“Devletin Ödediği Grip Aşıları Henüz Gelmedi”

Güncel 08.11.2021 - 11:26, Güncelleme: 08.11.2021 - 11:26
 

“Devletin Ödediği Grip Aşıları Henüz Gelmedi”

Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata, kur artışı nedeni ile ilaçlardaki fiyat artışlarını, grip aşısını ve sosyal güvenlik kurumunun ödeme kapsamından çıkardığı ilaçları anlattı. Grip aşısı için reçeteli olsa bile tedarik olmadığı için veremediklerini ifade eden Karaat, ücretli aşıların depolarda olduğunu vurguladı.
Sağlık sektöründe en az korona aşıları kadar konuşulan grip aşıları ve dövizin artışı ile bazı ilaçların tedarikinde yaşanan sıkıntılar gibi birçok konuda değerlendirme yapan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata önemli noktalarda açıklamalar yaptı.  “DEVLETİN ÖDEDİĞİ GRİP AŞILARI HENÜZ GELMEDİ” Döviz fiyatlarının ilaç üzerine etkilerini değerlendiren Karaata; ‘’Grip aşısında geçen sene de aynı sorunu yaşamıştık. Grip aşısında tedarikçi firmalar talebin çok olmasından dolayı, planlamada bir eksiklik oluyor herhalde, ilk parti eczanelere gelen ilaç 85 liradan satışı var SGK kapsamında değil, arz eden vatandaşlar parası ile alıp yaptırdılar. İlk Sağlık Bakanlığından aşı hak eden, SGK’nın ödediği aşılar kademeli olarak, korona aşıları, 85 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlarda tanımlandı. Zaman içeresinde aşamalı olarak 70-65 gibi, yaş grubuna kadar, indi. Ama şuan reçeteli dahi gelse şu anda tedarik olmadığından dolayı veremiyoruz. Depolara gelmesini bekliyoruz. Kasımın ilk haftasına doğru SGK kapsamında yapılan aşıların sisteme girileceği bilgisi tarafımıza bilgisi verildi. Ama ücretli aşılar piyasadan mevcut’’ diye konuştu. “BAZI ORTOPEDİK JELLER VE AĞRI KESİCİLER SGK ÖDEME KAPSAMINDAN ÇIKARILDI” SGK’nın bazı ilaçların ödemeden çıkardığını da aktaran Karaata; ‘’Şimdi tasarruf mu desek bilemiyoruz, bazı ilaçların kullanılması ile alakalı bazı ilacın yüzeysel olarak kullanım olmadığı için piyasadan çıkardı. Ödemeden çıkardı jeller ağrı kesicileri ödemeden çıkardı tabi o SGK’nın kendi tasarrufu, biz de eczacı olarakta vatandaşın ilaca erişmesinde parasını harcamasında karşılaştığı zorlukları yaşadıkça göreceğiz‘’ dedi. “YERLİ ÜRETİCİ HAMMADDE ALMADA ZORLANIYOR” Doların artışı ile ilaçların olası durumu ile ilgili değerlendirme yapan Jale Karaata; ‘’Tabii kur artışında sade ilaç değil tüm sektörleri etkiliyor. Kaçınılmaz ilaçların fiyatlandırılmasında Sağlık Bakanlığınca bir ilaç fiyat kararnamesi var. İthal ilaçlar ve dövize bağlı ham maddeler dövize bağlı değerlendiriliyor. Bu da senede bir kez toplanılıyor, geçen sene Ekim 2021 yılında sabit kur yanlış hatırlamıyorsam, 4.5 olarak değerlendirildi. Şu an dövizin Euro’nun nereye geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu durumda yerli üretici ham maddeyi almada zorlanıyor, ilacı ithal eden firmalar ithalatta zorlanıyor. Hani muadili olan ilaçlarda zorluk çekmiyoruz ama muadil olmayan ilaçlarda şu dönemde bazı ilaçlarda kura bağlı olarak sıkıntı hat safhada, biz elimizden geldiğinde muadili vermeye çalışıyoruz. ‘’ şeklinde konuştu.
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata, kur artışı nedeni ile ilaçlardaki fiyat artışlarını, grip aşısını ve sosyal güvenlik kurumunun ödeme kapsamından çıkardığı ilaçları anlattı. Grip aşısı için reçeteli olsa bile tedarik olmadığı için veremediklerini ifade eden Karaat, ücretli aşıların depolarda olduğunu vurguladı.

Sağlık sektöründe en az korona aşıları kadar konuşulan grip aşıları ve dövizin artışı ile bazı ilaçların tedarikinde yaşanan sıkıntılar gibi birçok konuda değerlendirme yapan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata önemli noktalarda açıklamalar yaptı. 
“DEVLETİN ÖDEDİĞİ GRİP AŞILARI HENÜZ GELMEDİ”
Döviz fiyatlarının ilaç üzerine etkilerini değerlendiren Karaata; ‘’Grip aşısında geçen sene de aynı sorunu yaşamıştık. Grip aşısında tedarikçi firmalar talebin çok olmasından dolayı, planlamada bir eksiklik oluyor herhalde, ilk parti eczanelere gelen ilaç 85 liradan satışı var SGK kapsamında değil, arz eden vatandaşlar parası ile alıp yaptırdılar. İlk Sağlık Bakanlığından aşı hak eden, SGK’nın ödediği aşılar kademeli olarak, korona aşıları, 85 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlarda tanımlandı. Zaman içeresinde aşamalı olarak 70-65 gibi, yaş grubuna kadar, indi. Ama şuan reçeteli dahi gelse şu anda tedarik olmadığından dolayı veremiyoruz. Depolara gelmesini bekliyoruz. Kasımın ilk haftasına doğru SGK kapsamında yapılan aşıların sisteme girileceği bilgisi tarafımıza bilgisi verildi. Ama ücretli aşılar piyasadan mevcut’’ diye konuştu.
“BAZI ORTOPEDİK JELLER VE AĞRI KESİCİLER SGK ÖDEME KAPSAMINDAN ÇIKARILDI”
SGK’nın bazı ilaçların ödemeden çıkardığını da aktaran Karaata; ‘’Şimdi tasarruf mu desek bilemiyoruz, bazı ilaçların kullanılması ile alakalı bazı ilacın yüzeysel olarak kullanım olmadığı için piyasadan çıkardı. Ödemeden çıkardı jeller ağrı kesicileri ödemeden çıkardı tabi o SGK’nın kendi tasarrufu, biz de eczacı olarakta vatandaşın ilaca erişmesinde parasını harcamasında karşılaştığı zorlukları yaşadıkça göreceğiz‘’ dedi.
“YERLİ ÜRETİCİ HAMMADDE ALMADA ZORLANIYOR”
Doların artışı ile ilaçların olası durumu ile ilgili değerlendirme yapan Jale Karaata; ‘’Tabii kur artışında sade ilaç değil tüm sektörleri etkiliyor. Kaçınılmaz ilaçların fiyatlandırılmasında Sağlık Bakanlığınca bir ilaç fiyat kararnamesi var. İthal ilaçlar ve dövize bağlı ham maddeler dövize bağlı değerlendiriliyor. Bu da senede bir kez toplanılıyor, geçen sene Ekim 2021 yılında sabit kur yanlış hatırlamıyorsam, 4.5 olarak değerlendirildi. Şu an dövizin Euro’nun nereye geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu durumda yerli üretici ham maddeyi almada zorlanıyor, ilacı ithal eden firmalar ithalatta zorlanıyor. Hani muadili olan ilaçlarda zorluk çekmiyoruz ama muadil olmayan ilaçlarda şu dönemde bazı ilaçlarda kura bağlı olarak sıkıntı hat safhada, biz elimizden geldiğinde muadili vermeye çalışıyoruz. ‘’ şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.