Turizmciler Devletten Teşviklerin Kış Döneminde De Devam Etmesini Talep Ediyor

Ekonomi 28.09.2020 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Turizmciler Devletten Teşviklerin Kış Döneminde De Devam Etmesini Talep Ediyor

Koronavirüs salgını sonrasında en etkilenen sektörlerden biri olan turizm, Çanakkaleli seyahat acentalarını zor durumda bırakmaya devam ediyor. Yaz sezonu boyunca, toplu seyahat yapmaktan kaçınan vatandaşların acentaları tercih etmemesinden kaynaklı verilen büyük kayıp, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının online olarak devam etmesi ile okul turlarının da iptal olması ile gittikçe büyüyor. Turizmciler, alınan tedbirleri doğru bulmasına rağmen, kendilerinin ekonomik anlamda gittikçe zorlandıklarını dile getirerek, devletten teşviklerin kış döneminde de devam etmesini talep ediyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, turizm sektörünün bu sene yüzde 90 bir kayıp yaşadığını belirterek, yaz aylarında kısa bir hareketlenme olsa dahi, geçtiğimiz senelere göre büyük bir zararda olduklarını belirtti. Çelik, vatandaşların koronavirüs sebebiyle toplu seyahatten uzak durmalarına hak verdiklerini fakat sektörden geçimini sağlayan binlerce kişinin de unutulmaması gerektiğini, devletin bu konuda teşvik kredileri ve uzun vadeli ödeme planları ile sektörü ayakta tutması konusunda beklenti içinde olduklarını söyledi. “ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞINI TAMAMEN SIFIRA İNDİ” Bu dönem eğitimin online olarak yapılacağı bilgisinin bakanlık tarafından açıklanmasının ardından ise, Çanakkale’ye gerçekleşen turların da iptal olduğunu ve bu durumun yine turizm çalışanlarını zorda bıraktığını söyleyen Çelik, “Normalde seyahat acentaları sonbahar aylarında okul turları düzenlerlerdi. Fakat okulların açılmayacak olması, acentalar için önemli bir gelir kaynağını tamamen sıfıra indirmiş oldu. Dolayısıyla acentelerin eğer sonbahar ve kış aylarında koronavirüs ile ilgili olumlu bir gelişme olmazsa Mart ayına, Nisan ayına kadar herhangi bir işlerinin olmayacağını öngörüyoruz. Seyahat acentalarını çok zor, çok daha kötü bir sürecin beklediğini düşünüyoruz. Devletimiz sağ olsun bu zamana kadar teşvikler, KGF ( kredi garanti fonu)kredileri, kısa çalışma ödeneği ve benzeri desteklerle seyahat acentalarının ayakta kalması sağlandı. Fakat seyahat acentalarına ciddi ve farklı bir uygulama yapılması gerekiyor. Çünkü sonbahar ve kış aylarında gerçekten seyahat acentalarının hiçbir işi olmayacak ve bu anlamda büyük bir kayba uğrayacaklar” ifadelerini kullandı. “İKİNCİ BİR TEŞVİK PAKETİNİ BEKLİYORUZ” Çelik,  “Biz seyahat acenteleri olarak devletimizden ikinci bir teşvik paketini bekliyoruz. Geri ödemesi en az bir yıl ya da altı ay sonra başlayacak, uzun vadeli, düşük faiz oranlı yeni teşvikler bekliyoruz. Seyahat acentaları, esnafı, bölgedeki yüzlerce binlerce çalışanı istihdam ediyor. Acentalar çok büyük bir kayıp yaşıyor. Bu sene sadece otel satışlarımız biraz iyi oldu. Bazı kesimler tatillerini otellerde değerlendirdiler. Çanakkale'de otellerimizin Ağustos ayında Eylül' ün 15'i ne kadar veya Temmuz'da 15'inden sonra iş yaptığını gördük. Zaten turizmde en önemli süreç 15 Temmuz - 15 Eylül arasında yaşandı. Çanakkale’de Ağustosun başı gibi pik noktasına ulaşan turizm hızla düşüşe geçti. Dolayısıyla acentacılar, seyahat acentaları bölgede çok zor durumdalar. Önümüzdeki dönemde acentaları çok daha zor günleri beklediğini düşünüyorum ve bu anlamda da yeni teşvikleri yeni destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Koronavirüs salgını sonrasında en etkilenen sektörlerden biri olan turizm, Çanakkaleli seyahat acentalarını zor durumda bırakmaya devam ediyor. Yaz sezonu boyunca, toplu seyahat yapmaktan kaçınan vatandaşların acentaları tercih etmemesinden kaynaklı verilen büyük kayıp, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının online olarak devam etmesi ile okul turlarının da iptal olması ile gittikçe büyüyor. Turizmciler, alınan tedbirleri doğru bulmasına rağmen, kendilerinin ekonomik anlamda gittikçe zorlandıklarını dile getirerek, devletten teşviklerin kış döneminde de devam etmesini talep ediyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, turizm sektörünün bu sene yüzde 90 bir kayıp yaşadığını belirterek, yaz aylarında kısa bir hareketlenme olsa dahi, geçtiğimiz senelere göre büyük bir zararda olduklarını belirtti. Çelik, vatandaşların koronavirüs sebebiyle toplu seyahatten uzak durmalarına hak verdiklerini fakat sektörden geçimini sağlayan binlerce kişinin de unutulmaması gerektiğini, devletin bu konuda teşvik kredileri ve uzun vadeli ödeme planları ile sektörü ayakta tutması konusunda beklenti içinde olduklarını söyledi.
“ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞINI TAMAMEN SIFIRA İNDİ”
Bu dönem eğitimin online olarak yapılacağı bilgisinin bakanlık tarafından açıklanmasının ardından ise, Çanakkale’ye gerçekleşen turların da iptal olduğunu ve bu durumun yine turizm çalışanlarını zorda bıraktığını söyleyen Çelik, “Normalde seyahat acentaları sonbahar aylarında okul turları düzenlerlerdi. Fakat okulların açılmayacak olması, acentalar için önemli bir gelir kaynağını tamamen sıfıra indirmiş oldu. Dolayısıyla acentelerin eğer sonbahar ve kış aylarında koronavirüs ile ilgili olumlu bir gelişme olmazsa Mart ayına, Nisan ayına kadar herhangi bir işlerinin olmayacağını öngörüyoruz. Seyahat acentalarını çok zor, çok daha kötü bir sürecin beklediğini düşünüyoruz. Devletimiz sağ olsun bu zamana kadar teşvikler, KGF ( kredi garanti fonu)kredileri, kısa çalışma ödeneği ve benzeri desteklerle seyahat acentalarının ayakta kalması sağlandı. Fakat seyahat acentalarına ciddi ve farklı bir uygulama yapılması gerekiyor. Çünkü sonbahar ve kış aylarında gerçekten seyahat acentalarının hiçbir işi olmayacak ve bu anlamda büyük bir kayba uğrayacaklar” ifadelerini kullandı.
“İKİNCİ BİR TEŞVİK PAKETİNİ BEKLİYORUZ”
Çelik,  “Biz seyahat acenteleri olarak devletimizden ikinci bir teşvik paketini bekliyoruz. Geri ödemesi en az bir yıl ya da altı ay sonra başlayacak, uzun vadeli, düşük faiz oranlı yeni teşvikler bekliyoruz. Seyahat acentaları, esnafı, bölgedeki yüzlerce binlerce çalışanı istihdam ediyor. Acentalar çok büyük bir kayıp yaşıyor. Bu sene sadece otel satışlarımız biraz iyi oldu. Bazı kesimler tatillerini otellerde değerlendirdiler. Çanakkale'de otellerimizin Ağustos ayında Eylül' ün 15'i ne kadar veya Temmuz'da 15'inden sonra iş yaptığını gördük. Zaten turizmde en önemli süreç 15 Temmuz - 15 Eylül arasında yaşandı. Çanakkale’de Ağustosun başı gibi pik noktasına ulaşan turizm hızla düşüşe geçti. Dolayısıyla acentacılar, seyahat acentaları bölgede çok zor durumdalar. Önümüzdeki dönemde acentaları çok daha zor günleri beklediğini düşünüyorum ve bu anlamda da yeni teşvikleri yeni destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.