Çiftçi üretmezse aç kalırız!

Ekonomi 11.01.2022 - 13:02, Güncelleme: 11.01.2022 - 13:02
 

Çiftçi üretmezse aç kalırız!

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan 2022 yılının ilk gününde elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan sonra çiftçinin üretim yapamaz duruma geleceğini belirtti.
Pehlivan, “Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi takdirde gıda fiyatları devamlı artar” dedi. Sosyal medya hesabı üzerinde elektrik ve doğalgaza gelen zamlar hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Pehlivan, “Çiftçimiz Yeni yıla elektrik fiyatlarına akaryakıta ve doğalgaza yapılan zamlar ile girdi. Maliyetlerindeki aşırı artışlarında dolayı üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek?  Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Enerji, gübre ve akaryakıt girdi maliyetlerindeki artışlarla bu şartlarda artık sulu ve kuru tarımda mısır, yem bitkisi, buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi. Elektrik fiyatlarına, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi.  Sanayiciye verilen doğalgaza % 50 zam gübre fiyatlarını da etkileyecek, üre ve can gübresi doğalgazla üretiliyor” dedi. “ÇİFTÇİMİZ ACİL ÇÖZÜM BEKLEMEKTEDİR” Çiftçinin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ve acil çözüm beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Pehlivan, “Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale geldiği belirtilen bir açıklama yapılmıştır. Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Turistleri besleyemeyiz. Onun için çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi takdirde gıda fiyatları devamlı artar. Çiftçimiz acil çözüm beklemektedir” açıklamasında bulundu.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan 2022 yılının ilk gününde elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan sonra çiftçinin üretim yapamaz duruma geleceğini belirtti.

Pehlivan, “Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi takdirde gıda fiyatları devamlı artar” dedi.
Sosyal medya hesabı üzerinde elektrik ve doğalgaza gelen zamlar hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Pehlivan, “Çiftçimiz Yeni yıla elektrik fiyatlarına akaryakıta ve doğalgaza yapılan zamlar ile girdi. Maliyetlerindeki aşırı artışlarında dolayı üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek?  Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Enerji, gübre ve akaryakıt girdi maliyetlerindeki artışlarla bu şartlarda artık sulu ve kuru tarımda mısır, yem bitkisi, buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi. Elektrik fiyatlarına, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi.  Sanayiciye verilen doğalgaza % 50 zam gübre fiyatlarını da etkileyecek, üre ve can gübresi doğalgazla üretiliyor” dedi.
“ÇİFTÇİMİZ ACİL ÇÖZÜM BEKLEMEKTEDİR”
Çiftçinin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ve acil çözüm beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Pehlivan, “Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale geldiği belirtilen bir açıklama yapılmıştır. Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Turistleri besleyemeyiz. Onun için çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi takdirde gıda fiyatları devamlı artar. Çiftçimiz acil çözüm beklemektedir” açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.