Başhekim Akdur, Durumumuz Gerçekten İyi

Güncel 14.09.2020 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Başhekim Akdur, Durumumuz Gerçekten İyi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Çanakkale halkının koronavirüs salgınına karşı gerekli bilinci gösterdiğini gösterdiğini vurgulayarak, ˮÇanakkaleʹyi bu kapsamda değerlendirdiğimizde durumumuz gerçekten iyiˮ diye konuştu.
Başhekim Akdur'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: "ÇANAKKALE HALKI BU HASTALIĞIN CİDDİYETİNİN FARKINDA" "ÇOMÜ Hastanesi 23 Mart 2020 tarihinden itibaren Çanakkale ilinde “Pandemi Hastanesi” olarak COVID-19 hastalarına hizmet veriyor. Haziran ayı ile birlikte COVID hastalarının yanı sıra diğer hastalarımıza da sınırlı sayıda da olsa sağlık hizmeti vermeye başladık. Söylediğiniz gibi ciddi bir hasta trafiğini yönetmek durumunda kaldık. Yaklaşık altı aylık bu süreçte gerek hastanemize başvuran hastalarımızda gerekse il içerisindeki gözlemlerimde Çanakkale halkı genel anlamda bu hastalığın ciddiyetinin farkında. Ancak özellikle yaz ayları ile birlikte bu hastalığın yayılımını engelleyecek kurallara uyum konusunda bir rahatlama gözlemliyorum. Toplumdaki bu rahatlama maalesef bizim hasta trafiğimizde artış olarak gözlemleniyor." "DURUMUMUZ GERÇEKTEN İYİ" Çanakkale'deki vaka sayısına ilişkin sorular zaman zaman hastane dışında bana da yöneltiliyor. Kaç COVID’li hasta var? Vefat eden hasta sayısı? gibi. Hatta bazen çok abartılı rakamlar bile telafuz edildiğini duyuyorum tabii ki bunun doğru olmadığını söylüyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu hastaların tüm kayıtları, hastane takip verileri, bulguları ve hatta hastanemizdeki yatak sayıları solunum cihaz sayıları bunların doluluk oranları vs kayıt altında ve anlık olarak bu veriler Sağlık Bakanlığımıza, İl Sağlık Müdürlüğü’ne aktarılıyor. Dolayısı ile kulaktan kulağa yayılan bilgiler yerine resmi kurumların açıklamaları dikkate alınmalı. Bu konuda yetkili ve alanda çalışan sağlık ekiplerinin uyarılarının dikkate alınması açıklanacak sayıda daha önemli. Diğer illerdeki meslektaşlarım ile bu süreç boyunca hastalığın yönetimi konusunda sürekli temas halinde idik. Çanakkale ilini bu kapsamda değerlendirdiğimizde durumumuz gerçekten iyi. Bakın 6 aylık süreç boyunca olası veya kesin COVID-19 hastalarının sağlık hizmeti almalarında bir sıkıntı yaşanmadı yani mevcut sağlık alt yapısındaki kapasiteyi hiç aşmadı. Bunda özellikle bizim COVID tanısı koyduğumuz ya da olası olguların verilerinin İl Sağlık Müdürlüğüne anında iletiliyor olması, filyasyon ekiplerinin bu veriler ile il genelindeki olası temaslılarını ve virüsün kaynağını tespit ederek önlemleri hızlı alması etkili oldu. Büyük illerde yaşanan en önemli sıkıntının hastaneler ile İl sağlık Müdürlükleri ve alanda çalışan ekipler arasındaki bilgi akışında olduğunu düşünüyorum."
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Çanakkale halkının koronavirüs salgınına karşı gerekli bilinci gösterdiğini gösterdiğini vurgulayarak, ˮÇanakkaleʹyi bu kapsamda değerlendirdiğimizde durumumuz gerçekten iyiˮ diye konuştu.

Başhekim Akdur'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"ÇANAKKALE HALKI BU HASTALIĞIN CİDDİYETİNİN FARKINDA"

"ÇOMÜ Hastanesi 23 Mart 2020 tarihinden itibaren Çanakkale ilinde “Pandemi Hastanesi” olarak COVID-19 hastalarına hizmet veriyor. Haziran ayı ile birlikte COVID hastalarının yanı sıra diğer hastalarımıza da sınırlı sayıda da olsa sağlık hizmeti vermeye başladık. Söylediğiniz gibi ciddi bir hasta trafiğini yönetmek durumunda kaldık. Yaklaşık altı aylık bu süreçte gerek hastanemize başvuran hastalarımızda gerekse il içerisindeki gözlemlerimde Çanakkale halkı genel anlamda bu hastalığın ciddiyetinin farkında. Ancak özellikle yaz ayları ile birlikte bu hastalığın yayılımını engelleyecek kurallara uyum konusunda bir rahatlama gözlemliyorum. Toplumdaki bu rahatlama maalesef bizim hasta trafiğimizde artış olarak gözlemleniyor."

"DURUMUMUZ GERÇEKTEN İYİ"

Çanakkale'deki vaka sayısına ilişkin sorular zaman zaman hastane dışında bana da yöneltiliyor. Kaç COVID’li hasta var? Vefat eden hasta sayısı? gibi. Hatta bazen çok abartılı rakamlar bile telafuz edildiğini duyuyorum tabii ki bunun doğru olmadığını söylüyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu hastaların tüm kayıtları, hastane takip verileri, bulguları ve hatta hastanemizdeki yatak sayıları solunum cihaz sayıları bunların doluluk oranları vs kayıt altında ve anlık olarak bu veriler Sağlık Bakanlığımıza, İl Sağlık Müdürlüğü’ne aktarılıyor. Dolayısı ile kulaktan kulağa yayılan bilgiler yerine resmi kurumların açıklamaları dikkate alınmalı. Bu konuda yetkili ve alanda çalışan sağlık ekiplerinin uyarılarının dikkate alınması açıklanacak sayıda daha önemli. Diğer illerdeki meslektaşlarım ile bu süreç boyunca hastalığın yönetimi konusunda sürekli temas halinde idik. Çanakkale ilini bu kapsamda değerlendirdiğimizde durumumuz gerçekten iyi. Bakın 6 aylık süreç boyunca olası veya kesin COVID-19 hastalarının sağlık hizmeti almalarında bir sıkıntı yaşanmadı yani mevcut sağlık alt yapısındaki kapasiteyi hiç aşmadı. Bunda özellikle bizim COVID tanısı koyduğumuz ya da olası olguların verilerinin İl Sağlık Müdürlüğüne anında iletiliyor olması, filyasyon ekiplerinin bu veriler ile il genelindeki olası temaslılarını ve virüsün kaynağını tespit ederek önlemleri hızlı alması etkili oldu. Büyük illerde yaşanan en önemli sıkıntının hastaneler ile İl sağlık Müdürlükleri ve alanda çalışan ekipler arasındaki bilgi akışında olduğunu düşünüyorum."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.