Gelibolu’yu İpek Şehri Yapmak İstiyoruz

İlçeler 21.06.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Gelibolu’yu İpek Şehri Yapmak İstiyoruz

Uzun zamandır Gelibolu’da ipek böcekçiliği, yapılan projeyle yeniden hayat buluyor. Gelibolu’daki kadınların %20’sini ipek böcekçiliğine başlatmayı planladıklarını belirten AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu’yu ipek şehri yapmak istediklerini ifade etti.
Gelibolu’da ipek böcekçiliğini canlandırmak için önemli bir proje başlatıldı. Projenin hedefi kadın nüfusunun %20’sine ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretimini öğretmek. Gelibolu’ya bağlı köylerin büyük bir bölümünde geçmişte ipek böceği yetiştirilip koza üretimi yapılırken; beslenme evlerinin yetersizliği, dut ağacı sayısının yetersizliği, işgücü yetersizliği, pazar ve sürdürebilirlikle ilgili sıkıntılardan dolayı etkilenmiş ve zamanla yetiştiricilik ve üretim sonlanmıştı. Geçmişte var olan ipek böcekçiliğine tekrar değer vererek bu güzel kültürü canlandırmak ve köylerdeki istihdamı artırarak köylere geri dönüşe katkı sağlayacak projeyle birlikte ipekböceği yetiştiriciliği, yardımcı bir tarımsal kol olarak tekrar üretime başlayacak. Atıl durumda olan 5 köy okulunun ipek kozası üretim merkezine dönüştüreceklerini belirten İskenderoğlu; “Gelibolu kırsalının tarım arazilerinde yoğun olarak erkeklerimiz çalışmakta ve köy kadınlarımız pasif durumda. Hem kadınlarımız için yeni bir istihdam alanı oluşturarak onları aktifleştirmek hem de köylerimizde atıl durumda olan bina ve alanlarımızı verimli şekilde kullanmak için projemizi hazırladık. Hazırladığımız “Gelibolu’nun Kadınları Kozalarından Çıkıyor” projemizle Gelibolu’nun 26 köyünde kadınlarımıza ipek böceği yetiştiriciliği eğitimlerinin verilmesi ve de atıl durumda olan 5 köy okulunun tadilat yapılıp sonrasında kadınlarımızın ipek kozası üretim ve satışını yapabilecekleri bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projemizle birlikte en büyük gayemiz köylerimizde yaşayan kadınlarımıza yerinde ipekböceği yetiştiriciliği, koza üretimi eğitimi ve bunlarla birlikte birçok farklı mesleki eğitimler vererek gelişimlerini sağlamak ve onları istihdama katmak. Bunun yanında köylerdeki üretim potansiyelini belirleyerek buna göre kozaların sağlıklı, temiz ve kaliteli üretilebileceği ipek evleri oluşturmak. Tabi projeyi daha da ilerletebilmek için ipek böceğinin yegane yiyeceği olan dut ağaçlarının sayısını artırmak. Bütün bu süreçlerin daha sağlıklı ve uzun vadede ilerleyebilmesi ve sürdürebilir olması için burada bir Kadın Kooperatifi kurmak.” dedi.
Uzun zamandır Gelibolu’da ipek böcekçiliği, yapılan projeyle yeniden hayat buluyor. Gelibolu’daki kadınların %20’sini ipek böcekçiliğine başlatmayı planladıklarını belirten AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu’yu ipek şehri yapmak istediklerini ifade etti.

Gelibolu’da ipek böcekçiliğini canlandırmak için önemli bir proje başlatıldı. Projenin hedefi kadın nüfusunun %20’sine ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretimini öğretmek. Gelibolu’ya bağlı köylerin büyük bir bölümünde geçmişte ipek böceği yetiştirilip koza üretimi yapılırken; beslenme evlerinin yetersizliği, dut ağacı sayısının yetersizliği, işgücü yetersizliği, pazar ve sürdürebilirlikle ilgili sıkıntılardan dolayı etkilenmiş ve zamanla yetiştiricilik ve üretim sonlanmıştı. Geçmişte var olan ipek böcekçiliğine tekrar değer vererek bu güzel kültürü canlandırmak ve köylerdeki istihdamı artırarak köylere geri dönüşe katkı sağlayacak projeyle birlikte ipekböceği yetiştiriciliği, yardımcı bir tarımsal kol olarak tekrar üretime başlayacak.

Atıl durumda olan 5 köy okulunun ipek kozası üretim merkezine dönüştüreceklerini belirten İskenderoğlu; “Gelibolu kırsalının tarım arazilerinde yoğun olarak erkeklerimiz çalışmakta ve köy kadınlarımız pasif durumda. Hem kadınlarımız için yeni bir istihdam alanı oluşturarak onları aktifleştirmek hem de köylerimizde atıl durumda olan bina ve alanlarımızı verimli şekilde kullanmak için projemizi hazırladık. Hazırladığımız “Gelibolu’nun Kadınları Kozalarından Çıkıyor” projemizle Gelibolu’nun 26 köyünde kadınlarımıza ipek böceği yetiştiriciliği eğitimlerinin verilmesi ve de atıl durumda olan 5 köy okulunun tadilat yapılıp sonrasında kadınlarımızın ipek kozası üretim ve satışını yapabilecekleri bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projemizle birlikte en büyük gayemiz köylerimizde yaşayan kadınlarımıza yerinde ipekböceği yetiştiriciliği, koza üretimi eğitimi ve bunlarla birlikte birçok farklı mesleki eğitimler vererek gelişimlerini sağlamak ve onları istihdama katmak. Bunun yanında köylerdeki üretim potansiyelini belirleyerek buna göre kozaların sağlıklı, temiz ve kaliteli üretilebileceği ipek evleri oluşturmak. Tabi projeyi daha da ilerletebilmek için ipek böceğinin yegane yiyeceği olan dut ağaçlarının sayısını artırmak. Bütün bu süreçlerin daha sağlıklı ve uzun vadede ilerleyebilmesi ve sürdürebilir olması için burada bir Kadın Kooperatifi kurmak.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.