatları düşmedi. Bahane olarak da vergiler gösterildi.
Akaryakıt fiyatları düşmeyince hiçbir ürün de de düşme yaşanmadı. Özellikle marketlerdeki fiyat etiketlerinde de bir oynama olmadı. Dövizle hızla artan fiyatlar dövizin düşmesine rağmen olduğu yerde kaldı. Fiyatların düşmemesine her geçen gün tepkiler de artıyor.
“Spekülatif Fiyatlamalar Sonlandırılmalıdır…”
Her kesimden tepkilere neden oluyor. Tepki gösterenlerden biri de MHP İl Başkanı Yıldırım oldu. Yıldırım sert bir dille bunu eleştirerek fiyatların eski halime dönmesini istedi.
Yıldırım’ın konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Ekranların sağ alt köşesinde yer alan kur hareketleri ülkemize karşı kurulan tuzakları görmek için yeter de artar…
Fırsatçılar da spekülatif ortamdan yararlanıp temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında aşırı artışlar yapmışlardır. Piyasa spekülatörleri ve kâra doymayan simsarlar, mal stoklamak ve dövizdeki artışa paralel zamlar yapmak suretiyle fahiş kazançlar elde etmişlerdir.
Ancak kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin, hayata geçirilmesi üzerine, döviz kurunda uzun süredir biriken spekülatif köpük temizlenmeye başlamış, dolara koşma yarışı da sonlandırılmıştır.
Ancak kurdaki düşüş hızı, kur bahane edilerek her alanda, her kalemde arttırılan fiyatların gerçek ve makul rakamlara indirilmesinde görülmemektedir.
 Kur reel değerlerine çekilirken; fiyatlardaki abartılı artışların sonlandırılması ve özellikle temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili piyasa rakamlarının da gerçek değerlerine indirilmesi gerekmektedir.
Artık herkesin, her kesimin elini taşın altına koymasının zamanı gelmiştir. Devlet bizim, millet bizimdir…
Kimin ne yaptığını ne yapmak istediğini görüyor, takip ediyoruz. Biz bu oyunu bozarız....”
FİYATLARI ACİL İNDİRİN
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da fiyatların indirilmesi için çağrıda bulundu. Pehlivan, “Çiftçi milletin efendisidir, asildir! Zor zamanda milletinin yanında olan çiftçidir. Kötü günde dahi üretime devam eden, ülkeyi doyurandır. Üretimin devamlılığı ve ülke ekonomisi için gübre, mazot, yem ve ilaç fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.