ÇANAKKALE TÜKETİMİNİN 7 KATI ELEKTRİK ÜRETİYOR

Ekonomi 19.12.2022 - 12:59, Güncelleme: 19.12.2022 - 12:59
 

ÇANAKKALE TÜKETİMİNİN 7 KATI ELEKTRİK ÜRETİYOR

Çanakkale genelinde 50 civarında elektrik santrali bulunuyor. Bu santrallerde üretilen elektrik yılda 30 bin GWh civarında. Bu rakam da Çanakkale tüketimini yaklaşık dört katına denk geliyor.
Çanakkale genelinde 50 civarında elektrik santrali bulunuyor. Bu santrallerde üretilen elektrik yılda 30 bin GWh civarında. Bu rakam da Çanakkale tüketimini yaklaşık dört katına denk geliyor. Üretilen elektriğin büyük bölümü ise termik santrallerinde elde ediliyor. Termik santrallerindeki artış da çevreye verdiği zararla sık sık eleştiriliyor. Çanakkale konum bakımında çok önemli bir yere sahip. Dünyada boğazı bulunan nadir illerden biri. Doğası, tarihi, havası ve verimli toprakları ile Çanakkale özel bir yer. Ulaşım bakımında ters yönde kaldığı için Çanakkale şimdiye kadar küçük kalmış bir il. Bu yüzden buraya fabrikalar yerine daha çok enerji üssü olarak kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. KARABİGA VE ÇAN’IN HAVASI KALDIRAMIYOR Çanakkale termik santralleri alanı olarak şuanda görülüyor. Bu yüzden çoğu Biga ve Çan’da olmak üzere 5 termik santralli var. Lapseki ilçesinden Karabiga’ya kadar Özellikle İçdaş ve Cenal’a ait termik santralleri bölgenin havasını büyük ölçüde kirletiyor. Burada önemli miktarda elektrik üretilse de çevreye verdiği zararla hep konuşuluyor. Bunlara yenileri daha eklenmeye çalışılıyor. Bu yüzden çevredeki hava kirliliği büyük ölçüde vatandaşlara zarar verdiği yönünde şimdiye kadar birçok çalışma yapıldı. RES’LER ÇOĞUNLUĞU DİKKAT ÇEKİYOR Çanakkale çok rüzgar alan bir kent. Bu yüzden birçok firmanın dikkatini çekti. Çanakkale’nin hemen her bölgesinde rüzgar enerji santralleri göze çarpıyor. Rüzgar güllerinden de önemli ölçüde elektrik üretiliyor. Bu rüzgar enerji santralleri kurulurken de birçok tartışma başlatıldı. RES’lerin kurulduğu yerlerdeki ormanlık alana zarar verilmesi ile gündeme geldi. Her ne kadar çevreciler karşı çıksa da İl Özel İdaresi’nde bu projeler bir şekilde geçiyor. Geçtiği zaman da il genel meclis üyelerinin çıkar karşılığında el oy verdiği de konuşuldu ve konuşulmaya devam ediyor. Bu projelere de yenileri ekleneceği konuşuluyor. Termik santraller, rüzgar santralleri, jeotermal santraller, doğalgaz santrallerinin başını çektiği 50 civarında santral bulunuyor. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgiye göre; Çanakkale’de elektrik santralinin kurulu gücünün 5 bin MWe olduğu belirtiliyor. Bu santrallerde yılda 30 bin GWh elektrik üretimi yapıldığı belirtiliyor. Bu üretim miktarı, Çanakkale'nin elektrik tüketiminin 7 katı civarında.
Çanakkale genelinde 50 civarında elektrik santrali bulunuyor. Bu santrallerde üretilen elektrik yılda 30 bin GWh civarında. Bu rakam da Çanakkale tüketimini yaklaşık dört katına denk geliyor.

Çanakkale genelinde 50 civarında elektrik santrali bulunuyor. Bu santrallerde üretilen elektrik yılda 30 bin GWh civarında. Bu rakam da Çanakkale tüketimini yaklaşık dört katına denk geliyor. Üretilen elektriğin büyük bölümü ise termik santrallerinde elde ediliyor. Termik santrallerindeki artış da çevreye verdiği zararla sık sık eleştiriliyor.
Çanakkale konum bakımında çok önemli bir yere sahip. Dünyada boğazı bulunan nadir illerden biri. Doğası, tarihi, havası ve verimli toprakları ile Çanakkale özel bir yer. Ulaşım bakımında ters yönde kaldığı için Çanakkale şimdiye kadar küçük kalmış bir il. Bu yüzden buraya fabrikalar yerine daha çok enerji üssü olarak kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor.
KARABİGA VE ÇAN’IN HAVASI KALDIRAMIYOR
Çanakkale termik santralleri alanı olarak şuanda görülüyor. Bu yüzden çoğu Biga ve Çan’da olmak üzere 5 termik santralli var. Lapseki ilçesinden Karabiga’ya kadar Özellikle İçdaş ve Cenal’a ait termik santralleri bölgenin havasını büyük ölçüde kirletiyor. Burada önemli miktarda elektrik üretilse de çevreye verdiği zararla hep konuşuluyor. Bunlara yenileri daha eklenmeye çalışılıyor. Bu yüzden çevredeki hava kirliliği büyük ölçüde vatandaşlara zarar verdiği yönünde şimdiye kadar birçok çalışma yapıldı.
RES’LER ÇOĞUNLUĞU DİKKAT ÇEKİYOR
Çanakkale çok rüzgar alan bir kent. Bu yüzden birçok firmanın dikkatini çekti. Çanakkale’nin hemen her bölgesinde rüzgar enerji santralleri göze çarpıyor. Rüzgar güllerinden de önemli ölçüde elektrik üretiliyor. Bu rüzgar enerji santralleri kurulurken de birçok tartışma başlatıldı. RES’lerin kurulduğu yerlerdeki ormanlık alana zarar verilmesi ile gündeme geldi. Her ne kadar çevreciler karşı çıksa da İl Özel İdaresi’nde bu projeler bir şekilde geçiyor. Geçtiği zaman da il genel meclis üyelerinin çıkar karşılığında el oy verdiği de konuşuldu ve konuşulmaya devam ediyor. Bu projelere de yenileri ekleneceği konuşuluyor.
Termik santraller, rüzgar santralleri, jeotermal santraller, doğalgaz santrallerinin başını çektiği 50 civarında santral bulunuyor. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgiye göre; Çanakkale’de elektrik santralinin kurulu gücünün 5 bin MWe olduğu belirtiliyor. Bu santrallerde yılda 30 bin GWh elektrik üretimi yapıldığı belirtiliyor. Bu üretim miktarı, Çanakkale'nin elektrik tüketiminin 7 katı civarında.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.