Perinçek, Manisa’daki 5.5’lik Sarsıntının Ardından Çanakkaleʹye Dikkat Çekti!

Güncel 29.06.2020 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Perinçek, Manisa’daki 5.5’lik Sarsıntının Ardından Çanakkaleʹye Dikkat Çekti!

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki korkutan depremin ardından dikkatleri Çanakkale’ye çekerek, “Ülkemizde olan her deprem bana istemeyerek Çan, Bayramiç dolayındaki fayların deprem potansiyelini hatırlatıyor. Biga-Çan fay zonu 287 yıldır 7’den büyük deprem yaratmadı” dedi.
Merkez üssü Manisa’nın Akhisar ilçesinde 5.5 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Büyük paniğe neden olan sarsıntı Çanakkale’de de hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) saat 10:21’de meydana gelen merkez üssü Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Sazoba Mahallesinde kaydedilen deprem büyüklüğün 5.5 olarak açıkladı. Yerin 4,1 kilometre derinliğinde oluşan sarsıntının büyüklüğünü daha sonra 5,1 olarak güncelledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı ise depremin merkez üssünü Manisa Saruhanlı ilçesi olarak açıklarken, büyüklüğünü ise 5.5 olarak verilerine yansıttı. Aynı bölgede saat 10:36’da 3,6 büyüklüğünde, aynı dakikalarda yine 3,0 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Artçılar gün boyu da devam etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da meydana gelen İzmir başta olmak üzere, Aydın, Muğla, Bursa ve Çanakkale’de de hissedilen sarsıntıya ilişkin görüşlerini paylaştı. Bu depremin bir sürpriz olmadığını aktaran Perinçek, “Gölmarmara Sazoba’da 5.5 büyüklükte deprem yaşadık. Bu deprem bizler için hiç sürpriz olmayan bir deprem. Bilindiği gibi Manisa dolayında özellikle son 3 ayda olmak üzere bir yıldır depremler devam ediyor. Bölgede bir fay üzerindeki deprem komşu fayı tetikliyor. Bu nedenle Akhisar - Kırkağaç- Soma- Gölmarmara dolayında binlerce deprem yaşadık. Manisa dolayında son 30 günde olan depremlere batığımızda Gölmarmara yakınında sabah olan 5.5 büyüklükteki deprem öncesi geçtiğimiz bir hafta içinde aynı faylar üzerinde daha küçük depremler olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 5.5 büyüklükteki deprem sürpriz değil demekteyiz. Bölgede devam eden deprem aktivitesinin doğal sonucu olarak yaşanan bir deprem ile yüz yüzeyiz. Hatta ben biraz daha ileri giderek bu sabah olan depremin önceki aylarda olan depremlerin tetiklediği artçı bir deprem olarak bile adlandırabilirim. Gölmarmara depremini ana deprem kabul edersek, artçı depremlerin sayısı hızla artarak devam ettiğini görüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki korkutan depremin ardından dikkatleri Çanakkale’ye çekerek, “Ülkemizde olan her deprem bana istemeyerek Çan, Bayramiç dolayındaki fayların deprem potansiyelini hatırlatıyor. Biga-Çan fay zonu 287 yıldır 7’den büyük deprem yaratmadı” dedi.

Merkez üssü Manisa’nın Akhisar ilçesinde 5.5 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Büyük paniğe neden olan sarsıntı Çanakkale’de de hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) saat 10:21’de meydana gelen merkez üssü Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Sazoba Mahallesinde kaydedilen deprem büyüklüğün 5.5 olarak açıkladı. Yerin 4,1 kilometre derinliğinde oluşan sarsıntının büyüklüğünü daha sonra 5,1 olarak güncelledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı ise depremin merkez üssünü Manisa Saruhanlı ilçesi olarak açıklarken, büyüklüğünü ise 5.5 olarak verilerine yansıttı. Aynı bölgede saat 10:36’da 3,6 büyüklüğünde, aynı dakikalarda yine 3,0 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Artçılar gün boyu da devam etti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da meydana gelen İzmir başta olmak üzere, Aydın, Muğla, Bursa ve Çanakkale’de de hissedilen sarsıntıya ilişkin görüşlerini paylaştı. Bu depremin bir sürpriz olmadığını aktaran Perinçek, “Gölmarmara Sazoba’da 5.5 büyüklükte deprem yaşadık. Bu deprem bizler için hiç sürpriz olmayan bir deprem. Bilindiği gibi Manisa dolayında özellikle son 3 ayda olmak üzere bir yıldır depremler devam ediyor. Bölgede bir fay üzerindeki deprem komşu fayı tetikliyor. Bu nedenle Akhisar - Kırkağaç- Soma- Gölmarmara dolayında binlerce deprem yaşadık. Manisa dolayında son 30 günde olan depremlere batığımızda Gölmarmara yakınında sabah olan 5.5 büyüklükteki deprem öncesi geçtiğimiz bir hafta içinde aynı faylar üzerinde daha küçük depremler olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 5.5 büyüklükteki deprem sürpriz değil demekteyiz. Bölgede devam eden deprem aktivitesinin doğal sonucu olarak yaşanan bir deprem ile yüz yüzeyiz. Hatta ben biraz daha ileri giderek bu sabah olan depremin önceki aylarda olan depremlerin tetiklediği artçı bir deprem olarak bile adlandırabilirim. Gölmarmara depremini ana deprem kabul edersek, artçı depremlerin sayısı hızla artarak devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.