Domates Fiyatını Dünya Kupası Artırmış

Ekonomi 06.08.2018 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Domates Fiyatını Dünya Kupası Artırmış

Rusyaʹda gerçekleştirilen 2018 Dünya Kupası, Çanakkale pazarlarında ve manavlarda satılan domates fiyatlarını arttırdı. Konuyla ilgili açıklamayı Çanakkale Ziraat Odası Bakanı İsmail Kaya yaptı.
Rusya'da 14 Haziran tarihinde başlayıp 15 Temmuz tarihinde Hırvatistan ile Fransa arasında gerçekleşen final müsabakası ile sona eren 2018 Dünya Kupası Türkiye'de, dolayısıyla Çanakkale'de de domates fiyatların artmasına hatta fahiş fiyat seviyelerine çıkmasına neden oldu. Gıda tüketim ürünlerinin fiyatlarını etkileyen çok sayıda parametre olduğu biliniyor ancak dünya kupası maçlarının da bu parametreler arasında yer alması vatandaşları şaşırtacağa benziyor. Konuyla alakalı açıklama ise Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya'dan geldi. Geçtiğimiz yıllarda pazardaki tezgahlarda yer alan ve el yakan fiyatlarıyla tüketiciyi zor durumlara sokan domatesin fiyatlarının bu denli yüksek olmasının temel nedenlerinden biri bölgede baş gösteren TUTA aı verile domates zararlısından kaynaklanıyordu. Bu konuda gerek Çanakkale Ziraat Odası gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerekse Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin çalışmaları neticesinde bölgede üretim yapılan çiftçiler bilgilendirilmiş, uygulamalı eğitimler ve lojistik desteklerle bu zararlı ile mücadele etme yoluna gidilmiş ve başarılı da olunmuştu. Bu sezon ilk turfan hasadının ardından Haziran aylarında, TUTA zararlısı faktörü olmaksızın domates fiyatlarının geçtiğimiz yılki fiyatlara ulaşmasının nedeni olaak ise Rusya'da oynan 2018 Dünya Kupası maçlarının olduğu, Başkan Kaya tarafından açıklandı.  Dünya Kupası Bitti, Fiyatlar Geri Gitti Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konuya ilişkin açıklamasında şunları dile getirdi: “Hastalıklarla mücadele noktasında başarılı bir sezon geçiriyoruz. Dolayısıyla bu kaliteli ürün ve yüksek verim anlamına geliyor. Domates fiyatları bir ara pazarda 10 liraya kadar çıkmıştı. Dünya Kupası devam ettiği dönemlerde kilosu 8-10 liraya kadar yükselmişti. Dünya Kupası devam ederken Rusya’ya Antalya bölgesinden çok ciddi domates ihracatının olması da bu fiyatların o dönemde yükselmesine sebep oldu. Bunun yanında fiyatların yüksek seyretmesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde üretimi gerçekleştirilen, hasadı yapılmaya başlanan domateste ciddi şekilde hastalıkların görülmesi üreticimizi korkuttuğu için üretici hastalıkla mücadele noktasında başarılı olamayacağını düşündüğünden bu sezon domates dikimini azalttı. Dolayısıyla fiyatlarda o dönemde bir yükselme meydana geldi. Dünya Kupasının bitmesi ile birlikte bölgemizde de domates fiyatları normal seviyeye indi. Şu anda biz tarladan 80 Kuruş ila 1 TL aralığında domates satmaktayız. Bu fiyatlar hastalıkla mücadele noktasında da iyi verim aldığımız takdirde bizi memnun edecek fiyatlar. Temennimiz bundan sonraki dönemlerde hem hastalıkla mücadele hem de verim noktasında daha başarılı olup, kaliteli ürün çıkartmak. Hiçbir zaman üreticiler olarak domatesi kilosu 8-10 Liraya satmayı hedeflemedik. Ancak 40 Kuruşa domates satmayı da hiçbir üretici istemiyor. Fiyatların hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyacak şekilde gerçekleşmesi malımızı daha rahat pazarlamamızı sağlıyor.”
Rusyaʹda gerçekleştirilen 2018 Dünya Kupası, Çanakkale pazarlarında ve manavlarda satılan domates fiyatlarını arttırdı. Konuyla ilgili açıklamayı Çanakkale Ziraat Odası Bakanı İsmail Kaya yaptı.

Rusya'da 14 Haziran tarihinde başlayıp 15 Temmuz tarihinde Hırvatistan ile Fransa arasında gerçekleşen final müsabakası ile sona eren 2018 Dünya Kupası Türkiye'de, dolayısıyla Çanakkale'de de domates fiyatların artmasına hatta fahiş fiyat seviyelerine çıkmasına neden oldu. Gıda tüketim ürünlerinin fiyatlarını etkileyen çok sayıda parametre olduğu biliniyor ancak dünya kupası maçlarının da bu parametreler arasında yer alması vatandaşları şaşırtacağa benziyor. Konuyla alakalı açıklama ise Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya'dan geldi. Geçtiğimiz yıllarda pazardaki tezgahlarda yer alan ve el yakan fiyatlarıyla tüketiciyi zor durumlara sokan domatesin fiyatlarının bu denli yüksek olmasının temel nedenlerinden biri bölgede baş gösteren TUTA aı verile domates zararlısından kaynaklanıyordu. Bu konuda gerek Çanakkale Ziraat Odası gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerekse Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin çalışmaları neticesinde bölgede üretim yapılan çiftçiler bilgilendirilmiş, uygulamalı eğitimler ve lojistik desteklerle bu zararlı ile mücadele etme yoluna gidilmiş ve başarılı da olunmuştu. Bu sezon ilk turfan hasadının ardından Haziran aylarında, TUTA zararlısı faktörü olmaksızın domates fiyatlarının geçtiğimiz yılki fiyatlara ulaşmasının nedeni olaak ise Rusya'da oynan 2018 Dünya Kupası maçlarının olduğu, Başkan Kaya tarafından açıklandı.

 Dünya Kupası Bitti, Fiyatlar Geri Gitti

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konuya ilişkin açıklamasında şunları dile getirdi: “Hastalıklarla mücadele noktasında başarılı bir sezon geçiriyoruz. Dolayısıyla bu kaliteli ürün ve yüksek verim anlamına geliyor. Domates fiyatları bir ara pazarda 10 liraya kadar çıkmıştı. Dünya Kupası devam ettiği dönemlerde kilosu 8-10 liraya kadar yükselmişti. Dünya Kupası devam ederken Rusya’ya Antalya bölgesinden çok ciddi domates ihracatının olması da bu fiyatların o dönemde yükselmesine sebep oldu. Bunun yanında fiyatların yüksek seyretmesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde üretimi gerçekleştirilen, hasadı yapılmaya başlanan domateste ciddi şekilde hastalıkların görülmesi üreticimizi korkuttuğu için üretici hastalıkla mücadele noktasında başarılı olamayacağını düşündüğünden bu sezon domates dikimini azalttı. Dolayısıyla fiyatlarda o dönemde bir yükselme meydana geldi. Dünya Kupasının bitmesi ile birlikte bölgemizde de domates fiyatları normal seviyeye indi. Şu anda biz tarladan 80 Kuruş ila 1 TL aralığında domates satmaktayız. Bu fiyatlar hastalıkla mücadele noktasında da iyi verim aldığımız takdirde bizi memnun edecek fiyatlar. Temennimiz bundan sonraki dönemlerde hem hastalıkla mücadele hem de verim noktasında daha başarılı olup, kaliteli ürün çıkartmak. Hiçbir zaman üreticiler olarak domatesi kilosu 8-10 Liraya satmayı hedeflemedik. Ancak 40 Kuruşa domates satmayı da hiçbir üretici istemiyor. Fiyatların hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyacak şekilde gerçekleşmesi malımızı daha rahat pazarlamamızı sağlıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.