Geldiğimiz Noktada Maalesef Haklı Çıktık!

Siyaset 01.03.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Geldiğimiz Noktada Maalesef Haklı Çıktık!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile getirdikleri önceki eleştirileri hatırlatarak, ‘’Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıktık’’ dedi.
Milletvekili  Muharrem Erkek sosyal medyadan Cumhurbaşkanlığı sistemi ile eleştirilerini geçmişte yaptığı konuşmaları ekleyerek, ‘’2017 Anayasa değişikliği öncesinde de söyledik: ‘Bu sistemde denge ve fren mekanizması yok. Cumhurbaşkanı tüm atamaları hiçbir onaya tabi olmadan gerçekleştirecek’ Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıktık’’ dedi Peki sistem değişikliği sırasında 2017 yılında Muharrem Erkek ne demişti? ‘’Bize sunulan teklif nasıl bir sistem öngörüyor, Başkanlık sistemi mi? Başkanlık sistemlerinde yürütmenin başı olacak kişinin, yapacağı bütün üst düzey atamalar meclisin onayına tabi olmalıdır. Mevcut pakete göre seçilen cumhurbaşkanı yani bir kişi valileri kaymakamları büyükelçileri, rektörleri yüksek yargıçları bütün üst düzey kamu görevlilerini atayacak ama meclisin onayı yok. Herhangi bir organa danışması dahi gerekmiyor. Onun için başkanlık sisteminden bahsetmemiz mümkün değil, başkanlık sisteminde kanun gücünde kararnamede çıkaramaz yürütmenin başımdaki kişi, yasa çıkarmak için meclise kongreye muhtaçtır, onunla birlikte çakışmak zorundadır. Yapacağı bütün harcamalar meclis tarafından kanunla yetkilendirilmelidir. Bunların hiçbiri yok bu pakette, hiçbir denetim denge, fren mekanizması yok, onun için bu başkanlık sistemi olamaz. Peki bize sunulan ne, bize sunulan paket değerli milletvekilleri kesinlikle meşru bir teklif değil, neden değil şeklen legal görülen bir yöntemle Anayasal düzeninin özünü ortadan kaldırıyorsunuz. Ayrıca otoriter bir sistemi meşrulaştırmak istiyorsunuz. İşte bunun için meşru değil’’ ifadelerini kullanmıştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile getirdikleri önceki eleştirileri hatırlatarak, ‘’Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıktık’’ dedi.

Milletvekili  Muharrem Erkek sosyal medyadan Cumhurbaşkanlığı sistemi ile eleştirilerini geçmişte yaptığı konuşmaları ekleyerek, ‘’2017 Anayasa değişikliği öncesinde de söyledik: ‘Bu sistemde denge ve fren mekanizması yok. Cumhurbaşkanı tüm atamaları hiçbir onaya tabi olmadan gerçekleştirecek’ Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıktık’’ dedi
Peki sistem değişikliği sırasında 2017 yılında Muharrem Erkek ne demişti? ‘’Bize sunulan teklif nasıl bir sistem öngörüyor, Başkanlık sistemi mi? Başkanlık sistemlerinde yürütmenin başı olacak kişinin, yapacağı bütün üst düzey atamalar meclisin onayına tabi olmalıdır. Mevcut pakete göre seçilen cumhurbaşkanı yani bir kişi valileri kaymakamları büyükelçileri, rektörleri yüksek yargıçları bütün üst düzey kamu görevlilerini atayacak ama meclisin onayı yok. Herhangi bir organa danışması dahi gerekmiyor. Onun için başkanlık sisteminden bahsetmemiz mümkün değil, başkanlık sisteminde kanun gücünde kararnamede çıkaramaz yürütmenin başımdaki kişi, yasa çıkarmak için meclise kongreye muhtaçtır, onunla birlikte çakışmak zorundadır. Yapacağı bütün harcamalar meclis tarafından kanunla yetkilendirilmelidir. Bunların hiçbiri yok bu pakette, hiçbir denetim denge, fren mekanizması yok, onun için bu başkanlık sistemi olamaz. Peki bize sunulan ne, bize sunulan paket değerli milletvekilleri kesinlikle meşru bir teklif değil, neden değil şeklen legal görülen bir yöntemle Anayasal düzeninin özünü ortadan kaldırıyorsunuz. Ayrıca otoriter bir sistemi meşrulaştırmak istiyorsunuz. İşte bunun için meşru değil’’ ifadelerini kullanmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.