“Delta Varyantı Kapıyı Çalmadan %60ʹa Ulaşmalıyız”

Yaşam 29.06.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

“Delta Varyantı Kapıyı Çalmadan %60ʹa Ulaşmalıyız”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgının ve aşılama çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener, Avrupa’da görülen delta varyantının Türkiye’de etksini hissettirmeye başlamadan aşılamada %60ʹa ulaşılması gerektiğine dikkat çekti.
Bir süre önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne (İKÇÜ) geçiş yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, dünyada vve özellikle son günlerde hızla yayılan delta varyantına dikkat çekti. Şener, “Aşılanma hızımız çok iyi. Özellikle İstanbul'daki oranlar yüz güldürüyor. İstanbul'u kontrol altına alırsak bu iş çözülür. Aşılar İki dozdan 28 gün sonra maksimum korumaya ulaşıyor. Aşılansanız bile korunmak çok önemli. Aşı aslında ikinci savunma hattıdır. Asıl savunma hattı; maske-mesafedir. Rusya ve İngiltere'de aşılanmaya rağmen covid -19 vakalarının %95'i delta varyantı. Bu nedenle aşılanma sonrası bile dikkat etmek lazım. Turizm açısından kurallara uyum olduğu sürece; aşılanmış, tarama yapılmış (ikili kontrol) olduğu sürece buradan kaynaklı bir yayılma olacağına ihtimal vermiyorum. Hatırlatma dozu aşı çeşitliliği adına farklı bir aşı tipi ile olmalı. Örnek; Biontech veya Sputnik. Delta varyantı kapıyı çalmadan %60'a ulaşmalıyız. Biontech doz aralığının da normale dönmesi (28 gün) düşünülebilir” dedi.  “Birinci Savunma Hattını Terk Etmeyin” Şener şöyle devam etti; “Delta Varyantları bazı ülkelerde ciddi sorun oluşturmaya başladı. İngiltere, Rusya ve benim bireysel ilgimi çeken Endonezya. Endonezya önemli çünkü onlarda yaygın inaktif aşı yaptılar. Hatta bizimkinin aynısı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirime göre Ocak’tan beri ilk defa 12 bin olgu bildirmişler ve 350'si yatış gereken aşılı, sağlık personeli. Bunlarda delta varyantı oranı da yüksek olduğu bildirildi. Aşı aslında İkinci savunma hattıdır, Birinci savunma hattı bireysel korunma; maske, mesafe. Birinci savunma hattını terk etmeyin.” “Delta Varyantı İle Yarış Halindeyiz” Şener, normalleşmeyle ilgile değerlendirmelerinde ise; “Yasakların gevşetilmesi olgu sayısında sıçrama yapmayacaktır. Aşılama hızımız bu şekilde kalmak şartıyla. Olgu sayılarının sabit kalmasına takılmamak lazım; vefat eden sayısı ve ağır hasta sayısı istikrarlı düşmeye devam ediyor. Bugün İngiltere ve İsrail'de bile, aşılanma oranları bizim üç katımız olmasına rağmen ölüm sayısı sıfırlanmasına seviniyorlar, test pozitif olgular onlarda da halen var. Delta varyantı ile yarış halindeyiz. İngiltere varyantı gibi bizde görülmeden toplumsal bağışıklığı sağlamak hedefimiz olmalı” cümlelerin kurdu.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgının ve aşılama çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener, Avrupa’da görülen delta varyantının Türkiye’de etksini hissettirmeye başlamadan aşılamada %60ʹa ulaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Bir süre önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne (İKÇÜ) geçiş yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, dünyada vve özellikle son günlerde hızla yayılan delta varyantına dikkat çekti. Şener, “Aşılanma hızımız çok iyi. Özellikle İstanbul'daki oranlar yüz güldürüyor. İstanbul'u kontrol altına alırsak bu iş çözülür. Aşılar İki dozdan 28 gün sonra maksimum korumaya ulaşıyor. Aşılansanız bile korunmak çok önemli. Aşı aslında ikinci savunma hattıdır. Asıl savunma hattı; maske-mesafedir. Rusya ve İngiltere'de aşılanmaya rağmen covid -19 vakalarının %95'i delta varyantı. Bu nedenle aşılanma sonrası bile dikkat etmek lazım. Turizm açısından kurallara uyum olduğu sürece; aşılanmış, tarama yapılmış (ikili kontrol) olduğu sürece buradan kaynaklı bir yayılma olacağına ihtimal vermiyorum. Hatırlatma dozu aşı çeşitliliği adına farklı bir aşı tipi ile olmalı. Örnek; Biontech veya Sputnik. Delta varyantı kapıyı çalmadan %60'a ulaşmalıyız. Biontech doz aralığının da normale dönmesi (28 gün) düşünülebilir” dedi.
 “Birinci Savunma Hattını Terk Etmeyin”
Şener şöyle devam etti; “Delta Varyantları bazı ülkelerde ciddi sorun oluşturmaya başladı. İngiltere, Rusya ve benim bireysel ilgimi çeken Endonezya. Endonezya önemli çünkü onlarda yaygın inaktif aşı yaptılar. Hatta bizimkinin aynısı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirime göre Ocak’tan beri ilk defa 12 bin olgu bildirmişler ve 350'si yatış gereken aşılı, sağlık personeli. Bunlarda delta varyantı oranı da yüksek olduğu bildirildi. Aşı aslında İkinci savunma hattıdır, Birinci savunma hattı bireysel korunma; maske, mesafe. Birinci savunma hattını terk etmeyin.”
“Delta Varyantı İle Yarış Halindeyiz”
Şener, normalleşmeyle ilgile değerlendirmelerinde ise; “Yasakların gevşetilmesi olgu sayısında sıçrama yapmayacaktır. Aşılama hızımız bu şekilde kalmak şartıyla. Olgu sayılarının sabit kalmasına takılmamak lazım; vefat eden sayısı ve ağır hasta sayısı istikrarlı düşmeye devam ediyor. Bugün İngiltere ve İsrail'de bile, aşılanma oranları bizim üç katımız olmasına rağmen ölüm sayısı sıfırlanmasına seviniyorlar, test pozitif olgular onlarda da halen var. Delta varyantı ile yarış halindeyiz. İngiltere varyantı gibi bizde görülmeden toplumsal bağışıklığı sağlamak hedefimiz olmalı” cümlelerin kurdu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.