Bayramiç’e Has Fıstıklar Ata Tohumu İle Üretiliyor

İlçeler 23.01.2023 - 12:47, Güncelleme: 23.01.2023 - 12:47
 

Bayramiç’e Has Fıstıklar Ata Tohumu İle Üretiliyor

Bayramiç’in önemli tarım ürünlerinden biri olan yer fıstığı, köylerde atalık tohumlarla üretimi yapılıyor.
Tarımda çağ atlayan Bayramiç’e özel birçok ürün bulunuyor. Bunlardan biri de ilçeye fark yaratan yer fıstığı. Ağır bünyeli olmayan toprak yapısına sahip köylerde, Bayramiç'e has atalık tohumlarla üretimi yapılıyor.  Daha çok çerezlik çeşitler üretiliyor, lezzetini bilen tüketicilerce yakın çevrede tüketiliyor. Ülkemize ilk yer fıstığının 1800’lü yıllarda Trablusgarptan girdiği kabul edilse de Bayramiçte çok daha önceleri yetiştiriciliğinin yapılageldiğini dedelerimizin hayat hikayelerinden öğreniyoruz. Fıstık hakkında bilgi veren Bayramiç Orman ve Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “Baklagil yağ bitkisi. %35 ile 60 oranlarında yağ içeriyor. Zengin bir vitamin kaynağı. Antioksidan tokoferol E Vitamini deposu. Yaban domuzlarının en çok sevdiği yiyecek diyebiliriz. Domuz populasyonunun yoğun olduğu köylerimizde yıllardır domuza karşı verilen mücadelede domuz beki, domuz kovma ve korunma eylem ve ritüelleri gelişmiş. Ağırlıklı olarak Valencia çeşidinin hakim olduğunu görüyoruz. Akademik çalışmaların sınırlı olduğu Bayramiç Yer Fıstığının, soğuk kış günlerinde arazi, orman işçiliği ve sürü yönetimi çobanlık faaliyetlerinde cebimizde, çıkınımızda, torbamızda günlük menümüzün vazgeçilmezi oluyor.” dedi.
Bayramiç’in önemli tarım ürünlerinden biri olan yer fıstığı, köylerde atalık tohumlarla üretimi yapılıyor.

Tarımda çağ atlayan Bayramiç’e özel birçok ürün bulunuyor. Bunlardan biri de ilçeye fark yaratan yer fıstığı. Ağır bünyeli olmayan toprak yapısına sahip köylerde, Bayramiç'e has atalık tohumlarla üretimi yapılıyor.  Daha çok çerezlik çeşitler üretiliyor, lezzetini bilen tüketicilerce yakın çevrede tüketiliyor. Ülkemize ilk yer fıstığının 1800’lü yıllarda Trablusgarptan girdiği kabul edilse de Bayramiçte çok daha önceleri yetiştiriciliğinin yapılageldiğini dedelerimizin hayat hikayelerinden öğreniyoruz.
Fıstık hakkında bilgi veren Bayramiç Orman ve Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “Baklagil yağ bitkisi. %35 ile 60 oranlarında yağ içeriyor. Zengin bir vitamin kaynağı. Antioksidan tokoferol E Vitamini deposu. Yaban domuzlarının en çok sevdiği yiyecek diyebiliriz. Domuz populasyonunun yoğun olduğu köylerimizde yıllardır domuza karşı verilen mücadelede domuz beki, domuz kovma ve korunma eylem ve ritüelleri gelişmiş. Ağırlıklı olarak Valencia çeşidinin hakim olduğunu görüyoruz. Akademik çalışmaların sınırlı olduğu Bayramiç Yer Fıstığının, soğuk kış günlerinde arazi, orman işçiliği ve sürü yönetimi çobanlık faaliyetlerinde cebimizde, çıkınımızda, torbamızda günlük menümüzün vazgeçilmezi oluyor.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.