KEPEZ’İN DERTLERİNE, SORUNLARINA TALİBİZ
KEPEZ’İN DERTLERİNE, SORUNLARINA TALİBİZ
AK Parti Kepez Belediye Başkan Adayı Alper Altınok, 2019 yerel seçimlerine yönelik çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Kepez’in sorunlarını ele alarak, çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulunan Altınok, vatandaşlarla sohbet ederek, doğrudan problemleri dinlediğini belirterek, “Kepez Çanakkale’nin güneye açılan kapısıdır. O yüzden tatil havasını burada daha çok yaşatmak istiyoruz” dedi.
Kepez Belediye Başkan Adayı Alper Altınok, Kepez’de yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümleri ile ilgili önerilerini anlattı. Altınok, beldede en çok konuşan problemlere değinerek, “Kepez’deki kireçli suyun arıtılması, artıma tesisinin büyümesi ve ulaşım başlıkları ilk olarak gelir gelmez yapmak istediğimiz konular. Arıtmamız mevcut lakin kapasitesi yeterli olmadığı için bunu verimli bir şekilde kullanamıyoruz. Kapasite artırımı gerekiyor. Mevcut belediye yönetimi daha önce bununla ilgili çalışmalarda bulunmuş ama iller bankasından destek alınamamış. Bunun yanı sıra şehir içi ulaşım adına Kepez’deki vatandaşımız mağdur durumda. Ulaşımın hatları, güzergahı ve bekleme süresi açısından ciddi sıkıntılarımız var. Çanakkale ve Kepez Belediyesi’nin yapmış olduğu bir protokol var. Buna göre Çanakkale otobüs kooperatifinin düzenlemiş olduğu bir güzergah var. Bu güzergah üzerinden bütün otobüsler çalışıyor. Bu güzergahların ve hatların yenilenerek revize edilmesi durumu olabilir. Ya da Kepez içerisinde ayrı bir ulaşım hattı olabilir. Kepez ciddi anlamda dağınık bir durumda diyebiliriz. Sahilden yeni yapılan hastaneye kadar baktığımızda yürüme mesafesi çok uzun. Hastaneye gidecek vatandaşlarımızın genelde hasta olduğunu düşünürsek yürüme imkansız. Ya kendi araçlarını kullanacaklar ya da taksiye binecekler. Bu da mali bir külfet yaratıyor. Biz sıkıntıları yerinde tespit etmeye çalışıyoruz. Sahille alakalı çok verimli kullanamadığımız alanlar var. Turizme insan çekebileceğimiz alanlar var. Buraları daha verimli kullanılabilir. Dönem dönem iyileştirme çabaları olmuş ama biz bunları yeterli görmüyoruz. Daha iyisi neden olmasın diye düşünüyoruz. Yollarla ilgili de şikayetler oluyor. En fazla Hamidiye Mahallesi ile ilgili şikayet alıyoruz ama orada bir yeni yapılaşma söz konusu. Yeni yapılaşmadan kaynaklanan bir şantiye havası var. Onları tespit etmiş bulunuyoruz” diye konuştu.
“KEPEZ DARDANEL’İN ETRAFINA KURULDU GİBİ BİR ŞEY”
Kepez’deki en büyük problemin kötü kokular olduğunu söyleyen Altınok, “Kepez’deki kokunun iki nedeni var; birincisi daha önce limanın yanında bulunan çayda bizim arıtma sıkıntılarımız vardı. Kapasitesi az olduğu için kanalizasyonumuz çaya akıyordu. SUKAP projesi kapsamında arıtma tesisi büyüdü. Kapasitesi de arttırılıyor. Bakteriyle çalışan bir sistem. Mevcut limanla ilgili de bir koku problemi vardı. Filtre sistemlerini geçen sene ya da ondan önceki sene ciddi oranda düzelttiler. Baya bir azaldı. Boğazkent tarafına geldiğimiz zaman Dardanel’den zaman zaman gelen bir koku var. Yosunların sahilde birikip ölmesi ile ilgili de kokular vardı. Bizim kordon genişletme projemiz kapsamında bunların hepsine bir çözümümüz olacak. Buranın temizlenmesi ya da düzene sokulması ile alakalı de çalışmalarımız gerçekleşecek. Dardanel Fabrikasıyla ilgili bir konu daha var. Fabrika buraya kurulduğu zaman Kepez neredeyse yoktu. Kepez Dardanel’in etrafına kuruldu gibi bir şey. Doğal olarak da şehrin göbeğinde kaldı. Şehrin dışına taşınmasıyla alakalı da düşünceler var. Ezine Gıda OSB tarafına aktarılması ile ilgili de girişimler olduğunu biliyorum. Tam yeri olacaktır diye düşünüyorum. İşletme olarak da üretim ve pazarlama açısından oranın daha uygun olacağını düşünüyoruz. Oraya taşınması gündemde. Biz de yerel yönetim ya da merkezi hükümet olarak buradaki fabrikanın sağlıklı bir şekilde taşınması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
“KEPEZ’İN GÜZEL BİR MEYDANA KAVUŞMASINI İSTİYORUZ”
Kepez ile ilgili yeni projeler ürettiğinden bahseden Altınok, “Biz hep diyoruz şehirler, kentler meydanları ile anılır. Kepez’in güzel bir meydana kavuşmasını istiyoruz. Her anlamıyla bu böyle olmalı. Buraya gelen insanların zaman geçirebileceği sinerji oluşturacak bir meydana ihtiyacımız var. Balıkçı barınağı fikrimiz var. Ki biz bunun gelişmelerini başlatmıştık. Biz bunların aşama aşama onaylanmasını sağlamıştık. Mevcut limanımızın yan tarafında 450- 500 kapasiteli tekne için bir balıkçı barınağımızın yapımı söz konusu. Bunu da projelendiriyoruz. Tabi bunu sadece barınak olarak değil balıklar için canlı satış yapılabilecek bir balık hali ya da balık çarşısı olarak da görüyoruz. Canlı balık alıp yiyebileceğimiz restoranlar ya da balık ekmek büfeleri kafeler, çocuk oyun alanları ile birlikte hem ticari amaçlı, hem de insanların sosyal anlamda vakit geçirebileceği, yemek yiyebileceği ya da iş yapabileceği bir ortam oluşturmaya çalışacağız. Bunu da Kolin Otel’in oradan başlayarak gelen bir kordon projesiyle tamamlamayı düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.
“OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZLA İLGİLİ BİR PROJEMİZ VAR”
Altınok, Kepezli vatandaşlar için aşevi projesi ve otizmli çocuklar için özel projeleri olduğunu söyleyerek, “Bir aşevi projemiz var. Buradaki vatandaşlarımızın bir öğün de olsa sıcak yemeklerini alabilecekleri, gelemeyenlerin evlerine servis gidebileceği bir projemiz var. Buradan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız da yemeklerini alabilirler. Diğer belediyelerimizden biri olan Çan bu hizmeti veriyor. Ciddi bir memnuniyet de var. Otizmli çocuklarımızla ilgili bir projemiz var. Bunu da ciddi anlamda faaliyete geçirmek istiyoruz. Biliyorsunuz otizmli aileler, özellikle anneler bu konuda çok sıkıntı çekiyorlar. Çok yoruluyorlar. Özellikle gün içerisinde çocuklarını bırakabilecekleri bir yer bulmakta aşırı derece zorlanabiliyorlar. İçerisinde hemşiresi, eğitimcisi, konusunda uzaman kişilerin bulunduğu güvenlikli Bir Mola adında yerler var. Çocuğunuzu buraya teslim edip gün içindeki işlerinizi halledebiliyorsunuz. O ailelere bir destek oluyorsunuz. Çocuklar da sosyalleşiyorlar. Keyifli zaman geçiriyorlar. Bunu hayata geçirmek istiyoruz. Küçük hobi bahçeleri oluşturacağız. Emeklilikten sonraki insanlarımız için çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Hepimizin annesi babasında da vardır. Çalışırken çok fazla bağa bahçeye vakit ayırmaya zaman bulamayız. Bizim kültürümüzde de bahçe kültürü vardır. Onlarla ilgili bir projemiz var. Kepez’i çok neşeli, keyifli bir hale getirmek istiyoruz. Tarihi hamam niteliğinde bir projemiz var. Han şeklinde bir yer düşünüyoruz. Altında mekanların olduğu, satış yerlerinin olduğu güzel bir alan oluşturmak istiyoruz. Her mahalleye bir düğün salonu projemiz var. Ki bunlar beş yıldızlı otellerin düğün salonu tarzında tasarlanıyor. Okullar bölgesi olarak adlandırdığımız bölgede birçok öğrencimiz spor tesisi olmadığı için Çanakkale’deki yüzme havuzuna ya da spor tesislerine otobüslerle toplu olarak gidip geliyorlar. Ailelerimiz de orada bir kapalı yüzme havuzu, spor tesisi şeklinde bir yere ihtiyaç olduğunu söylediler. Bunu da projelerimiz arasına aldık. Kepez’de bir diğer sorunumuz da sokak hayvanları ile ilgili. Ciddi oranda sokak hayvanımız var. Bunlarla ilgili herhangi bir kontrol mekanizması da yok. Kısırlaştırılıyorlar. Dönem dönem bu hizmetler yapılıyor ancak sokakta yaşamak zorundalar. Bunlarla ilgili projelerimiz var. Daha güvenli, doğal ortamlarında yaşayabilecekleri veteriner ve güvenlik önlemleri eşliğinde içinde kalacakları bir alan yaratabiliriz. Hem burada yaşayan vatandaşlar için hem hayvanlar için daha güvenli bir ortam sağlamak adına projelerimiz var” diye konuştu.
“UZUN BİR KORDONA SAHİBİZ”
“Sahil uzunluğumuz gerçekten çok iyi. Çanakkale’den daha uzun bir kordona sahibiz. Bunu da değerlendirmek istiyoruz. İnsanlara yaşam alanı açmak istiyoruz” diyen Altınok, “Bisiklet yollarıyla, çocuk oyun alanlarıyla sosyal belediyeciliğin gerektirdiği anlamda sosyal tesislerle o bölgeyi, Boğazkent bölgesinden limana kadar olan bölgeyi ciddi anlamda halkımızın kullanımına açmak istiyoruz. Daha modern olarak, daha çağdaş, daha yeşili koruyarak bu dediklerimizi yapmaya çalışacağız. İnşallah bu projelerin hepsini total olarak hayal ettiğimiz gerçekleştirdiğimiz zaman Kepez Çanakkale’nin incisi konumuna gelecek. Turist çeker hale gelecek. Buraya dışarıdan gelen vatandaşlarımızın Kepez’i mutlaka görmek isteyecekleri bir yer haline getirmek istiyoruz” diye söyledi.
“3 YILLIK BİR ÇALIŞMAYLA SORUNLARI TESPİT ETTİK”
Kepez hakkında görüşlerini dile getiren Altınok, şunları söyledi: “Kepez 1992 yılında belediye olmuş bir belde. Ondan öncesi köy vasfında olan bir yerdi. Çanakkale’nin nüfus oranı olarak en hızlı büyüyen beldesi. Hemen hemen Çanakkale’deki bütün ilçelerden Biga’dan Gelibolu’dan sonra en büyük ilçe konumundaki belde. Buna bakacak olursak Kepez’de ciddi anlamda bir gelişme söz konusu. Bugüne kadar her belediye başkanı, burada çalışan her yetkili personel bir şeyler yapmaya çalıştı. Gelinen noktada Kepez’in bugünkü halini görüyoruz. Tabi bu hızlı büyüme ile birlikte bazı sorunlar da otomatik olarak beraberinde geliyor. Ulaşımla ilgili sorunlar, yollarla ilgili sorunlar, altyapı sorunları mevcut oluyor. Bir sahil beldesiyiz. Sahilin gelişimi ile ilgili sorunlar da var. Tabi bunların hepsini biz burada belde başkanlığı yaptığımız dönemde tek tek tespit etmeye çalıştık. Kimseyi kötüleyerek ya da kimsenin bir iş yapmadığını iddia ederek değil, daha iyisi nasıl oluru düşündük. Biz burada belde başkanlığı yaptığımız dönem zarfında bu da ortalama 3 seneye tekabül ediyor. Birebir görüşmelerde, ev ziyaretlerimizde birbirimizi tanımaya, kendimizi tanıtmaya gayret ettik. Ve Kepez’in sorunları, Kepez’den beklenenler ne gibi konuları ele aldık. Ne olsa daha iyi olur, ne olmasa daha iyi olur diye bunlarla ilgili 3 yıllık bir çalışmamız oldu. Sorunları tespit ettik.”
“İŞ YAPMAYA TALİBİZ”
Kepez’in 30 bin insana yaklaşan bir nüfusu olduğunu söyleyen Altınok, “Ciddi anlamda büyük bir yer. Herkese tek tek ulaşmak çok zor. Çok büyük yer olmasına rağmen biz herkese tek tek ulaşmaya çalışıyoruz. Her mahallenin ayrı sorunları var. Her mahalleye ayrı özen göstermemiz gerekiyor. Ciddi girişimlerde bulunuyoruz. Birebir iletişimler kuruyoruz. Ötekileştirme ya da farklı bir arayış içerisine girmedik. Tamamen Kepez’e ne yapılabilir ona baktık. Mevcut belediye bizde olmadığı zamanlarda da birçok konuda taşın altına elimizi koyduk. Kapalı Pazar yerinin finansmanı gibi, SUKAP projesi gibi. Belediyecilik anlamında her ne varsa yapmaya çalıştık. Grup başkanvekilimiz Bülent Turan da bu konuda oldukça hassas. Biz hiç ayırt etmeden, parti gözetmeden Çanakkale’ye girebilecek ne varsa getirmeye çalıştık. Biz Kepez’in dertlerine sorunlarına talibiz. İş yapmaya talibiz. Biz bir fikri empoze etmek için çalışmıyoruz. Biz buradaki yaşam kalitesini nasıl arttırabiliriz hep böyle düşünüyoruz. Hep bunları anlattık. Geldiğimiz noktada da bizim irtibatta olduğumuz herkes bu konuda ciddi anlamda olumlu yaklaştı. Bunu görüyoruz. Samimi olursanız bunu halk da anlıyor” ifadelerini kullandı.
“AK PARTİ YEREL YÖNETİMLER OLARAK HEP BAŞARILI OLDU”
Altınok, Kepez’in kabuğunu kırmasının vaktinin geldiğini söyleyerek şunları söyledi: “Çünkü Kepez artık kabına sığmıyor. AK Parti Belediyeciliğinin gücünü Kepez’de hissettirmek istiyoruz. Ciddi anlamda bizim partimiz belediyecilikten çıktı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geliyor. O dönem hiçbir parti gözetmeden herkes kendisini alkışlıyordu. İstanbul’daki susuzluk sorunu çözüldü. Modern bir şehir havasını aldı. Birçok sorun çözülmüştü o dönemde. AK Parti yerel yönetimler olarak hep başarılı oldu. Biz de AK Parti Belediyeciliğini Kepez’de hissettirmek istiyoruz. Ciddi anlamda bizim partimiz belediyecilikten çıktı. Biz de belediyecilik anlayışımıza çok güveniyoruz. Kepez’e çok şey katacağımızı düşünüyoruz. Bizim artık bu dönemde yolu, suyu kanalizasyonu konuşmamız lazım. Bizim bu dönemde sosyal kültürel anlamda neler yapabiliriz onları konuşmamız lazım. Gönül belediyeciliğini düşünmemiz lazım. Belediyenin görevi sadece çöpü toplayıp suyu yapıp yolları yapmak değildir. Bu konuların çok kısa süre içerisinde çözüme kavuşabileceğine inanıyoruz. Burada sosyal anlamda insanların zaman geçirebileceği yerleri çok iyi değerlendirmek lazım. Sadece yeşil alan bırakıp kendi haline terk etmek oraya bir yeşil alan yaptık anlamına gelmiyor. Buraları bakımlı olabilecek yerler haline getirmek lazım. Kepez Çanakkale’nin güneye açılan kapısıdır. O yüzden tatil havasını burada daha çok yaşatmak istiyoruz. Kepez’i yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla, hayvanseveriyle daha iyi bir hale getirmek istiyoruz. Hayat kalitesini daha yukarı çıkaran bir belediyecilikle, sosyal bir belediyecilik anlayışını burada zirveye çıkarmak istiyoruz. Bunlar da sorunların çözümü olarak ürettiğimiz projeler. Bunları 5 seneye sığdıracağız. 5 sene sonunda tamamlanmış projeler olacak. Bunları yapabilecek olan partinin AK Parti olduğu konusunda da hepimiz hemfikiriz.”