Hazine Arazilerinde ‘Emek’ Yetişecek

Ekonomi 28.09.2020 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Hazine Arazilerinde ‘Emek’ Yetişecek

Çiftçilerin üretiminin desteklenmesi kapsamında toprağı olmayan veya 60 dönümden az toprağı bulunan çiftçilere, tarımsal üretimde kullanmak üzere hazine arazileri 10 yıllığına kiralanacağı bilgisi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de duyuruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, tarım üreticilerine destek vermek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında 60 dönümden az toprağı bulunan veya hiç toprağı bulunmayan çiftçilere, hazine arazileri 10 yıllığına kiralanacak. Çiftçinin talep etmediği hazine arazilerini ise gerçek ve tüzel kişiler sınırsız bir şekilde kiralayabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği ile kamuoyuna duyurulan bu projenin en dikkat çekici kısmı ise 10.maddesi oldu. Bu maddeye göre, çiftçilere kiraya verilecek hazine arazilerinde üst sınır olarak 60 dönüm sınırı getirildi. Ayrıca çiftçinin kiralamak için talepte bulunmadığı bölgelerdeki gerçek veya tüzel kişilerin yapacağı kiralamalarda ise bir üst sınır getirilmeyerek, istedikleri kadar kiralama yapabileceği duyuruldu. Yılın sekiz ayı üretim yaparak, ürün çeşitliliği konusunda zengin bir yelpazeye sahip olan Çanakkale’de ise bu proje olumlu karşılandı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yapılan projenin çok kıymetli olduğunu fakat çok iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Söz konusu kıymetli arazilerin kesinlikle ranta gitmemesi için, çok dikkatli ve hakkaniyetli davranılmasının önemli olduğunu belirten Kaya, konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. “İŞİNE SAHİP ÇIKAN İNSANLARA VERİLMESİ GEREKİYOR” Başkan Kaya, “Yapılan çalışma çok değerli bir çalışma ama sahiplenilmesi durumunda, iyi yönetilmesi durumunda çok kıymetli bir çalışma. Bakanlık, toprağı olmayan veya 60 dönümden daha az toprağı olan üreticiye, üretim yapması için arazi vereceğini söyledi. Bu süreçten sonra, ilgili kurumlar tarafından çok ciddiye alınarak yönetilmesi gerekiyor. Bu tarzda toprakların gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmesi önemli, hem ihtiyaç sahibi hem işini seven, işine sahip çıkan, üretmeyi seven, çalışabilen insanlara verilebilmesi gerekiyor. 10 yıllık periyotlar belirlenmiş. Bu konuda başarılı olanlara daha sonraki dönemlerde başarısız olanlardan alınıp, başarılı olanlara verilmesinin kıymetli olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. “GERÇEK İHTİYAÇ SAHİBİ İNSANLARA VERİLMELİ” Başkan Kaya, “Kıymetli araziler de olacaktır ve bu noktada ortaya rant durumu çıkacaktır. Kimseye peşkeş çekmeden ve gerçek ihtiyaç sahibi insanlara verilirse, konunun muhatapları tarafından iyi yönetilirse arazisi olmayan veya az toprağı olan insanların daha fazla üretim yapabilecek olması onlar adına çok kıymetli. Dolayısıyla bu projenin iyi niyetli bir proje olduğunu düşünüyoruz ve çok iyi yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek düşüncelerini belirtti.
Çiftçilerin üretiminin desteklenmesi kapsamında toprağı olmayan veya 60 dönümden az toprağı bulunan çiftçilere, tarımsal üretimde kullanmak üzere hazine arazileri 10 yıllığına kiralanacağı bilgisi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de duyuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, tarım üreticilerine destek vermek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında 60 dönümden az toprağı bulunan veya hiç toprağı bulunmayan çiftçilere, hazine arazileri 10 yıllığına kiralanacak. Çiftçinin talep etmediği hazine arazilerini ise gerçek ve tüzel kişiler sınırsız bir şekilde kiralayabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği ile kamuoyuna duyurulan bu projenin en dikkat çekici kısmı ise 10.maddesi oldu. Bu maddeye göre, çiftçilere kiraya verilecek hazine arazilerinde üst sınır olarak 60 dönüm sınırı getirildi. Ayrıca çiftçinin kiralamak için talepte bulunmadığı bölgelerdeki gerçek veya tüzel kişilerin yapacağı kiralamalarda ise bir üst sınır getirilmeyerek, istedikleri kadar kiralama yapabileceği duyuruldu.
Yılın sekiz ayı üretim yaparak, ürün çeşitliliği konusunda zengin bir yelpazeye sahip olan Çanakkale’de ise bu proje olumlu karşılandı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yapılan projenin çok kıymetli olduğunu fakat çok iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Söz konusu kıymetli arazilerin kesinlikle ranta gitmemesi için, çok dikkatli ve hakkaniyetli davranılmasının önemli olduğunu belirten Kaya, konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.
“İŞİNE SAHİP ÇIKAN İNSANLARA VERİLMESİ GEREKİYOR”
Başkan Kaya, “Yapılan çalışma çok değerli bir çalışma ama sahiplenilmesi durumunda, iyi yönetilmesi durumunda çok kıymetli bir çalışma. Bakanlık, toprağı olmayan veya 60 dönümden daha az toprağı olan üreticiye, üretim yapması için arazi vereceğini söyledi. Bu süreçten sonra, ilgili kurumlar tarafından çok ciddiye alınarak yönetilmesi gerekiyor. Bu tarzda toprakların gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmesi önemli, hem ihtiyaç sahibi hem işini seven, işine sahip çıkan, üretmeyi seven, çalışabilen insanlara verilebilmesi gerekiyor. 10 yıllık periyotlar belirlenmiş. Bu konuda başarılı olanlara daha sonraki dönemlerde başarısız olanlardan alınıp, başarılı olanlara verilmesinin kıymetli olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİBİ İNSANLARA VERİLMELİ”
Başkan Kaya, “Kıymetli araziler de olacaktır ve bu noktada ortaya rant durumu çıkacaktır. Kimseye peşkeş çekmeden ve gerçek ihtiyaç sahibi insanlara verilirse, konunun muhatapları tarafından iyi yönetilirse arazisi olmayan veya az toprağı olan insanların daha fazla üretim yapabilecek olması onlar adına çok kıymetli. Dolayısıyla bu projenin iyi niyetli bir proje olduğunu düşünüyoruz ve çok iyi yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek düşüncelerini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.