Prof. Dr. Naci Görür’den Kritik Uyarı, Çanakkale'nin Zemini Çürük Her An Her An 7 ve Üzeri Deprem Üretebilir

Güncel 13.02.2025 - 14:12, Güncelleme: 13.02.2025 - 14:27
 

Prof. Dr. Naci Görür’den Kritik Uyarı, Çanakkale'nin Zemini Çürük Her An Her An 7 ve Üzeri Deprem Üretebilir

Prof. Dr. Naci Görür: "Çanakkale’de bu fayların her biri 7 ve üzerinde deprem üretebilir"
Çanakkale'de düzenlenen 'Çanakkale'nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Naci Görür, kentin deprem riskine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. "Çanakkale Depreme Dirençli Bir Kent Değil" Prof. Dr. Görür, Türkiye'de kentlerin deprem dirençli hale getirilmesi konusunda yeterli bilgi olmadığını belirterek, "Çanakkale depreme dirençli bir kent değil. Depreme dirençli bir kent olmak için çalışmalar sürebilir, sürmekte, ama henüz daha deprem bakımından dirençli bir Çanakkale diyemeyiz" dedi. "Çanakkale Çürük Zeminde Oturuyor" Çanakkale'nin zemin yapısına da değinen Görür, "Çanakkale'nin bulunduğu yer, dağlık kesimini arası tamamen çürük zeminden meydana gelmiş. Alüvyondan, tersiyer yaşlı çökellerden meydana gelmiş suyu bol, projitesi, permeabilitesi bol bir alan. Haliyle topografya uygun olduğu için bütün kentleşme de bu bölgede dağlardan inen alüvyon yelpazelerin önüne kentlerinizi, şehirlerini kurmuşsunuz. Dolayısıyla burada oturuyorsunuz. Ben negatif bir şey söylemek istemiyorum. Ama Çanakkale'nin zemini çürük. Hiç kendinizi aldatmayın. Çanakkale'nin sağlam olan yeri kuzeyinde ve güneyinde dağlık alanlar, daha yaşlı kayaların olduğu yer" ifadelerini kullandı.    "7 ve Üzeri Deprem Üretebilir" Çanakkale'nin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın iki kolu arasında bulunduğunu hatırlatan Görür, "Bunlar Kuzey Kolu Saroz Körfezi'nin içinden geçer. Güney Kolu bu yarımadadan gelip, Edremit Körfezine doğru giden Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Koludur. Dolayısıyla siz Kuzey Anadolu Fayı'nın her iki kolu tarafından çevrelenmişsiniz. Kuzey, Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolu. Güney, Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolu. İkisi de aktif. Güney Kol daha yavaş, daha az uzun zamanda enerji biriktiren bir kol. Kuzey Anadolu Fayında da zaten deprem bekliyoruz Marmara Bölgesinde. Siz bu iki kolun ortasında üstelik çürük zeminde oturuyorsunuz. Bu fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir" şeklinde konuştu. Ege'deki Deprem Fırtınası ve Deniz Çekilmesi Ege'deki deprem fırtınası ve deniz çekilmesi olaylarına da değinen Görür, bunların tektonik hareketlerle ilgisi olmadığını, klimatolojik nedenlerle yaşandığını açıkladı. "Depremle Deniz Çekilmesinin İlgisi Yok" Deniz çekilmesinin deprem habercisi olduğu yönündeki inanışlara da açıklık getiren Görür, "Bugün ki deniz çekilmesi tamamen klimatolojik nedenlerle yaşanıyor. Atmosferdeki olaylar nedeniyledir. Bazı yerlerde özellikle rüzgar, fırtına, yüksek basınç, alçak basın alanları, sıcaklık, soğukluk yani atmosferik olaylar denizlerin zaman zaman böyle çekilmesine, yükselmesine neden olur. Bunun tektonik hareketlerle bir ilgisi yok" dedi
Prof. Dr. Naci Görür: "Çanakkale’de bu fayların her biri 7 ve üzerinde deprem üretebilir"

Çanakkale'de düzenlenen 'Çanakkale'nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Naci Görür, kentin deprem riskine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

"Çanakkale Depreme Dirençli Bir Kent Değil"

Prof. Dr. Görür, Türkiye'de kentlerin deprem dirençli hale getirilmesi konusunda yeterli bilgi olmadığını belirterek, "Çanakkale depreme dirençli bir kent değil. Depreme dirençli bir kent olmak için çalışmalar sürebilir, sürmekte, ama henüz daha deprem bakımından dirençli bir Çanakkale diyemeyiz" dedi.

"Çanakkale Çürük Zeminde Oturuyor"

Çanakkale'nin zemin yapısına da değinen Görür, "Çanakkale'nin bulunduğu yer, dağlık kesimini arası tamamen çürük zeminden meydana gelmiş. Alüvyondan, tersiyer yaşlı çökellerden meydana gelmiş suyu bol, projitesi, permeabilitesi bol bir alan. Haliyle topografya uygun olduğu için bütün kentleşme de bu bölgede dağlardan inen alüvyon yelpazelerin önüne kentlerinizi, şehirlerini kurmuşsunuz. Dolayısıyla burada oturuyorsunuz. Ben negatif bir şey söylemek istemiyorum. Ama Çanakkale'nin zemini çürük. Hiç kendinizi aldatmayın. Çanakkale'nin sağlam olan yeri kuzeyinde ve güneyinde dağlık alanlar, daha yaşlı kayaların olduğu yer" ifadelerini kullandı.   

"7 ve Üzeri Deprem Üretebilir"

Çanakkale'nin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın iki kolu arasında bulunduğunu hatırlatan Görür, "Bunlar Kuzey Kolu Saroz Körfezi'nin içinden geçer. Güney Kolu bu yarımadadan gelip, Edremit Körfezine doğru giden Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Koludur. Dolayısıyla siz Kuzey Anadolu Fayı'nın her iki kolu tarafından çevrelenmişsiniz. Kuzey, Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolu. Güney, Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolu. İkisi de aktif. Güney Kol daha yavaş, daha az uzun zamanda enerji biriktiren bir kol. Kuzey Anadolu Fayında da zaten deprem bekliyoruz Marmara Bölgesinde. Siz bu iki kolun ortasında üstelik çürük zeminde oturuyorsunuz. Bu fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir" şeklinde konuştu.

Ege'deki Deprem Fırtınası ve Deniz Çekilmesi

Ege'deki deprem fırtınası ve deniz çekilmesi olaylarına da değinen Görür, bunların tektonik hareketlerle ilgisi olmadığını, klimatolojik nedenlerle yaşandığını açıkladı.

"Depremle Deniz Çekilmesinin İlgisi Yok"

Deniz çekilmesinin deprem habercisi olduğu yönündeki inanışlara da açıklık getiren Görür, "Bugün ki deniz çekilmesi tamamen klimatolojik nedenlerle yaşanıyor. Atmosferdeki olaylar nedeniyledir. Bazı yerlerde özellikle rüzgar, fırtına, yüksek basınç, alçak basın alanları, sıcaklık, soğukluk yani atmosferik olaylar denizlerin zaman zaman böyle çekilmesine, yükselmesine neden olur. Bunun tektonik hareketlerle bir ilgisi yok" dedi

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.