Küçük Sanayi Sitesi Esnafından İmar Değişikliğine İtiraz

Güncel 14.03.2022 - 14:18, Güncelleme: 14.03.2022 - 14:18
 

Küçük Sanayi Sitesi Esnafından İmar Değişikliğine İtiraz

Çanakkale Belediyesi tarafından hazırlanan ve gündeme gelen 1/500 nazım imar planında Küçük Sanayi Sitesi’nde bazı işyerlerinin yeşil alan olarak planlanmasına sanayi sitesi esnafı itiraz etti.
Küçük Sanayi Sitesi, Sümer Bank arazisi ve sosyal konutlarla ilgili sorun yıllardır devam ediyor. Çanakkale Belediyesi tarafından tarafında hazırlanan yeni nazım imar planında Küçük Sanayi Sitesi’nin bir bölü yeşil alan olarak gösteriliyor. Askı sürecinde olan bu imar planına işyerleri bu şekilde yeşil alan olarak gösterilmesine itiraz edildi. İtiraz edenlerden biri de Sanayi esnafı Cahit Paşalıoğlu. Çanakkale Belediyesi’ne dilekçe veren Paşalıoğlu, imar planından Küçük Sanayi Sitesi’nin çıkartılmasını istedi. Belediyeye verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi, “Kabul edilen nazım imar planı incelendiğinde planlanan alan da ihtiyaç duyulan yeşil alanın tamamına yakın bir büyüklüğü halen üyelerimizin küçük sanayi sitesi olarak faaliyet gösteren mülkiyetlerin üzerinde kalmaktadır. Küçük sanayi dükanlarının bu bölgeden ne zaman kalkacağı belli olmadığı süreçte planlanan yeşil lan kamu eline geçmeyeceği aşikardır. Küçük sanayi alanı olarak bilinen bölge mülkiyetleri kuruluşta kooperatifimiz tarafından satın alınmış ve imar planları uygulanarak sahadaki tüm yollar ve sosyal donatılar bizim arazimizden kamuya terk edilmiş olup bu oranda yaklaşık yüzde 55-60 arasındadır. Planlanan bölgede hiç imar uygulaması görmemiş parsellerde imar kanununun ilgili hükmüne  istinaden terk edebilecekleri alan yüzde 40’dır. Bu da bölge geneline bakıldığında diğer parseller ile bizim parsellerimiz arasında da fark teşkil edecektir. Ayrıca yeşil alan olarak planlanan alan mevcut yapılaşma içerisinde planlanmış yakın zamanda kamu eline geçmesi mümkün olan boş arazilerde planlanmamıştır. Hazırlanan nazım imar planında yapılmaya ve hak sahiplerinin kazanımına yönelik belirsizlikler bulunmaktadır. Nazım plana ilk bakışta yapı adası veya parsel bazında çok hissedarlı bir aypı ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık 400 kooperatif üyesini münferiden hak sahibi olması oldukça zordur. Bu tür belirsizlikleri çözmek için 1/1000 uygulama  imar planının nazım planla birlikte yapılması şarttır. Zira 1/1000 planda evvelce yapılan yüzde 60’a varan terkler dikkate alınarak şimdiki kayıtlar dengelenecek, yapı nizamı kat adedi, emsaller, inşaat alanları ve bireysel inşaat alanı kazanımlar ortaya çıkabilecektir. Küçük sanayi esnafı ancak bu belirsizlikler ortadan kalktığında hazırlanan planların sağlayacağı getirileri görebilecektir. Yeni küçük sanayi alanının belirlenip inşaat işlemlerinin yapılıp oraya taşınma aşamasına gelindikten sonra nazım imar planı değişikliğinin yapılmasını nazım imar planında küçük sanayi bölgesinin işidilik dışarda tutularak eski halinde kalmasını istiyorum. Bu nedenle 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planının değerlendirmeye hazır olduğunu bilgi ve gereğini arz ederim.”
Çanakkale Belediyesi tarafından hazırlanan ve gündeme gelen 1/500 nazım imar planında Küçük Sanayi Sitesi’nde bazı işyerlerinin yeşil alan olarak planlanmasına sanayi sitesi esnafı itiraz etti.

Küçük Sanayi Sitesi, Sümer Bank arazisi ve sosyal konutlarla ilgili sorun yıllardır devam ediyor. Çanakkale Belediyesi tarafından tarafında hazırlanan yeni nazım imar planında Küçük Sanayi Sitesi’nin bir bölü yeşil alan olarak gösteriliyor. Askı sürecinde olan bu imar planına işyerleri bu şekilde yeşil alan olarak gösterilmesine itiraz edildi. İtiraz edenlerden biri de Sanayi esnafı Cahit Paşalıoğlu. Çanakkale Belediyesi’ne dilekçe veren Paşalıoğlu, imar planından Küçük Sanayi Sitesi’nin çıkartılmasını istedi. Belediyeye verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi, “Kabul edilen nazım imar planı incelendiğinde planlanan alan da ihtiyaç duyulan yeşil alanın tamamına yakın bir büyüklüğü halen üyelerimizin küçük sanayi sitesi olarak faaliyet gösteren mülkiyetlerin üzerinde kalmaktadır. Küçük sanayi dükanlarının bu bölgeden ne zaman kalkacağı belli olmadığı süreçte planlanan yeşil lan kamu eline geçmeyeceği aşikardır. Küçük sanayi alanı olarak bilinen bölge mülkiyetleri kuruluşta kooperatifimiz tarafından satın alınmış ve imar planları uygulanarak sahadaki tüm yollar ve sosyal donatılar bizim arazimizden kamuya terk edilmiş olup bu oranda yaklaşık yüzde 55-60 arasındadır. Planlanan bölgede hiç imar uygulaması görmemiş parsellerde imar kanununun ilgili hükmüne  istinaden terk edebilecekleri alan yüzde 40’dır. Bu da bölge geneline bakıldığında diğer parseller ile bizim parsellerimiz arasında da fark teşkil edecektir. Ayrıca yeşil alan olarak planlanan alan mevcut yapılaşma içerisinde planlanmış yakın zamanda kamu eline geçmesi mümkün olan boş arazilerde planlanmamıştır.
Hazırlanan nazım imar planında yapılmaya ve hak sahiplerinin kazanımına yönelik belirsizlikler bulunmaktadır. Nazım plana ilk bakışta yapı adası veya parsel bazında çok hissedarlı bir aypı ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık 400 kooperatif üyesini münferiden hak sahibi olması oldukça zordur. Bu tür belirsizlikleri çözmek için 1/1000 uygulama  imar planının nazım planla birlikte yapılması şarttır. Zira 1/1000 planda evvelce yapılan yüzde 60’a varan terkler dikkate alınarak şimdiki kayıtlar dengelenecek, yapı nizamı kat adedi, emsaller, inşaat alanları ve bireysel inşaat alanı kazanımlar ortaya çıkabilecektir. Küçük sanayi esnafı ancak bu belirsizlikler ortadan kalktığında hazırlanan planların sağlayacağı getirileri görebilecektir.

Yeni küçük sanayi alanının belirlenip inşaat işlemlerinin yapılıp oraya taşınma aşamasına gelindikten sonra nazım imar planı değişikliğinin yapılmasını nazım imar planında küçük sanayi bölgesinin işidilik dışarda tutularak eski halinde kalmasını istiyorum. Bu nedenle 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planının değerlendirmeye hazır olduğunu bilgi ve gereğini arz ederim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.