Adalılar Taleplerini İlettiler: Deniz Otobüsü Seferlerinin Yeniden Başlasın

İlçeler 11.04.2022 - 12:48, Güncelleme: 11.04.2022 - 12:48
 

Adalılar Taleplerini İlettiler: Deniz Otobüsü Seferlerinin Yeniden Başlasın

Gökçeada Ada Dayanışması, GESTAŞ’ın Eceabat İskelesi’nde bir araya gelerek, taleplerini sıraladı. Deniz otobüsü seferlerinin yeniden başlatılması ve arabalı vapurun direkt olarak Çanakkale’den sefer yapması gibi talepleri içeren basın açıklaması okundu.
Dayanışma adına açıklamayı okuyan CHP'li Gökçeada Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aydın şu ifadeleri kullandı: "Ulaşım hakkı; en temel haklar olan çalışma, sağlık, eğitim ve kültürel yaşama katılma gibi diğer kamusal haklar ile doğrudan ve açık bir ilişki içindedir. Bu bakımdan "ulaşım hakkı", diğer haklara erişime aracılık eden temel bir insan hakkıdır. Kamusal alanda gerçekleşen niteliği ve insanların şu ya da bu şekilde toplum yaşamına katılmak için kullanmak zorunda olduğu ulaşımın; anayasa ile koruma altına alınmış 'kamusal bir hak' olduğu açıktır. Bu sebeple sosyal devlet olmanın gereği, ulaşım; tek amacı kar etmek olan serbest piyasa koşullarına terk edilemeyecek bir alandır. Bizler ana karaya uzakta yaşayan Gökçeadalılar olarak hem kış, hem de yaz koşullarında ulaşımda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sıkıntılarımızın çözüm mercii direkt olarak GESTAŞ’ın kendisidir. Taleplerimizle ilgili hem Sayın Valimizle, hem Sayın Kaymakamımızla ve hem de Sayın Belediye Başkanımızla görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde kendilerinin dayanışmamıza gösterdikleri ilgi ve samimiyetlerinden ötürü yaklaşımlarına teşekkür ediyoruz. Ada Halkının aşağıda sıraladığımız talepleri ile ilgili GESTAŞ’ın acilen çözüm odaklı bir çalışma yapıp, isteklerimizi yerine getirmesini istiyoruz. Bizlerin bu istekleri karşılanamayacak istekler değildir. Nitelikli ve güvenli ulaşımın yerine getirilmesi açısından zaman zaman mahrumiyetin büyük eziyetini yaşadığımız Ada'da, taleplerimizin gerçekleşmesi son derece önemlidir.” Dayanışmaya destek vermek için katılım sağlayan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da, “İnsan yaşamının daha da güzelleşmesi, adadaki yaşamın daha kolay hale gelmesi için istenilen şeyler, idarenin yapabileceği şeyler bunlar. Bu sese kulak verilmesini diliyorum. Gökçeada, gerçekten çok güzel bir adamız, oraya ulaşımın sorunsuz olması ve insanların ulaşabilmesi bizim için çok önemli, yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi. Adalılar, GESTAŞ’tan taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “1- Çanakkale’ye deniz otobüsü seferlerinin yeniden başlatılması. 2- Arabalı vapurun direk olarak Çanakkale’ye sefer yapması. 3- GESTAŞ’ın Ada’ya ulaşımda açık denize uygun, daha güvenli ve donanımlı bir gemi tahsis etmesi. 4- GESTAŞ’ın Gökçeada ve Kabatepe iskelelerindeki yer hizmetlerini iyileştirmesi. 5- Ada’daki GESTAŞ temsilciliğinin sürekli ulaşılabilir ve işlevsel bir hale getirilmesi. 6- GESTAŞ’ın Kabatepe - Eceabat arasındaki yolcu transferini sağlaması. 7- Kış feribot seferlerinin sıklaştırılması. 8- Gökçeada Belediyesi Hasta Nakil Aracından gemi ücreti alınmaması.” 9- Gemiden yaya yolcu iniş ve binişlerinin daha güvenli ve kolay erişilebilir biçimde düzenlenmesi.”
Gökçeada Ada Dayanışması, GESTAŞ’ın Eceabat İskelesi’nde bir araya gelerek, taleplerini sıraladı. Deniz otobüsü seferlerinin yeniden başlatılması ve arabalı vapurun direkt olarak Çanakkale’den sefer yapması gibi talepleri içeren basın açıklaması okundu.

Dayanışma adına açıklamayı okuyan CHP'li Gökçeada Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aydın şu ifadeleri kullandı:
"Ulaşım hakkı; en temel haklar olan çalışma, sağlık, eğitim ve kültürel yaşama katılma gibi diğer kamusal haklar ile doğrudan ve açık bir ilişki içindedir. Bu bakımdan "ulaşım hakkı", diğer haklara erişime aracılık eden temel bir insan hakkıdır. Kamusal alanda gerçekleşen niteliği ve insanların şu ya da bu şekilde toplum yaşamına katılmak için kullanmak zorunda olduğu ulaşımın; anayasa ile koruma altına alınmış 'kamusal bir hak' olduğu açıktır. Bu sebeple sosyal devlet olmanın gereği, ulaşım; tek amacı kar etmek olan serbest piyasa koşullarına terk edilemeyecek bir alandır. Bizler ana karaya uzakta yaşayan Gökçeadalılar olarak hem kış, hem de yaz koşullarında ulaşımda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sıkıntılarımızın çözüm mercii direkt olarak GESTAŞ’ın kendisidir. Taleplerimizle ilgili hem Sayın Valimizle, hem Sayın Kaymakamımızla ve hem de Sayın Belediye Başkanımızla görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde kendilerinin dayanışmamıza gösterdikleri ilgi ve samimiyetlerinden ötürü yaklaşımlarına teşekkür ediyoruz. Ada Halkının aşağıda sıraladığımız talepleri ile ilgili GESTAŞ’ın acilen çözüm odaklı bir çalışma yapıp, isteklerimizi yerine getirmesini istiyoruz. Bizlerin bu istekleri karşılanamayacak istekler değildir. Nitelikli ve güvenli ulaşımın yerine getirilmesi açısından zaman zaman mahrumiyetin büyük eziyetini yaşadığımız Ada'da, taleplerimizin gerçekleşmesi son derece önemlidir.”
Dayanışmaya destek vermek için katılım sağlayan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da, “İnsan yaşamının daha da güzelleşmesi, adadaki yaşamın daha kolay hale gelmesi için istenilen şeyler, idarenin yapabileceği şeyler bunlar. Bu sese kulak verilmesini diliyorum. Gökçeada, gerçekten çok güzel bir adamız, oraya ulaşımın sorunsuz olması ve insanların ulaşabilmesi bizim için çok önemli, yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.
Adalılar, GESTAŞ’tan taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
“1- Çanakkale’ye deniz otobüsü seferlerinin yeniden başlatılması.
2- Arabalı vapurun direk olarak Çanakkale’ye sefer yapması.
3- GESTAŞ’ın Ada’ya ulaşımda açık denize uygun, daha güvenli ve donanımlı bir gemi tahsis etmesi.
4- GESTAŞ’ın Gökçeada ve Kabatepe iskelelerindeki yer hizmetlerini iyileştirmesi.
5- Ada’daki GESTAŞ temsilciliğinin sürekli ulaşılabilir ve işlevsel bir hale getirilmesi.
6- GESTAŞ’ın Kabatepe - Eceabat arasındaki yolcu transferini sağlaması.
7- Kış feribot seferlerinin sıklaştırılması.
8- Gökçeada Belediyesi Hasta Nakil Aracından gemi ücreti alınmaması.”
9- Gemiden yaya yolcu iniş ve binişlerinin daha güvenli ve kolay erişilebilir biçimde düzenlenmesi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.