Çanakkale’ye 60 Bin Üniversite Öğrencisi Gelecek

Eğitim 04.10.2022 - 12:13, Güncelleme: 04.10.2022 - 12:13
 

Çanakkale’ye 60 Bin Üniversite Öğrencisi Gelecek

Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), geçen yıl da derslerin yarısını uzaktan eğitimle vermişti. Bazı istisnaların dışında bu yıl eğitimde normale dönüş yapılacak ve dersler yüz yüze yapılacak. Üniversitedeki altyapı çalışması ve derslikler de buna göre ayarlanıyor. Çalışmaların yetişmemesi nedeniyle bazı fakültelerin dışında dersler 3 Ekim’den 10 Ekim’e ertelenmişti. Üniversitenin normale dönmesi ile beraber Çanakkale’ye 60 bin civarında öğrenci gelecek. Bu da kentin en büyük gelir kaynağını oluşturacak. Öğrencilerin gelmeye başlaması ile kentte hareketlilik daha da artacak ve ekonomisinin canlanması bekleniyor.
Dünyayı kasıp kavuran ve adeta insanların hayatını alt üst eden Covid-19, Türkiye’de de çok can aldı. Üzün süre vatandaşları dört duvar arasına yaşamaya mecbur bırakan pandemi, en çok etkilendiği alanlardan biri de eğitim oldu. Pandemi döneminde eğitime bir süre ara verildi. Daha sonra da ise uzaktan eğitime başlandı. ÇOMÜ’de uzaktan eğitime geçen üniversiteler arasına katılmıştı. Geçen yıl ise üniversite yüzde 50 civarında yüz yüze eğitim yüzde 50 de uzaktan eğitim yapmıştı. NORMAL EĞİTİME DÖNÜYOR Pandemiden sonra ÇOMÜ ilk defa bu yıl normal eğitime geçecek. Pandeminin başladığı yıldan bu yana üniversitenin ilk defa bu yıl tam kapasite yüz yüze eğitime geçmesi nedeniyle yaz boyu bu yönde çalışma başlatıldı. Alınan bilgiye göre;  üniversitedeki altyapı ve derslik çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle eğitimin bir hafta ertelendiği açıklanmıştı. Üniversitede yeni bölümlerin açılması da eklenince dersliklerin yeniden ayarlanması yapılıyor. Ayrıca bazı dersliklere yeni teknoloji cihazların da yerleştirilmesi yapılıyor. Bu çalışmaların yetişmemesi nedeniyle Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu hariç diğer tüm bölümlerin dersleri 3 Ekim yerine 10 Ekim’de başlayacak. Bazı öğrenciler ve esnaflar ise bu çalışmaların yaz boyu yetiştirilmemesine tepki gösterdi. Aylarca eğitime ara verilmesine rağmen çalışmaların yetiştirilmemesi hem kentin ekonomisine hem de öğrencilerin eğitimine zarar verdiği belirtildi. Öte yandan, ÇOMÜ’de 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı öncesinde Rektörlük Senato Salonu’nda; daire başkanları, konservatuar, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu sekreterlerinin katılımıyla idari toplantı gerçekleştirildi. Genel Sekreter Ayhan Monus, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu ve İsmail Ceylan’ın katıldığı toplantıda yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yapılması gereken hazırlıklar konusunda görüş alış verişinde bulunuldu. ÇOMÜ derslerin bir hafta ertelenmesi nedeniyle akademik takvimi de değiştirdi. 10 Ekim’de dersler başlayacak, 05-09 Aralık 2022 ara vize sınavlar, 13 Ocak 2023’te ilk dönem dersler son bulacak, 16-27 Ocak 2023 tarihleri arasında yarıyıl sonu ve final yapılacak. 26 Mayıs 2023’te dersler son bulacak ve finaller yapılacak. DAHA ÇOK ÖĞRENCİ GELECEK ÇOMÜ’de 60 bin civarında öğrenci eğitim alıyor. Pandemi döneminde öğrencilerin büyük bir bölümü Çanakkale’den gitmişti. Geçen yıl da bazı bölüm ver derslerin uzaktan verilmesi nedeniyle öğrencilerin tamamı Çanakkale’ye gelememişti. Gelen öğrenciler de çok az burada kalıyordu. Üniversitenin eğitimde tekrar yüz yüze modeline geçmesi ile beraber tüm öğrenciler Çanakkale’ye gelmek zorunda kalacak. Öğrencilerin tamamının gelmesi ile Çanakkale’de 60 bin civarında öğrenci barınacak. Bu da kentin en büyük gelir kaynağını oluşturacak. Öğrencilerin gelmeye başlaması ile kentte hareketlilik daha da artacak ve ekonomisinin canlanması bekleniyor.
Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), geçen yıl da derslerin yarısını uzaktan eğitimle vermişti. Bazı istisnaların dışında bu yıl eğitimde normale dönüş yapılacak ve dersler yüz yüze yapılacak. Üniversitedeki altyapı çalışması ve derslikler de buna göre ayarlanıyor. Çalışmaların yetişmemesi nedeniyle bazı fakültelerin dışında dersler 3 Ekim’den 10 Ekim’e ertelenmişti. Üniversitenin normale dönmesi ile beraber Çanakkale’ye 60 bin civarında öğrenci gelecek. Bu da kentin en büyük gelir kaynağını oluşturacak. Öğrencilerin gelmeye başlaması ile kentte hareketlilik daha da artacak ve ekonomisinin canlanması bekleniyor.

Dünyayı kasıp kavuran ve adeta insanların hayatını alt üst eden Covid-19, Türkiye’de de çok can aldı. Üzün süre vatandaşları dört duvar arasına yaşamaya mecbur bırakan pandemi, en çok etkilendiği alanlardan biri de eğitim oldu. Pandemi döneminde eğitime bir süre ara verildi. Daha sonra da ise uzaktan eğitime başlandı. ÇOMÜ’de uzaktan eğitime geçen üniversiteler arasına katılmıştı. Geçen yıl ise üniversite yüzde 50 civarında yüz yüze eğitim yüzde 50 de uzaktan eğitim yapmıştı.
NORMAL EĞİTİME DÖNÜYOR
Pandemiden sonra ÇOMÜ ilk defa bu yıl normal eğitime geçecek. Pandeminin başladığı yıldan bu yana üniversitenin ilk defa bu yıl tam kapasite yüz yüze eğitime geçmesi nedeniyle yaz boyu bu yönde çalışma başlatıldı. Alınan bilgiye göre;  üniversitedeki altyapı ve derslik çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle eğitimin bir hafta ertelendiği açıklanmıştı. Üniversitede yeni bölümlerin açılması da eklenince dersliklerin yeniden ayarlanması yapılıyor. Ayrıca bazı dersliklere yeni teknoloji cihazların da yerleştirilmesi yapılıyor. Bu çalışmaların yetişmemesi nedeniyle Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu hariç diğer tüm bölümlerin dersleri 3 Ekim yerine 10 Ekim’de başlayacak.
Bazı öğrenciler ve esnaflar ise bu çalışmaların yaz boyu yetiştirilmemesine tepki gösterdi. Aylarca eğitime ara verilmesine rağmen çalışmaların yetiştirilmemesi hem kentin ekonomisine hem de öğrencilerin eğitimine zarar verdiği belirtildi.

Öte yandan, ÇOMÜ’de 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı öncesinde Rektörlük Senato Salonu’nda; daire başkanları, konservatuar, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu sekreterlerinin katılımıyla idari toplantı gerçekleştirildi.
Genel Sekreter Ayhan Monus, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu ve İsmail Ceylan’ın katıldığı toplantıda yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yapılması gereken hazırlıklar konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.
ÇOMÜ derslerin bir hafta ertelenmesi nedeniyle akademik takvimi de değiştirdi. 10 Ekim’de dersler başlayacak, 05-09 Aralık 2022 ara vize sınavlar, 13 Ocak 2023’te ilk dönem dersler son bulacak, 16-27 Ocak 2023 tarihleri arasında yarıyıl sonu ve final yapılacak. 26 Mayıs 2023’te dersler son bulacak ve finaller yapılacak.

DAHA ÇOK ÖĞRENCİ GELECEK
ÇOMÜ’de 60 bin civarında öğrenci eğitim alıyor. Pandemi döneminde öğrencilerin büyük bir bölümü Çanakkale’den gitmişti. Geçen yıl da bazı bölüm ver derslerin uzaktan verilmesi nedeniyle öğrencilerin tamamı Çanakkale’ye gelememişti. Gelen öğrenciler de çok az burada kalıyordu. Üniversitenin eğitimde tekrar yüz yüze modeline geçmesi ile beraber tüm öğrenciler Çanakkale’ye gelmek zorunda kalacak. Öğrencilerin tamamının gelmesi ile Çanakkale’de 60 bin civarında öğrenci barınacak. Bu da kentin en büyük gelir kaynağını oluşturacak. Öğrencilerin gelmeye başlaması ile kentte hareketlilik daha da artacak ve ekonomisinin canlanması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.