Çevre Felaketi Oluşturuyoruz!

Güncel 23.11.2021 - 12:47, Güncelleme: 23.11.2021 - 12:47
 

Çevre Felaketi Oluşturuyoruz!

İl Genel Meclis Bağımsız Üyesi Erdal Güler, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantılarının 3. oturumunda köylere kanalizasyon ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu verdi. Arıtma sistemlerinin maliyetinden dolayı köylerde çalıştırılamadığını da sözlerine ekleyen Güler, “Köydeki fosseptikleri topluyoruz, hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve fosseptik ile alakalı ya kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel fosseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum.” dedi.
Çanakkale İl Genel Meclisi Kasım Ayı 3. Bileşimi, 1.Oturumu Yapıldı. 3. Bileşim; yoklama ve açılışın ardından,  meclis üyeleri tarafından meclise verilen önergelerin okunması ile devam edildi. 17 komisyon raporu görüşülerek oylandı. Komisyon raporlarının görüşülmesi sırasında, köylerin kanalizasyon şebekesi ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarının görüşülmesi maddesinde söz alan İl Genel Meclisi Bağımsız Üyesi Erdal Gürel arıtma olmadıktan sonra köylere kanalizasyon ya da fosseptik yapılmasının doğru olmayacağını ifade ederek “ Bu konu çok önemli. Daha öncede meclisimizde bu konu ile ilgili bir gündem oluşmuştu. Kanalizasyonlar ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu vermemin nedeni anlatmak isterim. Kanalizasyon çok ciddi bir problem olduğu hepimiz tarafından aşikâr. Üstüne basa basa Sayın valimizden ve sayın idaremizden, değerli meclisimizden ve komisyonlarımızdan talebim şu yönde olacaktır. Kırsalda yaptığımız kanalizasyon hizmetlerinin maalesef arıtma sistemleri ile ilgili bir takım sıkıntılar söz konusu. Dolayısı ile köylerimizin birçoğunun üst yapı problemleri halledilmiş yani çözülmüş durumda. Birçok köyümüze parke taş döşenmiş ve asfaltlama çalışması yapılmıştır. Bu köylerde kanalizasyon ile ilgili yapılan işlerde birincisi üst yapıyı yeni yapılmış sorunsuz üst yapıyı yok ediyoruz. Bu köylerde kanalizasyon çalışmasının ardından yine üst yapı ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç olacak.  Yaptığımız kanalizasyon çalışmasını arıtma sistemi olmadan hayata geçirmek zorunda kalıyoruz, çünkü arıtma sistemlerinin maliyeti çok yüksek. Köylerin gelirleri olmadığı için bu köylere idare tarafından arıtma sistemi yapılsa dahi bu arıtma sisteminin bütçesinin olmadığından dolayı köylünün bu sistemin giderlerini karşılamasının mümkün değil. Dolayısı ile biz ne yapıyoruz? Köydeki fosseptikleri topluyoruz, hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve fosseptik ile alakalı ya kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel fosseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum.” dedi.   SARIÇAY’A DÖKÜLEN KANALİZASYON İÇİN PROTOKOL İMZALANACAK Meclis Üyesi Gürel;  Sarıçay’a kanalizasyonları dökülen 4 köy ile ilgili olarak bilgi almak içinde “Bu konu Çanakkale belediyesi ile İl Özel idaresi arasında yapılması planlanan protokol ile ilgili bir yol alındı mı, bu konuda hangi aşamadayız?” diye sordu. Gürel’in sorusuna ilgili daire müdürü Çanakkale belediyesinin bu dört köyün ürettiği atık su miktarını belirleyerek atık su için en düşük atık su berteraf bedeli belirleyecek ve protokol imzalanacak” açıklaması yapıldı.
İl Genel Meclis Bağımsız Üyesi Erdal Güler, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantılarının 3. oturumunda köylere kanalizasyon ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu verdi. Arıtma sistemlerinin maliyetinden dolayı köylerde çalıştırılamadığını da sözlerine ekleyen Güler, “Köydeki fosseptikleri topluyoruz, hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve fosseptik ile alakalı ya kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel fosseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum.” dedi.

Çanakkale İl Genel Meclisi Kasım Ayı 3. Bileşimi, 1.Oturumu Yapıldı. 3. Bileşim; yoklama ve açılışın ardından,  meclis üyeleri tarafından meclise verilen önergelerin okunması ile devam edildi. 17 komisyon raporu görüşülerek oylandı.
Komisyon raporlarının görüşülmesi sırasında, köylerin kanalizasyon şebekesi ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarının görüşülmesi maddesinde söz alan İl Genel Meclisi Bağımsız Üyesi Erdal Gürel arıtma olmadıktan sonra köylere kanalizasyon ya da fosseptik yapılmasının doğru olmayacağını ifade ederek “ Bu konu çok önemli. Daha öncede meclisimizde bu konu ile ilgili bir gündem oluşmuştu. Kanalizasyonlar ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu vermemin nedeni anlatmak isterim. Kanalizasyon çok ciddi bir problem olduğu hepimiz tarafından aşikâr. Üstüne basa basa Sayın valimizden ve sayın idaremizden, değerli meclisimizden ve komisyonlarımızdan talebim şu yönde olacaktır. Kırsalda yaptığımız kanalizasyon hizmetlerinin maalesef arıtma sistemleri ile ilgili bir takım sıkıntılar söz konusu. Dolayısı ile köylerimizin birçoğunun üst yapı problemleri halledilmiş yani çözülmüş durumda. Birçok köyümüze parke taş döşenmiş ve asfaltlama çalışması yapılmıştır. Bu köylerde kanalizasyon ile ilgili yapılan işlerde birincisi üst yapıyı yeni yapılmış sorunsuz üst yapıyı yok ediyoruz. Bu köylerde kanalizasyon çalışmasının ardından yine üst yapı ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç olacak.  Yaptığımız kanalizasyon çalışmasını arıtma sistemi olmadan hayata geçirmek zorunda kalıyoruz, çünkü arıtma sistemlerinin maliyeti çok yüksek. Köylerin gelirleri olmadığı için bu köylere idare tarafından arıtma sistemi yapılsa dahi bu arıtma sisteminin bütçesinin olmadığından dolayı köylünün bu sistemin giderlerini karşılamasının mümkün değil. Dolayısı ile biz ne yapıyoruz? Köydeki fosseptikleri topluyoruz, hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve fosseptik ile alakalı ya kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel fosseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum.” dedi.  
SARIÇAY’A DÖKÜLEN KANALİZASYON İÇİN PROTOKOL İMZALANACAK
Meclis Üyesi Gürel;  Sarıçay’a kanalizasyonları dökülen 4 köy ile ilgili olarak bilgi almak içinde “Bu konu Çanakkale belediyesi ile İl Özel idaresi arasında yapılması planlanan protokol ile ilgili bir yol alındı mı, bu konuda hangi aşamadayız?” diye sordu.
Gürel’in sorusuna ilgili daire müdürü Çanakkale belediyesinin bu dört köyün ürettiği atık su miktarını belirleyerek atık su için en düşük atık su berteraf bedeli belirleyecek ve protokol imzalanacak” açıklaması yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.