“AŞISIZ MAKİNAYA BAĞLANDI, DİĞERİ YÜRÜYEREK ÇIKTI”

Güncel 30.08.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

“AŞISIZ MAKİNAYA BAĞLANDI, DİĞERİ YÜRÜYEREK ÇIKTI”

Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener son zamanlarda çok konuşulan ‘koronavirüs aşısı’ konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı. Şener, aşı olmayanların şu anda hastalığı çok ağır geçirdiğini söyleyerek, “Aşısızı makineye bağlayıp yoğun bakıma verdik, diğeri yürüyerek çıktı” dedi.
Salgınla mücadele konusunda en önemli silah olan koronavirüs aşısı hakkında kimilerinin tedirgin yaklaşması ile ilgili Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener’den açıklama geldi. Şener, yaptığı açıklamada, “Aşılanmak kadar, vücudun buna oluşturduğu yeterli yanıt da önemlidir ve bunun ilk adımı aşıdır. Korona pozitif biri 47 yaşında, diğeri 42 yaşında iki hasta. Aşılı olan taburcu oldu (5. Günde). Aşısızı makineye bağlayıp yoğun bakıma verdik, diğeri yürüyerek çıktı, bilmem anlatabiliyor muyum” dedi.   “HEM İSTATİSTİKSEL HEM DE TECRÜBE İLE SÖYLÜYORUM” Şener, aşılama yaşının 15-17 arasında düşmesi hakkında ise,”15-17 yaş tanımlanan aşılar uygulamada fayda sağlayacaktır. On iki yaş üstü kronik hastalığı olanlara aşılama dünyada yeni değil, bir süredir uygulanıyor. Dördüncü doz, kareyi tamamlamak için aşı akılcı değil, çünkü örneği yok. Okulların açık kalmasının kaderi hiç aşılanmamış 18 milyona bağlı. Eğer yeniden kapanma olur ise, ‘Benim de aşımı olmam neden gerekli’ diyenlere, varyantların çıkmaması için, yeniden kapanma vb. katı tedbirlere gerek kalmaması için, her şeyden önemlisi kendiniz için; çünkü hangi aşı olur ise olsun yoğun bakım yatışı ve ölümü önlüyor. Hem istatistiksel hem de tecrübe ile söylüyorum” ifadelerini kullandı.    AŞILANMAYA RAĞMEN COVİD 19 ENFEKSİYONU MÜMKÜN MÜDÜR? Şener, son olarak şu bilgileri verdi: “Aşılanmaya rağmen Covid 19 enfeksiyonu mümkün müdür, evet. Buna ‘breakthrough Infection’ diyoruz. Tanımı şöyle; iki doz aşılanmadan iki inkübasyon dönemi sonrasında görülen Covid 19 enfeksiyonu ABD verilerine göre bu oran %0,05 Bu tanıma uymayan her olgu eksik bağışıklamadır. Çünkü yeterli koruyucu antikor çift dozdan iki kuluçka dönemi sonra (ortalama) oluşuyor.”
Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener son zamanlarda çok konuşulan ‘koronavirüs aşısı’ konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı. Şener, aşı olmayanların şu anda hastalığı çok ağır geçirdiğini söyleyerek, “Aşısızı makineye bağlayıp yoğun bakıma verdik, diğeri yürüyerek çıktı” dedi.

Salgınla mücadele konusunda en önemli silah olan koronavirüs aşısı hakkında kimilerinin tedirgin yaklaşması ile ilgili Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener’den açıklama geldi. Şener, yaptığı açıklamada, “Aşılanmak kadar, vücudun buna oluşturduğu yeterli yanıt da önemlidir ve bunun ilk adımı aşıdır. Korona pozitif biri 47 yaşında, diğeri 42 yaşında iki hasta. Aşılı olan taburcu oldu (5. Günde). Aşısızı makineye bağlayıp yoğun bakıma verdik, diğeri yürüyerek çıktı, bilmem anlatabiliyor muyum” dedi.  
“HEM İSTATİSTİKSEL HEM DE TECRÜBE İLE SÖYLÜYORUM”
Şener, aşılama yaşının 15-17 arasında düşmesi hakkında ise,”15-17 yaş tanımlanan aşılar uygulamada fayda sağlayacaktır. On iki yaş üstü kronik hastalığı olanlara aşılama dünyada yeni değil, bir süredir uygulanıyor. Dördüncü doz, kareyi tamamlamak için aşı akılcı değil, çünkü örneği yok. Okulların açık kalmasının kaderi hiç aşılanmamış 18 milyona bağlı. Eğer yeniden kapanma olur ise, ‘Benim de aşımı olmam neden gerekli’ diyenlere, varyantların çıkmaması için, yeniden kapanma vb. katı tedbirlere gerek kalmaması için, her şeyden önemlisi kendiniz için; çünkü hangi aşı olur ise olsun yoğun bakım yatışı ve ölümü önlüyor. Hem istatistiksel hem de tecrübe ile söylüyorum” ifadelerini kullandı.   
AŞILANMAYA RAĞMEN COVİD 19 ENFEKSİYONU MÜMKÜN MÜDÜR?
Şener, son olarak şu bilgileri verdi: “Aşılanmaya rağmen Covid 19 enfeksiyonu mümkün müdür, evet. Buna ‘breakthrough Infection’ diyoruz. Tanımı şöyle; iki doz aşılanmadan iki inkübasyon dönemi sonrasında görülen Covid 19 enfeksiyonu ABD verilerine göre bu oran %0,05 Bu tanıma uymayan her olgu eksik bağışıklamadır. Çünkü yeterli koruyucu antikor çift dozdan iki kuluçka dönemi sonra (ortalama) oluşuyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.