Üretimin Devam Etmesi İçin Üreticinin Korunması Şart

Ekonomi 05.07.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Üretimin Devam Etmesi İçin Üreticinin Korunması Şart

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, yaz mevsimi ile beraber tarımın ve üreticinin bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda artan sebze-meyve fiyatlarının tarımdaki girdi maliyetlerinden olduğunu da vurgulayan Baytekin, koronavirüs salgınından dolayı işletmelerin ürün almadığını da söyledi. Baytekin, girdi maliyetleri ve koronavirüs etkileri derken, üretimin devam etmesi için üreticinin korunmasının şart olduğunun altını çizdi. 
Yaz mevsiminin gelmesi ile birçok çeşitte ürün yetiştirilen Çanakkale’de üreticinin durumu ve ürünlerin tezgahlardaki fiyatları hakkında ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, çeşitli bilgiler verdi. Baytekin,  son zamanlarda artan fiyatların sebebinin, üretim esnasındaki maliyetler olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de tarla ile tezgâh arasında oluşan büyük fiyat farklarının hala önüne geçilemedi. Hala daha tarlada oluşan fiyatla, tezgahtaki fiyat arasında 5 ila 10 kat fark bulunuyor. Aracı sayısının fazla ve bozulma riskinin olduğu ürünlerde fark daha da büyüyor. 2021 yaz sezonunda domates ve salçalık biber yetiştiriciliği artan girdi fiyatları nedeniyle daha maliyetli hale geldi. Gübre fiyatları iki katından daha fazla arttı. Domates ve biber yetiştiriciliğinde toplamda dekara 150 kg civarında gübre kullanılıyor. Dekara sadece gübre maliyeti 600 TL’nin üzerine çıktı. Fide maliyetleri dekarda domateste 2000 TL, salçalık biberde 3000 TL’yi geçiyor. Günlük yevmiyeler 150 TL civarında. Bir dekar alanda hizmet satın alımı, fide dikimi, ot çapası, hasat olmak üzere 2000 TL’yi geçiyor. Geçen yıl domates ve biber üretiminde dekara maliyet 5000 TL civarındaydı. Bu sene yüzde 50’den daha fazla arttı. İstatistiklere göre, domateste verim 6 ton, salçalık biberde ise 3 ton civarında görünüyor. Maliyetler toplandığında domatesin kilosu 1,5 TL’ye, salçalık biberin ise 3 TL’ye mal oluyor. Çiftçinin yüksek girdili ürünlerde en büyük endişesi, ürün arzının artması ve talebin azalması nedeniyle fiyatların düşmesi. 2021 üretim sezonunda üretim fazlası ürün fiyatlarını maliyetinin altına düşürebilir” diye anlattı.  SALGIN PİYASAYI ETKİLEDİ Türkiye’de iki senedir korona salgını nedeniyle oteller, moteller, lokanta ve restoranlar piyasadan çok az gıda çekiyor. Her sene Türkiye’ye 40 milyon civarında turist geliyordu. Yine yerel hareketlilik oldukça yüksekti. Dolayısıyla gıda ürünlerine talep önemli derecede azalmış görünüyor. Geçen sene patates ve çeltiğin üretici elinde kalması bu yüzdendi” diyen Baytekin, “Gıda ve yem fiyatları birbirine yaklaştı. Bir çuval yem ile bir çuval un arasında 5 lira fiyat farkı kaldı. Halen hasat sezonu devam ediyor. Yem hammaddesi arpa ile gıda hammaddesi buğday borsalarda birbirine yakın fiyatlarla işlem görüyor. Yem fiyatları ikiye katlanırken, süt fiyatları yerinde saymaya devam ediyor. Türkiye’nin peynir stokları sürekli artıyor. Otel, motel, lokanta ve restoranların daralan işleri, süt sektöründe stokları artırıyor. Fiyatların bir istikrara kavuşması için devlet müdahalesi kaçınılmaz görünüyor. Gıda üretimi stratejiktir. Üretimin devam etmesi için üreticinin korunması şarttır. Kredi verme, borç erteleme gibi uygulamalar çözüm değildir. Ürününü değerinde satmasını sağlamak daha önemlidir. Kazanan çiftçi her zaman daha sağlıklı ve istikrarlı ürün üretir” ifadelerini kullandı.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, yaz mevsimi ile beraber tarımın ve üreticinin bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda artan sebze-meyve fiyatlarının tarımdaki girdi maliyetlerinden olduğunu da vurgulayan Baytekin, koronavirüs salgınından dolayı işletmelerin ürün almadığını da söyledi. Baytekin, girdi maliyetleri ve koronavirüs etkileri derken, üretimin devam etmesi için üreticinin korunmasının şart olduğunun altını çizdi. 

Yaz mevsiminin gelmesi ile birçok çeşitte ürün yetiştirilen Çanakkale’de üreticinin durumu ve ürünlerin tezgahlardaki fiyatları hakkında ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, çeşitli bilgiler verdi. Baytekin,  son zamanlarda artan fiyatların sebebinin, üretim esnasındaki maliyetler olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de tarla ile tezgâh arasında oluşan büyük fiyat farklarının hala önüne geçilemedi. Hala daha tarlada oluşan fiyatla, tezgahtaki fiyat arasında 5 ila 10 kat fark bulunuyor. Aracı sayısının fazla ve bozulma riskinin olduğu ürünlerde fark daha da büyüyor. 2021 yaz sezonunda domates ve salçalık biber yetiştiriciliği artan girdi fiyatları nedeniyle daha maliyetli hale geldi. Gübre fiyatları iki katından daha fazla arttı. Domates ve biber yetiştiriciliğinde toplamda dekara 150 kg civarında gübre kullanılıyor. Dekara sadece gübre maliyeti 600 TL’nin üzerine çıktı. Fide maliyetleri dekarda domateste 2000 TL, salçalık biberde 3000 TL’yi geçiyor. Günlük yevmiyeler 150 TL civarında. Bir dekar alanda hizmet satın alımı, fide dikimi, ot çapası, hasat olmak üzere 2000 TL’yi geçiyor. Geçen yıl domates ve biber üretiminde dekara maliyet 5000 TL civarındaydı. Bu sene yüzde 50’den daha fazla arttı. İstatistiklere göre, domateste verim 6 ton, salçalık biberde ise 3 ton civarında görünüyor. Maliyetler toplandığında domatesin kilosu 1,5 TL’ye, salçalık biberin ise 3 TL’ye mal oluyor. Çiftçinin yüksek girdili ürünlerde en büyük endişesi, ürün arzının artması ve talebin azalması nedeniyle fiyatların düşmesi. 2021 üretim sezonunda üretim fazlası ürün fiyatlarını maliyetinin altına düşürebilir” diye anlattı.
 SALGIN PİYASAYI ETKİLEDİ
Türkiye’de iki senedir korona salgını nedeniyle oteller, moteller, lokanta ve restoranlar piyasadan çok az gıda çekiyor. Her sene Türkiye’ye 40 milyon civarında turist geliyordu. Yine yerel hareketlilik oldukça yüksekti. Dolayısıyla gıda ürünlerine talep önemli derecede azalmış görünüyor. Geçen sene patates ve çeltiğin üretici elinde kalması bu yüzdendi” diyen Baytekin, “Gıda ve yem fiyatları birbirine yaklaştı. Bir çuval yem ile bir çuval un arasında 5 lira fiyat farkı kaldı. Halen hasat sezonu devam ediyor. Yem hammaddesi arpa ile gıda hammaddesi buğday borsalarda birbirine yakın fiyatlarla işlem görüyor. Yem fiyatları ikiye katlanırken, süt fiyatları yerinde saymaya devam ediyor. Türkiye’nin peynir stokları sürekli artıyor. Otel, motel, lokanta ve restoranların daralan işleri, süt sektöründe stokları artırıyor. Fiyatların bir istikrara kavuşması için devlet müdahalesi kaçınılmaz görünüyor. Gıda üretimi stratejiktir. Üretimin devam etmesi için üreticinin korunması şarttır. Kredi verme, borç erteleme gibi uygulamalar çözüm değildir. Ürününü değerinde satmasını sağlamak daha önemlidir. Kazanan çiftçi her zaman daha sağlıklı ve istikrarlı ürün üretir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.